Co po Velikonocích s vejci: 5 rychlých a levných receptů

Praha - Co udělat po Velikonocích s tolika vykoledovanými kraslicemi, když nechcete celý týden jíst klasickou pomazánku? Připravili jsme pro vás pět receptů, které jsou rychlé a levné.

Přemýšlíte, co udělat s pondělní kupou vajec? Vybrali jsme několik receptů, které jsou rychlé na přípravu a nebudou vás stát moc peněz.

Jsou navíc zdravá. Vejce mají velice vysokou výživovou hodnotu. Žloutek společně s bílkem obsahují velice kvalitní bílkoviny. Cholesterol a vejce jsou věčné téma. Pokud vám doktor doporučil si svůj cholesterol hlídat, vejce omezovat nemusíte. Obsahují v sobě totiž pouze jeho zanedbatelné množství. To v másle a uzeninách je cholesterolu mnohem více. Zajímavé je, že jeden žloutek má stejnou energetickou hodnotu jako čtyři bílky.

Vejce s křenovým máslem

Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, křenové máslo, červenou papriku, snítku pažitky

Do másla vmícháme nadrobno nakrájenou papriku a nasekanou pažitku, podle chuti můžeme osolit či opepřit. Důkladně vyšleháme do pěny. Vejce podélně rozpůlíme a pomocí cukrářského sáčku na něho naneseme pěnu. Ozdobit můžeme opět pažitkou.

Salát s tuňákem a vejcem

Na recept potřebujete: Ledový salát, 150 g tuňáka v oleji, 4 vejce natvrdo, malou cibuli, 4 cherry rajčata, 2 ředkvičky. Do salátu patří dresink, na který je třeba med, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř

Salát omyjte a natrhejte (nekrájet!). Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky, tuňáka, kolečka cibule, rajčátka, ředkvičky na plátky. Opatrně promíchejte s dresinkem.

Vaječná pomazánka s bylinkami

Na recept potřebujete: 4 vejce natvrdo, 200 g sýru typu lučina, jarní cibulku, sůl, pepř, pažitka, lžíci plnotučné hořčice

Vejce najemno nastrouhejte, smíchejte se sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, nasekanou pažitku, lžíci hořčice a promíchejte. podle chuti přidejte sůl a pepř. Podávejte s pečivem.

Dietní salát

Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, 4 uvařené brambory, hrst salátu rukola, 4 cherry rajčátka, lžíci olivového oleje, lžíci citrónové šťávy

Brambory nakrájejte na čtvrtky, vejce na osminky. Přidejte nakrájená rajčátka, omytý salát a smíchejte s olejem a citrónovou šťávou. Podle chuti osolte.

Pštrosí vejce

Na recept potřebujete: 6 vajec (z toho 4 uvařená natvrdo), 500 g mletého masa, sůl, strouhanku, olej na smažení

Mleté maso osolte a smíchejte se dvěma syrovými vejci. Podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto. Vytvořte čtyři placky, doprostřed nich vložte celé vejce natvrdo a zabalte. "karbanátek" obalte jemně ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji. Podávejte například se salátem.

Související

Více souvisejících

Velikonoce Vejce

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 53 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy