Praha - Celiakií, tedy celoživotním onemocněním způsobeným nesnášenlivostí organismu na lepek, trpí v Česku přes 100 tisíc lidí. Lidé s tímto onemocněním jsou tak odsouzeni k přísné bezlepkové dietě. Ta ovšem prospěje i lidem, kteří touto chorobou netrpí. Zkuste si upéct vynikající bezlepkové cukroví.
Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku. Jedinou možností, jak se vypořádat s příznaky nemoci, je dieta. Dříve bylo náročné v obchodech sehnat bezlepkové potraviny.
Mezi přirozeně bezlepkové materiály patří kukuřice, pohanka, rýže nebo proso. Další možností jsou luštěniny, jako je sója. Na pečení se nejvíce hodí mouka z jedlých kaštanů nebo mouka rýžová či sojová. Celiaci si tedy mohou užít plnohodnotné Vánoce i s poctivým domácím cukrovím. Naučte se péct pět nejoblíbenějších bezlepkových vánočních cukrovinek!
Vanilkové rohlíčky
150 g kaštanové mouky125 g másla50 g sekaných vlašských ořechů50 g moučkového cukrušpetka soli1 vanilkový lusk1/2 kávové lžíce mleté skořice
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet dvě hodiny v ledničce. Pak postupně vyválíme silnější válečky, ze kterých odkrajujeme stejně velké kousky a ručně tvoříme rohlíčky. Rozložíme je na plech s papírem na pečení a při teplotě 180°C pečeme 10 minut dozlatova.
Polomáčené kokosové tyčinky
150 g másla nebo Hery150 g krupicového cukru120 g strouhaného kokosu250 g bezlepkové směsi (Mantler, Jizerka)3 vejce1/5 lžičky prášku do pečiva1 hořká čokoládašpetka solidomácí marmeláda
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet tři hodiny v ledničce.Z odpočatého těsta vtlačujeme do suchých formiček tyčinky vysypaných bezlepkovou moukou. Pečeme je na 180°C po dobu 6 až 10 minut. Upečené tyčinky necháme ve formičkách zchladnout a potom je opatrně vyklepneme. Po vychladnutí tyčinky slepíme pomocí marmelády a namáčíme do rozpuštěné čokolády.
Babiččiny ořechy
150 g másla150 g krupicového cukru125 g sekaných vlašských ořechů250 g bezlepkové směsi (Jizerka)3 vejce2 polévkové lžíce kakaa1/2 lžičky prášku do pečiva1/2 lžičky skořicešpetka muškátového oříškušpetka soli
Náplň - Máslový krém s pudinkem
250 g másla120 g cukru1/4 l mléka1 vanilkový puding
Ze surovin vypracujeme těsto a uložíme alespoň na 3 hodiny do ledničky. Těsto pak vtlačujeme do suchých formiček na ořechy vysypaných bezlepkovou směsí. Pak je pečeme v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 10 minut.Vychladlé ořechy vyklepneme a mažeme máslovou náplní.
Pomerančové jazýčky
200 g rýžové mouky100 g moučkového cukru100 g másla1 sáček vanilkového cukru2 vejcešťáva a kůra z jednoho většího pomerančečokoládová poleva na zdobení
Mouku, cukr máslo, vanilkový cukr, vejce a šťávu a a kůru z pomeranče dáme do mísy a vypracujeme ze surovin těsto. Rozválíme a vykrajujeme panákovou skleničkou kolečka. Pečeme 10 min ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů. Vychladlé jazýčky poléváme čokoládou nebo je do ní namáčíme.
Dvoubarevné pracny
250 g bezlepkové mouky (kaštanová, sójová)200 g moučkového cukru1 vanilkový́ cukr100 g mletých mandlí150 g másla1 vajíčkošpetka kůry z citronu1 lžíce mleté skořice2ks tlučeného hřebíčku2 lžíce kakaa
Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo.Do jedné poloviny přidejte kakao, do druhé 2 lžíce mouky navíc. Uděláme dva válečky a dáme je do chladna, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne. Formičky na pracny vymažte tukem. Z těsta uždibujte kousky a vtlačujte je do formiček tak, aby po vyklopení byly pracny barevné.Pečte při 180 stupních přibližně 10 minut.
Související
I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
recepty, vaření , Vánoce , Celiakie
Aktuálně se děje
před 15 minutami
Pavel kondoloval Steinmeierovi. Připomněl tragickou střelbu na FF UK
před 1 hodinou
Fico tvrdí, že mu Zelenskyj nabídl půlmiliardu eur za souhlas s Ukrajinou v NATO
před 2 hodinami
Z mírumilovného trhu se stalo místo hrůzného činu. Scholz promluvil v Magdeburgu
před 3 hodinami
Vymyslel si muže se zbraní a zaměstnal policii. Hrozí mu tři roky vězení
před 3 hodinami
Počasí do Vánoc. Meteorologové slibují až 40 centimetrů nového sněhu
před 5 hodinami
Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. Poslance by měli komunisté či Motoristé
před 6 hodinami
Česko si připomíná oběti tragédie na FF UK. Naší společností otřásla, říká Fiala
před 7 hodinami
Němci zjišťují pravdu o útočníkovi z Magdeburgu. Tíhl k AfD a kritizoval islám
před 8 hodinami
V Česku bezprostřední riziko nehrozí, říká Rakušan po útoku na trzích v Německu
před 9 hodinami
Zimní počasí je zpět. Do Česka se o víkendu vrátí sníh
Aktualizováno včera
Mimořádná zpráva Teroristický útok v Magdeburgu: Do davu lidí najelo auto, 2 mrtví a až 80 zraněných. Incident zachytila kamera
včera
Přesně osm let po berlínském masakru. Magdeburg je vyvrcholením dlouhodobých hrozeb v Německu
včera
Prezident Pavel telefonicky hovořil se Zelenským
včera
Deset zemí EU včetně Česka předložilo návrh nových sankcí proti Rusku
včera
Milník v boji se smrtící infekcí: WHO ohlásila konec epidemie marburského viru
včera
Rusko nesmí vyhrát. Budu jednat s Putinem, prohlásil Scholz
včera
USA zabily vůdce Islámského státu Abu Yusifa
včera
Írán se o rozšíření islámské revoluce do Sýrie nepokusí. Měl by vypracovat novou strategii, říká Bacik
včera
Pákistán vyvíjí rakety, kterými by mohl zasáhnout USA
včera
Proč nemá Ukrajina zajatce? Bývalý člen armády vysvětlil, proč nejde severokorejské vojáky vzít do zajetí
Haneul, bývalý severokorejský voják, si ze své služby nejvíce pamatuje neustálý pocit hladu. Během prvního měsíce v armádě ztratil 10 kilogramů, protože strava sestávala pouze z popraskané kukuřice a plesnivého zelí. Po třech měsících výcviku byla téměř celá jeho jednotka těžce podvyživená a musela být převezena do zotavovacího centra.
Zdroj: Libor Novák