Praha vybrala právníky pro kauzu Škodova paláce, účtují si 900 korun za hodinu

Praha - Vedení Prahy schválilo výběr právní kanceláře, která bude město zastupovat v kauze Škodova paláce. Radní tak dnes schválili podpis smlouvy s kanceláří Toman, Devátý & partneři. ČTK to zjistila z materiálu, který dnes schválili radní. Praha vybírala advokáta napodruhé, první tendr byl zrušen kvůli nejasnému vyjednávání primátorky Adriany Krnáčové (ANO) s majitelem paláce, firmou Copa Retail. Rozhodnutí ještě není definitivní, jeden z účastníků tendru se podle informací ČTK odvolal.

Do tendru se přihlásily celkem čtyři advokátní kanceláře. Nejnižší cenu za hodinu právních služeb nabídla právě zmíněná kancelář. Toman, Devátý & partneři si účtují 900 korun za hodinu. Celkem bude moci magistrát u právníků poptávat služby maximálně do 500.000 korun.

Advokátní kancelář má řešit spor města s majitelem Škodova paláce, s kterým se město pře o výši nájemného. Praze připadá příliš vysoké, město zaplatí celkem přes čtyři miliardy korun, kdy roční nájem vychází na více než 200 milionů.

Pražští radní původně v lednu schválili výběr kanceláře Kocián Šolc Balaštík. Jenže výběr firmy provázely nejasnosti, kdy primátorka Krnáčová jednala s protistranou. Z e-mailové komunikace vyplývá, že Krnáčová s jednatelkou Copa retail Abigail Schaeffer řešila výměnu právníků a rovněž jí vysvětlila, jakým způsobem musí výběr nové kanceláře schválit město. Manažerka v korespondenci píše, že Praha musí vyměnit právníky, neboť ti, které dosud město využívalo, "dělali úmyslné a záměrné obstrukce". Firma také uvedla, že v případě výběru doporučené kanceláře uhradí všechny náklady spojené s právním zastupováním.

Kvůli komunikaci se opoziční TOP 09 a ODS pokusily na mimořádném jednání zastupitelstva Krnáčovou odvolat. To se jim nakonec nepodařilo. Zastupitelský klub TOP 09 rovněž podal na primátorku trestní oznámení, mohla se podle jejich názoru porušit zákon a poškodit zájmy Prahy.

Město se u soudu dožaduje snížení nájemného, za budovu v centru města platí ročně 200 milionů korun a celkem již vyplatilo asi 1,5 miliardy. Soud už dvakrát žalobu města zamítl. Smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a následně se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy korun.

Sdílejte článek

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha právníci Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy