Jak se žije ve vašem kraji? Podívejte se na výsledky výzkumu

Praha - Nejlépe se žije v Praze, v Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Naopak nejhůře se žije obyvatelům Středočeského kraje. Alespoň podle názoru respondentů již pátého ročníku výzkumu Místo pro život, který realizovala agentura Datank.

Praha si oproti loňsku o jednu příčku polepšila a z prvního místa sesadila Plzeňský kraj. Před ten se dostal i vloni bronzový Královéhradecký kraj. Dobře se žilo lidem také v Libereckém a Jihočeském kraji (tabulka zde).

Naopak vůbec nejhoršího výsledku dosáhl Středočeský kraj. Umístil se i za dvěma regiony, které trápí chronická nezaměstnanost a vysoké znečištění ovzduší, tedy před Ústeckým a Moravskoslezským krajem.

Vítězné Praze zajistily triumf především faktory jako nejvyšší průměrná mzda v zemi, dobrá infrastruktura, špičková úroveň zdravotnické péče nebo kulturní možnosti. Naopak objevila se samozřejmě i negativa spojená s životem ve velkoměstě, jako horší ovzduší nebo kriminalita.

Praha ale navzdory tomu vyhrála a to i přesto, že bezpečnost hodnotili respondenti jako vůbec nejdůležitější z osmi hodnocených oblastí. Vítězství hlavního města potěšilo i primátorku Adrianu Krnáčovou.

"Výsledky výzkumu mě samozřejmě potěšily, neboť dokazují, že i život ve velkoměstě, jako je Praha, může být obohacující a zábavný," řekla MF Dnes pražská primátorka. "Je teď na nás, abychom neusnuli na vavřínech a příští rok úspěch zopakovali. Věřím, že spousta zajímavých projektů, které nyní pro lidi chystáme, bude Praze kladné body přinášet i nadále."

Na Královéhradeckém kraji, kterému patří druhá příčka, obyvatelé ocenili výbornou zdravotní a sociální péči a kvalitní pracovní podmínky. Kraj se chlubí nejvyšší mírou bezbariérovosti, druhým největším počtem lékáren a nízkou průměrnou nemocností. Osoby se zdravotním postižením se daří zaměstnávat. Kraj také nejlépe využívá dotace od CzechInvestu. Kraj se také může pochlubit výbornou úrovní kultury.

Na Plzeňsku zase lidé ocenili péči o děti a vzdělávání a kvalitní pracovní podmínky. V kraji je nezaměstnanost na nízké úrovni a platy jsou přitom nadprůměrné. Lidé navíc produkují nejméně odpadů.

Respondenti hodnotili 54 kritérií, která byla rozdělena do osmi oblastí: Zdravotnictví a sociální sféra, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, péče o děti a vzdělávání, rozvoj infrastruktury, občanská společnost a tolerantnost, ekologie a příroda a bezpečnost.

Související

Ilustrační fotografie.

Obce a kraje loni hospodařily s přebytkem. Meziročně ale klesl

Obce a kraje v Česku loni hospodařily s přebytkem 32,8 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) na základě údajů ministerstva financí. I v předchozích letech bylo hospodaření samospráv v plusu. Meziročně ale loni přebytek klesl, předloni totiž činil 41,4 miliardy. Přesto je podle ČT výsledek za rok 2022 třetím nejlepším od vzniku samostatné České republiky.
Ivan Bartoš

Bartoš přijel na jednání s Pavlem, chce s ním mluvit o situaci v regionech

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dorazil dnes před polednem na schůzku se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem, chce s ním jednat zejména o situaci v regionech. Bartoš to novinářům řekl před schůzkou, která je plánovaná zhruba na hodinu. Pavel se tento týden chystá navštívit Karlovarský kraj.

Více souvisejících

kraje Životní úroveň Praha

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy