Pomlázka je tu! Přečtěte si, jak nejlépe skladovat vajíčka

Praha - Velikonoční pondělí je tu. Koledníci si domů donesou bohatou výslužku a spoustu vajíček. Co s nimi dělat? To nám v rozhovoru prozradil výživový specialista Ivan Mach.

Velikonoce jsou ve znamení vajíček. Každý jich bude mít doma velké množství, lze je nějak skladovat, aby alespoň nějakou dobu vydržela čerstvá? Právě to nám prozradil v rozhovoru výživový specialista Ivan Mach.

Jak tedy nejlépe skladovat vajíčka?

Vejce mají rády teplotu okolo 7 °C, proto bychom je neměli mít ve dveřích lednice, jak je mnoho lidí má, ale spíše někde vzadu. Do dveří chladničky totiž při otevírání a zavírání pronikne nejvíce teplého vzduchu, proto je nejlépe je skladovat u zadní strany.

Jak dlouho nám vajíčka vydrží?

Při optimálních podmínkách, tedy při teplotě 7 °C, vydrží vejce třídy A nebo AA dva až tři týdny, vejce třídy B vydrží jeden až dva týdny.

Lze nějak poznat vejce, které bychom raději neměli jíst?

Poznáme to podle toho, když je dáme do nádoby s vodou, tak ta co plavou, už nejsou čerstvá. Nemusí však být nutně zkažená. Vejce by mělo pomalu klesat ke dnu.

Blíží se Velikonoce, většina vajíček je barvených, mohou ho barviva nějak poškodit?

Měli bychom používat jen barvy, které jsou k tomu určené. Vyvarovat bychom se měli těm nejlevnějším, kde hrozí, že mohou být příliš chemické. Osobně nejraději vejce vařím v cibulových slupkách.

Co se všechno dá s vejci dělat?

V dnešní době je široká paleta jídel, která jdou z vajec udělat. Kupodivu i zdravá, což se dříve příliš nevědělo, protože tomu zlému cholesterolu, který je ve vejcích, se přisuzovalo mnohem více negativních vlastností než dnes. Nyní považujeme vejce za velmi zdravou potravinu, hlavně díky bílkovinové části, která obsahuje albumín. Ten obsahuje látky, které pomáhají k regeneraci svalů a má velký význam pro zdraví. Kromě toho žloutek obsahuje železo. Toto železo je velmi dobře vstřebatelné, více než například ve špenátu. Může to být dobrá alternativa pro vegetariány, kteří nejedí maso, ale mohou si dát občas vejce. Nejstravitelnější jsou vejce nahniličko, to znamená krátce vařená, do tří minut podle velikosti vejce.

10 věcí, které byste měli o vajíčkách vědět:

1. U vajec se musí povinně uvádět země původu.

2. Informace o původu vajec je potřeba hledat pouze na skořápce. Může se stát, že třebaže je na plastové krabičce označení CZ, což signalizuje český původ, na vajíčkách bude PL (Polsko).

3. Jak je možné, že se liší označení vajec na obalu a na skořápce? Vše je podle potravinářských předpisů. Obchodník zásilku zahraničních vajec u nás vytřídí a nechá zabalit ve veterináři schváleném provozu, jehož registrační číslo pak umístí na obal. Země původu dovezených vajec nesmí být přitom na obalu uvedeno, neboť to zakazují předpisy Evropské unie. Úředníci v Bruselu tak předpokládají, že zákazník si může otevřít obal, ve kterém jsou vajíčka, a podívat se na označení země původu. Když je obal zataven, musí být na obalu údaje dva - kód drůbežárny i balírny.

4. Předpisy pro značení vajec na skořápce jsou stejné v celé Evropské unii. Například 2CZ1234 znamená: 2 - označuje metodu chovu nosnic (1-3), CZ je kód státu, 1234 - registrační číslo drůbežárny.

Co jaké číslo znamená?0 – biovejce. Na metru čtverečním smí být jen šest nosnic, krmiva (90 procent) musí pocházet z ekologického zemědělství.1 – slepice ve volném výběhu, každá nosnice má výběh aspoň metr čtvereční.2 – nosnice žijící volně v halách na podestýlce, na metr čtvereční smí připadat nejvýš devět nosnic.3 – slepice z halového chovu v drátěných klecích. V kleci může být maximálně devět nosnic.

5. Výroba vajec v Česku klesá kvůli drahým krmivům a energii, kdežto v Polsku je vajec přebytek. Proto je v Česku tolik polských vajec.

6. Krabičky z papíru se snáze otevírají a mají i další výhody. Jsou prodyšné, takže se v nich vejce nepotí.

7. Tzv. obohacená vejce by měla mít vyšší výživovou hodnotu. Pro výkrm nosnic se používá proto speciální krmivo – jód, selen atd.

8. Tzv. třízrnná vejce jsou ta, kde v krmné směsi jsou kromě pšenice také kukuřice a ječmen.

9. Hmotnostní skupina se označuje písmeny: S (malá), M (střední), L (velká) a XL (velmi velká).

10. Jak poznat čerstvé vejce? Barva skořápky nesouvisí s kvalitou, ale jen s plemenem nosnic. Pozor, aby byla skořápka čistá a neporušená. Rozhodující pro určení kvality vajíčka je bílek. Ten musí být nezakalený, průhledný a bez krevních skvrn. Sledujte i barvu žloutku, který by měl tmavší. To je způsobeno tím, že slepice pasené ve venkovním výběhu mají žloutek ztmaven barvivem z trávy. Nosnice, které žijí v halách, mají také tmavší barvu žloutku, ale to je díky speciálnímu krmivu.

Související

Více souvisejících

Velikonoce Vejce

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy