Ve sběrně již peníze na ruku nedostanete. Jak si Češi zvykají?

Ostrava - Již bezmála měsíc sběrny nesmějí vyplácet "na ruku" peníze za kovový šrot a zákazníci se musí spokojit jen s bezhotovostní platbou. Opatření má podle ministerstva životního prostředí pomoci omezit krádeže kovu. A jak si lidé a majitelé sběren zvykají?

"Je to úbytek lidí, hlavně takových těch menších zákazníků a důchodců. Rozčilovali se tady, ale my jim říkáme, ať si jdou stěžovat na úřady, že jsme to nevymysleli," shrnuje první zkušenosti s bezhotovostními platbami Jan Rangl, který je majitelem sběrny v Petrovicích u Karviné.

Za kovový šrot lidem nyní nabízí platbu převodem na účet nebo prostřednictvím bankovního šeku. "Je to více administrativy a papírování, více sedím u počítače, než bych makal rukama," uvedl Rangl. Podle něj jsou lidé často nedůvěřiví, nechtějí sdělovat své účty nebo se obávají, že platbu neobdrží.

Některým ale opatření nevadí. "Mám účet, je mi to úplně jedno, hlavně když to ode mě odeberou. Zdědil jsem vetešnictví, tak dělám pořádek v baráku a jsem rád, že se toho zbavím," řekl dnes ČTK jeden z klientů sběrny.

"Zavedení bezhotovostního styku je určitě lepší opatření než žádné. Stále si však myslíme, že nejlepším řešením by byl úplný zákaz výkupu kovů od občanů. Kompromisem by mohlo být místo plošného celorepublikového zákazu zvýšení pravomocí pro obce v regionech, kde je tento problém nejpalčivější," zhodnotil nové opatření Lumír Macura, místostarosta Bohumína.

"V případě zjištění pochybení budeme požadovat po krajském úřadě zrušení povolení k provozování sběrny," řekl Macura. Podle mluvčí radnice Lucie Balcarové chce město v kontrolách i nadále pokračovat. "Na nějaké nedostatky jsme narazili, zatím jsou v řešení, takže detaily bohužel sdělovat nemůžeme," uvedla mluvčí.

Ředitel městské policie Karel Vach potvrdil, že sběrnám ubývají klienti. "Při našich objížďkách sběren je to evidentní. Zatímco vloni jsme u sběren řešili 51 případů, kdy šrot pocházel z trestné činnosti, tak letos za první tři měsíce jen prozatím jeden jediný případ," uvedl Vach.

Jinou zkušenost má zatím Karviná, kde podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové zatím strážníci menší počet klientů ve sběrnách nezaznamenali.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Němci vzali útokem opětovně otevřené sběrné dvory, musela zasahovat policie

V německé spolkové zemi Dolní Sasko po nucené měsíční uzavírce kvůli pandemii nemoci covid-19 začalo pro veřejnost ve středu opět fungovat několik sběrných dvorů. Němci komunální zařízení vzali doslova útokem, takže se před vjezdy tvořily dlouhé kolony i s více než hodinovou čekací dobou. Na několika místech musela dopravu regulovat policie, napsal dnes deník Bild.

Více souvisejících

sběrny odpady Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy