Houby? Je to špatné. Výjimečně lze najít holubinky, hřiby nerostou vůbec

Praha - Češi jsou národ houbařů, odborníci ale stále nemají dobré zprávy. Prostě nerostou. Podmínky nejsou příznivé a přílišné zlepšení se nedá čekat ani příští týden.

"Najít v současném horkém a suchém počasí houby se podaří jen málokomu," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Tropické teploty bez dešťů houbám nesvědčí, občasné bouřky z posledních dnů situaci nijak výrazně nezlepšily. Kdyby pořádně zapršelo, tedy minimálně 20 milimetrů, trvá některým houbám týden i více, než začnou růst.

Výjimečně lze najít holubinky, občas se objeví i jedovaté muchomůrky šedivky, růžovky nebo tygrované. Skoro vůbec se neobjevují hřibovité houby, málo je i křehutek, hnojníků, kropenatců, hadovek a žampionů.

Související

Houby

V Polsku vypuklo "hřibobraní". Lidé se trumfují nálezy obřích hub

Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové "hřibobraní". Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.
Období klíšťat je tady

Klíšťatům se u nás daří. Exotické druhy mohou šířit nebezpečné nemoci

S přicházejícím létem, kdy si všichni užíváme sluníčka, pohody a volna, přichází zároveň i jedna nepříjemnost, která možná může konkurovat dokonce i samotnému koronaviru. Opět se totiž hlásí o slovo klíšťata šířící nebezpečná nakažlivá onemocnění, mezi něž patří například lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Více souvisejících

houbařstí Houby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy