Člověk v tísni byl vykázán z Luhansku. Špionománie a příkaz Moskvy?

Praha - Člověk v tísni byl vykázán z povstalecké Luhanské oblasti na Donbasu, důvod není znám. Nevládní organizace pomáhá na východě Ukrajiny od loňského srpna. Potřebným poskytuje jídlo, přístřeší a léky. Pomáhá také s opravou poničených domů nebo vybavováním uprchlických center. České ministerstvo zahraničí podle Ireny Valentové z tiskového odboru bližší informace o důvodu vykázání nemá.

"Nejsme si vědomi toho, že bychom porušili nějaká pravidla. Pokud je porušilo zároveň deset z jedenácti organizací na místě a humanitární koordinace OSN k tomu říká, že je to hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva, tak problém je spíš na druhé straně," prohlásil ředitel společnosti Šimon Pánek. Akreditaci získal jen Mezinárodní červený kříž.

Člověk v tísni dosud ani nezískal oficiální informaci o tom, že nesmí dál působit v Luhanské oblasti. Ruská agentura TASS s odvoláním na "vicepremiéra" separatistické vlády v Luhansku Vasilije Nikitina sice uvedla, že Člověku v tísni a dalším byla akreditace odňata, podle Pánka tam ale dosud působili na základě oznámení a až nyní neprošli akreditačním procesem. "My do toho procesu vůbec nevidíme," dodal.

Agentura TASS také napsala, že tajná policie povstalců nedávno na území "republiky" odhalila sklady mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF), kde prý byly v rozporu se zákonem uloženy psychotropní látky. Vedení MSF dnes podle agentury AP oznámilo, že svou činnost v Luhansku muselo ukončit ve čtvrtek.

Na pozastavení práce humanitárních organizací ve čtvrtek v New Yorku upozornil náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární operace Stephen O'Brien. Luhanští povstalci podle něj vyzvali humanitární organizace, aby dnes a v sobotu oblast opustili.

Podle mluvčího organizace Člověk v tísni Tomáše Urbana pracoval v místě dvacetičlenný tým složený převážně z místních. "To rozhodnutí přišlo pravděpodobně z venku, oni to konzultovali s Moskvou," řekl Urban České televizi.

Kyjevský politolog Volodymyr Fesenko vidí za rozhodnutím separatistů protizápadní nálady, špionománii i snahu zajistit Rusku monopol na humanitární pomoc. "V lidech, kteří jsou zjevně odlišní a hovoří anlicky, vidí americké špióny. A také považují za důležité, aby lidé viděli, že jedině Rusko jim pomáhá," řekl agentuře AFP.

Podle Valentové vykázání humanitárních organizací nebývá nic neobvyklého. Stává se to v Afghánistánu i afrických zemích. Bližší informace o nynějším rozhodnutí ale ministerstvo zahraničí nemá. "Člověk v tísni byl v této oblasti důležitý z toho důvodu, že jeho pracovníci byli schopni operovat nejen na území ovládaném vládou, ale i na druhé straně barikády," popsala roli české nevládní organizace v oblasti Valentová. Ministerstvo společnosti pomoc nyní nenabídlo, ani o ni nepožádala.

Organizace Lékaři bez hranic už uzavřela kancelář v Luhansku. "Všechny aktivity Lékařů bez hranic včetně transportu, skladování a distribuce léků ve zdravotnických zařízeních byly vždy koordinovány se zdravotnickými úřady v Luhansku, které byly o naší činnosti pravidelně zpravovány," uvedla Míla Janišová z organizace.

Počet vnitřních uprchlíků na Ukrajině stále roste

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) bylo na konci února na Ukrajině oficiálně více než 1 milion vnitřních uprchlíků, na začátku srpna to přitom bylo 117 000 lidí.

Člověk v tísni pomáhá na východě Ukrajiny od loňského srpna a v současné době má koordinační kancelář v Kyjevě a pomoc organizuje ze základny ve Slavjansku. Těm nejpotřebnějším poskytuje okamžitou humanitární pomoc, jako je jídlo, přístřeší a léky. Pomáhá s opravou poničených domů nebo vybavováním uprchlických center. Lidem také nabízí poukázky na nákup jídla a zajišťuje přístup k pitné vodě. Od začátku listopadu Člověk v tísni soustavně pracuje i v Doněcku a oblastech kontrolovaných separatisty. Ve městě otevřel kancelář a nejohroženějším lidem poskytuje potraviny, léky, hygienické potřeby i pleny. Měsíčně zásobuje potravinami přes 7 000 lidí.

Člověk v tísni poskytuje nejen okamžitou pomoc, ale pomáhá také vnitřním uprchlíkům vrátit se do válkou postižených oblastí. Lidé se nyní i za našeho přispění snaží opravovat poškozené domy a byty a zároveň se vyrovnávají s obtížnou finanční situací a ztrátou zaměstnání. Na mnoha místech neteče voda, nefunguje elektřina ani plyn a lidé strávili zimu ve sklepích, uvedl clovekvtisni.cz.

Člověk v tísni zorganizoval veřejnou sbírku SOS Ukrajina, na kterou lidé vybrali 9,5 milionů korun. Na okamžitou pomoc navíc přispěl dalším 1,5 milionem korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni. Celkem za rok 2014 realizoval pomocv objemu 55 milionů korun.

Související

Při silném zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, zemřelo přes 200 lidí (6. února 2023).

Charita ČR a Člověk v tísni vyhlásily sbírku pro Turecko a Sýrii

Charita ČR stejně jako humanitární organizace Člověk v tísni vyhlásila sbírku na pomoc Turecku a Sýrii, které dnes nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení. Obě organizace zároveň uvolnily peníze pro postižené. Vyplynulo to z informací, které jejich zástupci sdělili ČTK a zveřejnili na webu. Charitní síť i tým Člověka v tísni na místě už pomáhají.
Kyjev

Člověk v tísni už od února pomohl půl milionu Ukrajinců

Humanitární organizace Člověk v tísni za devět měsíců trvání ukrajinsko-ruského konfliktu poskytla pomoc za více než miliardu korun. Její pracovníci pomáhají Ukrajincům v napadené zemi i těm, kteří před válkou uprchli do Česka. Od února, kdy Rusko na Ukrajinu zaútočilo, pomoc organizace přijalo přes půl milionu lidí. Člověk v tísni o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Více souvisejících

člověk v tísni Luhanská lidová republika Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy