Upečte si bezlepkové cukroví. Recepty na nejoblíbenější druhy

Praha - Celiakií, tedy celoživotním onemocněním způsobeným nesnášenlivostí organismu na lepek, trpí v Česku přes 100 tisíc lidí. Lidé s tímto onemocněním jsou tak odsouzeni k přísné bezlepkové dietě. Ta ovšem prospěje i lidem, kteří touto chorobou netrpí. Zkuste si upéct vynikající bezlepkové cukroví.

Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku. Jedinou možností, jak se vypořádat s příznaky nemoci, je dieta. Dříve bylo náročné v obchodech sehnat bezlepkové potraviny.

Mezi přirozeně bezlepkové materiály patří kukuřice, pohanka, rýže nebo proso. Další možností jsou luštěniny, jako je sója. Na pečení se nejvíce hodí mouka z jedlých kaštanů nebo mouka rýžová či sojová. Celiaci si tedy mohou užít plnohodnotné Vánoce i s poctivým domácím cukrovím. Naučte se péct pět nejoblíbenějších bezlepkových vánočních cukrovinek!

Vanilkové rohlíčky

150 g kaštanové mouky125 g másla50 g sekaných vlašských ořechů50 g moučkového cukrušpetka soli1 vanilkový lusk1/2 kávové lžíce mleté skořice

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet dvě hodiny v ledničce. Pak postupně vyválíme silnější válečky, ze kterých odkrajujeme stejně velké kousky a ručně tvoříme rohlíčky. Rozložíme je na plech s papírem na pečení a při teplotě 180°C pečeme 10 minut dozlatova.

Polomáčené kokosové tyčinky

150 g másla nebo Hery150 g krupicového cukru120 g strouhaného kokosu250 g bezlepkové směsi (Mantler, Jizerka)3 vejce1/5 lžičky prášku do pečiva1 hořká čokoládašpetka solidomácí marmeláda

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet tři hodiny v ledničce.Z odpočatého těsta vtlačujeme do suchých formiček tyčinky vysypaných bezlepkovou moukou. Pečeme je na 180°C po dobu 6 až 10 minut. Upečené tyčinky necháme ve formičkách zchladnout a potom je opatrně vyklepneme. Po vychladnutí tyčinky slepíme pomocí marmelády a namáčíme do rozpuštěné čokolády.

Babiččiny ořechy

150 g másla150 g krupicového cukru125 g sekaných vlašských ořechů250 g bezlepkové směsi (Jizerka)3 vejce2 polévkové lžíce kakaa1/2 lžičky prášku do pečiva1/2 lžičky skořicešpetka muškátového oříškušpetka soli

Náplň - Máslový krém s pudinkem

250 g másla120 g cukru1/4 l mléka1 vanilkový puding

Ze surovin vypracujeme těsto a uložíme alespoň na 3 hodiny do ledničky. Těsto pak vtlačujeme do suchých formiček na ořechy vysypaných bezlepkovou směsí. Pak je pečeme v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 10 minut.Vychladlé ořechy vyklepneme a mažeme máslovou náplní.

Pomerančové jazýčky

200 g rýžové mouky100 g moučkového cukru100 g másla1 sáček vanilkového cukru2 vejcešťáva a kůra z jednoho většího pomerančečokoládová poleva na zdobení

Mouku, cukr máslo, vanilkový cukr, vejce a šťávu a a kůru z pomeranče dáme do mísy a vypracujeme ze surovin těsto. Rozválíme a vykrajujeme panákovou skleničkou kolečka. Pečeme 10 min ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů. Vychladlé jazýčky poléváme čokoládou nebo je do ní namáčíme.

Dvoubarevné pracny

250 g bezlepkové mouky (kaštanová, sójová)200 g moučkového cukru1 vanilkový́ cukr100 g mletých mandlí150 g másla1 vajíčkošpetka kůry z citronu1 lžíce mleté skořice2ks tlučeného hřebíčku2 lžíce kakaa

Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo.Do jedné poloviny přidejte kakao, do druhé 2 lžíce mouky navíc. Uděláme dva válečky a dáme je do chladna, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne. Formičky na pracny vymažte tukem. Z těsta uždibujte kousky a vtlačujte je do formiček tak, aby po vyklopení byly pracny barevné.Pečte při 180 stupních přibližně 10 minut.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Vánoce Celiakie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy