Winton přijede do Prahy 28. října, převezme Řád Bílého lva

Praha/Lipsko - Sir Nicholas Winton, zachránce židovkých dětí, do Prahy přijede, potvrdil dnes prezident Miloš Zeman v Lipsku. Řád Bílého lva převezme na Hradě 28. října.

"Vím, že sir Winton se těší do Prahy a já se těším na něj," řekl Zeman. Že by Winton rád do Prahy dorazil, informovala média již v minulosti, podmínkou ale je jeho dobré zdraví.

Zeman Wintona pozval před několika měsíci, Winton na konci září při oslavě svých 105. narozenin řekl, že pokud bude moci, přijede.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Seznam lidí, kteří obdrží ocenění při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa, Pražský hrad tradičně s předstihem nezveřejňuje. Již s předstihem ale Zeman oznámil, že ocení pětici vojáků, kteří v červenci padli v Afghánistánu. Nejvyšší české vyznamenání dostane také in memoriam ruská disidentka Natalja Gorbaněvská.

V roce 1938 se Winton chystal odjet na dovolenou do Alp. Vše ovšem změnil telefonát jeho přítele, který jej seznámil se situací v Československu a naléhavě prosil o pomoc. V Praze si Winton zřídil kancelář a aktivně se snažil kontaktovat zahraniční ambasády s cílem zajistit azyl pro co nejvíce Čechoslováků, kterým hrozí nebezpečí.

Pozitivní odpověď přišla jen z Velké Británie, ostatní země již uzavřely své hranice. Ze strany britských ambasadorů byly ovšem určeny velmi přísné podmínky pro převoz židů na území Velké Británie. Hranice směly překročit pouze děti a za každé z nich muselo být zaplaceno 50 liber. Wintonova kancelář v jednom z pražských domů se začala plnit rodiči, kteří chtěli své děti uchránit před nebezpečím nacismu. Byly vytvořeny archy s fotkami všech přihlášených dětí, které byly zanedlouho otištěny v britském tisku. Rodiny, které chtěly adoptovat jedno z československých dětí, si tak mohly vybrat. Ovšem času nebylo nazbyt, vše muselo probíhat velmi svižně. Když byly všechny děti zaregistrovány a rodiny ve Velké Británii si vybraly, kterému z nich poskytnou azyl, Wintonovým posledním úkolem bylo zajistit všem cestujícím víza a vypravit vlaky.

Situace se ukázala být natolik nouzová, že se rozhodl víza padělat a opět se tak vystavil značnému riziku. Osm vlaků úspěšně projelo přes Německo a Francii do Velké Británie, kde se děti dostaly do nových, bezpečných domovů. Poslední, devátý vlak s 250 dětmi do Británie nedojel, 1. 9. 1939 vypukla druhá světová válka. I přesto, že poslední vlak se nepodařilo vypravit, Nicholas Winton svými činy zachránil 669 československých dětí, informuje nicholaswinton.eu.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Wintonova socha na hlavním nádraží v Praze je poničená. Policie hledá svědky

Socha zachránce židovských dětí Nicholase Wintona na pražském hlavním nádraží má opět poškozené brýle. Policisté v souvislosti s tím hledají muže a ženu, kteří 30. prosince odpoledne podle kamerového záznamu vyzvedli k hlavě sochy malé dítě. Poškození brýlí si ten samý den večer všiml pracovník ochranky. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Socha měla v minulosti brýle utržené už několikrát.

Více souvisejících

Nicholas Winton 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy