Houbařská sezona je v plném proudu, přibývá případů otrav

Praha - Tříčlenná rodina z Kroměřížska se ve čtvrtek otrávila nejjedovatější českou houbou muchomůrkou zelenou a ve vážném stavu je v péči lékařů, řekla v pátek agentuře Mediafax mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová. Houbařská sezona je v plném proudu a případů otrav přibývá.

Dva členy přiotrávené rodiny museli lékaři z Kroměříže předat do odborné péče do Brna. „Jejich stav je vážný. Dva z nich jsme už převezli na specializované pracoviště do Brna, jeden pacient stále leží u nás,“ doplnila mluvčí.

Úmrtnost při otravě muchomůrkou zelenou je podle Klímové až 25 procent a podobné případy se vyskytují jen ojediněle.

Jedovatými houbami se ale v Česku už letos otrávila řada lidí. V hlavním městě od letošního března převážela záchranka osm přiotrávených lidí. Z toho pět případů se stalo v srpnu, kdy se houbařská sezona rozjela naplno.

Sedm případů pacientů se zažívacími obtížemi po požitých houbách hlásí mluvčí městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách Anna Vidiševská. O otravy šlo v jednom případě, ostatní se nepotvrdily. "Případů přibylo během posledních čtrnácti dní. Nejhorší na tom byla paní, která si z muchomůrky tygrované udělala řízky. Ostatní pacienti měli žaludeční problémy, ale přímo otrava se nepotvrdila," řekla Vidiševská. Dodala, že je vhodné při podezření na otravu zbytek hub přinést k lékaři. "Právě u jednoho nepotvrzeného případu se prokázala nedostatečná tepelná úprava pokrmu, která zažívací potíže vyvolala," uvedla mluvčí.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš v pátek informoval, že záchranáři dosud nevyjížděli k žádnému pacientovi, který by měl podezření na otravu z hub.

"Letos jsme zatím o prázdninách měli jen čtyři otravy po konzumaci hub. Šlo je o lehčí případy," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

Středočeská záchranka ošetřovala letos zatím jednoho člověka s otravou po konzumaci hub, a to v červenci. V Karlovarském kraji neměli žádný případ otravy houbami, potvrdil v pátek mluvčí záchranky Lukáš Hutta.

Krajská nemocnice v Liberci ošetřila v uplynulých dnech pět lidí po otravě houbami. Mluvčí nemocnice Alexandra Kittnerová řekla v pátek agentuře Mediafax, že na následky otravy nikdo nezemřel. „Nejprve skončila na lůžkovém oddělení interny tříčlenná rodina, která nejdříve navštívila ambulanci. Lidé řekli, že snědli pravé hřiby, ale větší množství a zřejmě i nedostatečně tepelně upravené. Všem to způsobilo gastritidu neboli zánět žaludku,“ řekla Kittnerová.

Druhá otrava postihla podle ní dědu s vnukem, kteří si spletli růžovku se smrtelně jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Připravili z ní smaženici, ale po prvním soustu znejistěli a zamířili k lékaři. „Po ošetření a sérii následných vyšetření jsme oba pustili domů bez dalších následků,“ dodala mluvčí.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové ošetřili letos 15 lidí, kteří sami přišli a tvrdili, že je jim špatně z hub. "U žádného z nich se neprokázalo žádné poškození orgánů, nebyla mezi nimi žádná vážná otrava, která by skončila dialýzou, ani nebylo třeba hospitalizace. Bylo to ze špatného skladování nebo špatné úpravy hub," uvedl mluvčí nemocnice Zdeněk Tušl.

V Náchodě hospitalizovali tři lidi, kteří uvedli, že je jim špatně po houbách. Také mezi nimi nebyl žádný vážný případ, informoval mluvčí Oblastní nemocnice Náchod Lukáš Holub. Ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský informoval, že neví o žádném vážnějším případu u nich.

V nemocnici v Českých Budějicích bylo zatím letos onemocnění po konzumaci hub méně než obvykle. Ve dvou vážných případech lidé zaměnili jedlou muchomůrku růžovou za jedovaté druhy muchomůrky. "Vše naštěstí dopadlo dobře. Ostatní případy byly spíše kvůli špatné přípravě hub, snědenému velkému množství pokrmů z nich či dokonce kvůli kombinaci s alkoholem, což některé druhy hub nesnesou," upřesnil mluvčí nemocnice Jan Dušek.

V pražské Thomayerově nemocnici neevidují podle mluvčí Martiny Štanclové v poslední době žádný případ otravy houbami, stejné je i to i v nemocnici Královské Vinohrady. "O žádném takovém případu z poslední doby nevím," řekla mluvčí Jana Jelínková.

Jediný případ otravy houbami zaregistrovala v Praze v minulých dnech nemocnice Bulovka. Podle tiskového oddělení nemocnice se jednalo o pacienta s podezřením na otravu muchomůrkou zelenou. Pacient již ale nyní v nemocnici neleží a byl přeložen jinam.

V ostatních pražských nemocnicích, které agentura Mediafax oslovila, otravy houbami hlášeny nejsou. "V Thomayerově nemocnici neevidujeme v poslední době žádný případ otravy houbami," uvedla mluvčí Martina Štanclová. Stejné je i to i v nemocnici Královské Vinohrady a v Nemocnici Motol.

Houbaři by si měli v současné době dát pozor na to, že kromě jedlých se hojně v přírodě vyskytují čtyři druhy jedovatých hub. Agentuře Mediafax to řekl v pátek přední český mykolog Jiří Burel. "Jde zejména o prudce jedovatou muchomůrku zelenou," varuje Burel. Tato houba je nejen prudce jedovatá, ale navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již těžce zasaženy důležité orgány. Dospělou muchomůrku zelenou je možné podle odborníků snadno zaměnit se žampionem, holubinkou, bedlou, zelánkou či masákem-albínem. Mladé plodnice se podobají pýchavce či prášivce.

Další nebezpečnou houbou, která se nyní vyskytuje v lesích i na loukách, je pečárka zápašná. "Je to houba podobná pečárce ovčí nebo polní. Snadno se od nich dá odlišit tím, že po naříznutí klobouku houba hned žloutne a později černá. Při vaření pak velmi zapáchá," popsal Burel. Tato houba je jedovatá spíše mírně.

Pozor by si lidé měli dát i na závojenku olovovou a muchomůrku tygrovanou. Závojenka olovová je smrtelně jedovatou houbou, plete se zejména s pečárkami, ale i hřibem dubovým. Také muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá, otravy mohou mít těžký průběh a bez včasného léčení v nemocnici mohou přivodit smrt. Plete se často s jedlými muchomůrkami - tedy muchomůrkou šedivkou a muchomůrkou růžovkou.

Související

Houby

V Polsku vypuklo "hřibobraní". Lidé se trumfují nálezy obřích hub

Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové "hřibobraní". Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.
Období klíšťat je tady

Klíšťatům se u nás daří. Exotické druhy mohou šířit nebezpečné nemoci

S přicházejícím létem, kdy si všichni užíváme sluníčka, pohody a volna, přichází zároveň i jedna nepříjemnost, která možná může konkurovat dokonce i samotnému koronaviru. Opět se totiž hlásí o slovo klíšťata šířící nebezpečná nakažlivá onemocnění, mezi něž patří například lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Více souvisejících

houbařstí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy