Před 70 lety zuřila nad Českem největší letecká bitva

Praha - Největší letecká bitva nad územím Protektorátu Čechy a Morava se odehrála 17. prosince před 70 lety jižně od Olomouce mezi americkými a německými letouny. Údaje o počtu sestřelů se různí.

Američané z 15. letecké armády vzlétli z jižní Itálie s cílem bombardovat závody na výrobu syntetických paliv v Horním Slezsku, dnešním Polsku. Německé velení, jehož armáda již disponovala omezenou leteckou silou a navíc byla plně vytížená boji na východní frontě a nově zahájenou ofenzivou v Ardenách, k překvapení spojenců připravilo obranou akci.

K prvnímu střetu německých stíhaček s bombardéry došlo v prostoru mezi Olomoucí a Přerovem, Němcům nahrával fakt, že se americké stíhačky v nepříznivém počasí opozdily. Podle amerického hlášení Němci zaútočili s mimořádnou agresivitou. K prvnímu střetnutí došlo západně od Přerova nad obcí Troubky a Hitlerovým stíhačům se záhy podařilo sestřelit řadu bombardérů.

Bitva se postupně rozrostla na celou trasu letu bombardérů, vzdušné souboje nebo pády poškozených letadel a letounů, kterým došlo palivo, byly zaznamenány od Horního Slezska po Jadran. Zvrat v bitvě přinesl přílet amerických stíhačů, kteří nad střední a severní Moravou a Slezskem sestřelili nejméně 23 německých letounů.

Údaje o ztrátách na německé straně se různí. Podle Jiřího Rajlicha "v prostoru od Uherského Hradiště až po slezskou Bielsko-Bialu američtí stíhači nárokovali celkem 23 jistých sestřelů, z toho devět přímo nad naším územím". Německé záznamy však podle Rajlicha hovoří o ještě větších ztrátách na straně Luftwaffe. Stíhací eskadra JG 300 Wilde Sau přišla dle nich přinejmenším o 43 strojů, z toho 36 zásahem Američanů a sedm v důsledku technických závad a nedostatku paliva.

Podle stránek věnovaných osvobození ČSR americkou armádou www.aic.cz americká 15. letecká armáda (15th USAAF) zaznamenala během celé bitvy 230 mrtvých a ztratila 21 bombardérů a šest stíhaček. Německá strana pak podle tohoto zdroje ztratila celkem 51 letadel a měla asi 22 mrtvých. Asi 15 amerických a 30 německých letadel spadlo podle www.aic.cz na československé území.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie II. světová válka Letadla II. světové války

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy