Údajný vrah Housky se proti verdiktu odvolal

Ústí nad Labem - Bývalý voják Michal Krnáč se odvolal proti trestu za vraždu vlivného Romana Housky (ČSSD). Ústecký krajský soud mu na konci října vyměřil za předem plánovanou vraždu 17,5 roku vězení. Případem si tak převezme Vrchní soud v Praze.

"Dnes si žalovaný skrze svého právního zástupce podal odvolání," uvedla mluvčí ústeckého soudu Marcela Trejbalová. Houska zemřel loni 18. listopadu u svého domu. Krnáč ho podle soudu zastřelil čtyřmi ranami z pistole. K usmrcení vlivného sociálního demokrata se přiznal, podle své verze ho ale zastřelil po vzájemné potyčce. Krnáčův advokát požadoval u soudu překvalifikování skutku na zabití.

Podle soudu si Krnáč minimálně půl roku před činem získával o Houskovi i jeho partnerce Janě Vaňhové (ČSSD) informace, připravil si legendu, jak bývalou hejtmanku případně oslovit a krátce před činem si pořídil paralyzér. Způsob vraždy označil za popravu.

"V okamžiku, kdy zasáhnu třikrát člověka pistolí do hlavy, z toho jednou zezadu, tak mě jiné slovo než poprava nenapadá. Pochopil bych jednu střelu do hlavy, možná ještě druhou, ale třetí, kdy v té době, kdy byla ta střela vedena, už nepochybně Roman Houska byl pravděpodobně téměř mrtvý, to už byla jenom rána jistoty," vysvětlil po vynesení rozsudku předseda senátu Jiří Bednář. Kvůli tomu, že po činu prohledal dům oběti, uznal Krnáče vinným i z porušování domovní svobody.

Státní zástupce Vladimír Jan se možnosti odvolání vzdal. Připustil ale, že v případu zůstávají otazníky.

Související

Roman Houska /ČSSD/

Vrah vlivného Housky si trest odpyká, Nejvyšší soud dovolání zamítl

Ústí nad Labem - Nejvyšší soud zamítl dovolání Michala Krnáče odsouzeného za vraždu chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Krnáč má strávit ve vězení 13 let. ČTK dnes o výsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Více souvisejících

Roman Houska (zavražděný člen ČSSD)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy