Žena se místo do svého účtu přihlásila na cizí

Praha - Jedna z klientek Air Bank se chtěla přihlásit na svůj účet, místo toho se ale dostala na účet někoho úplně jiného. Finanční ústav upozorňuje, že šlo o souhru náhod, kterou nebylo možné ovlivnit.

Karolína se chtěla přes internetové bankovnictví přihlásit ke svému účtu, zadala login a své heslo. Najednou se však dostala k úplně jinému účtu, než byl ten její. Odhlásila se a zkusila to znovu. A opět se přihlásila k účtu Hany Š.

"Šlo o velmi kuriózní případ, kdy dvě klientky, které se podle všeho navzájem vůbec neznaly, používaly velmi podobné přihlašovací údaje a jedna z nich omylem zadala údaje té druhé. Druhá totiž navíc používala jedno a to samé spojení pro login i heslo. Týkalo se to jen vstupu do internetového bankovnictví, k žádnému pohybu peněz nedošlo a ani nemohlo," vysvětluje mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

Mluvčí Air Bank zároveň ale dodává, že to byla souhra náhod, kterou nemohla banka nijak ovlivnit. "Uživatelské jméno si mohou klienti zvolit podle sebe, musí však být vždy delší než osm znaků a nikdy nemůže být úplně stejné jako uživatelského jméno jiného klienta," uvedl Komjati. Jenže jedna z klientek si zvolila stejné heslo jako měla svůj login.

Podle banky k žádné škodě nedošlo, protože k odeslání platby či jiným transakcím je třeba zadat ještě autorizační kód, který přijde na mobil.

Banka už oběma klientkám změnila hesla a doporučila jim změnit si i přihlašovací jméno. "Přímo s oběma klientkami, kterých se případ týkal, jsme změnili jejich hesla a doporučili jim i změnu uživatelského jména. Také jsme jim připomněli možnost nastavit si i pro přihlášení k účtu ověření přes SMS," přiblížil Komjati.

Mluvčí Air Bank zároveň připomněl lidem, aby při vytváření hesel například k internetovému bankovnictví byli opatrní. "Případ nebyl způsoben žádnou chybou v našem zabezpečení. Nicméně ho chceme využít především k dalšímu připomenutí, aby lidé dodržovali všechny bezpečnostní zásady, používali co nejsložitější hesla a pravidelně je obměňovali. Také jsme se do budoucna rozhodli technicky znemožnit, aby jakýkoliv klient používal pro uživatelské jméno i heslo jedno a to samé spojení, jak tomu v tomto případě bylo," uzavřel Komjati.

Související

Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.

Více souvisejících

Air Bank internet banky

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy