Hasenkopf jde po Mynářovi, volá na pomoc státní zastupitelství

Praha - Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf nesouhlasí s tím, že policie vyhodnotila jeho trestní oznámení na kancléře Vratislava Mynáře jako nedůvodné. ČTK dnes sdělil, že požádá státní zastupitelství, aby ve věci provedlo takzvaný dozor. Nejprve ale počká, až Národní bezpečnostní úřad dokončí Mynářovu prověrku. Nechce totiž, aby se jeho kroky staly důvodem pro její dočasné přerušení.

Podle Hasenkopfa se Mynář dopustil pomluvy svým opakovaným tvrzením, že právník je spoluautorem amnestie exprezidenta Václava Klause. Policie však neshledala důvody pro zahájení trestního řízení.

"Se závěry policie nesouhlasím. Nevím, co už jiného by mělo být podle trestního zákona pomluvou, než označení někoho před celým národem za faktického spoluautora amnestie, která vedla k hromadnému sundávání obrazů prezidenta ve školách a k žalobě prezidenta pro velezradu. Opakování tohoto tvrzení krátce po uzavření soudního smíru, který konstatoval opak, pak hraničí s pohrdáním soudem," napsal Hasenkopf v dnešním prohlášení.

Právník se proti tvrzením o autorství amnestie původně bránil žalobou na ochranu osobnosti, kterou podal nejen na Mynáře, ale i na prezidenta Miloše Zemana a prezidentskou kancelář. Spor skončil smírem, podle nějž Hasenkopf "neměl možnost ovlivnit vyhlášené znění amnestie". Mynář však vzápětí veřejně prohlásil, že Hasenkopf žalobu stáhl, protože s ní neměl šanci uspět. Právník reagoval podáním trestního oznámení, které policie následně založila jako nedůvodné.

"Požádám obvodní státní zastupitelství, aby provedlo takzvaný dozor nad postupem Policie České republiky v této věci. Neučiním tak ale hned, ale až poté, co Národní bezpečnostní úřad dokončí bezpečnostní prověrku Vratislava Mynáře. Byl jsem totiž informován o vyjádřeních mluvčího NBÚ, která mi dříve unikla, že trestní oznámení by mohlo být pro NBÚ důvodem pro dočasné přerušení prověrky," podotkl Hasenkopf, který poukázal na to, že prověrku trvá nestandardně dlouho.

Právník už dříve řekl ČTK, že novou žalobu na ochranu osobnosti na Mynáře podávat nebude - chce věc řešit pomocí trestního práva.

Související

Roman Prymula

Klausův právník udeřil na Prymulu: Děláte si pr..? To je trestný čin

Když náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (58) prohlásil, že by chtěl řízeně promořit obyvatelstvo koronavirem, řada lidí byla zděšená. Velmi ostře jeho slova odsoudil například právník Pavel Hasenkopf (41), který mezi lety 2003 až 2013 pracoval v prezidentské kanceláři Václava Klause. Ten upozornil, že by v případě, že by k tomuto plánu skutečně došlo, mohlo jít o trestný čin.

Více souvisejících

Pavel Hasenkopf Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy