NS změnil názor: Lázně musí odvádět poplatky za TV a rádia na pokojích

Brno - Nejvyšší soud změnil názor na to, zda lázně mají odvádět poplatky za šíření autorských děl prostřednictvím rádií a televizí na pokojích klientů. Zatímco původně tvrdil, že ne, dle nového verdiktu lázně platit musí. Právní bitva ještě nekončí, kauza nejspíš skončí u Ústavního soudu.

Podle nového rozhodnutí velkého senátu občanskoprávního a obchodního kolegia NS se výjimka z autorského zákona týká samotných rehabilitačních a léčebných úkonů v lázeňských domech, ale nikoliv ubytování pacientů.

"Proto kolektivnímu správci zastupujícímu autory přísluší zejména oprávnění udělovat souhlas ke zpřístupňování děl lázeňskými zařízeními, stejně jako sjednávat a vybírat autorské odměny za jejich užití a domáhat se nároků na vydání bezdůvodného obohacení z neoprávněného užití těchto děl," stojí v rozsudku velkého senátu. Rozhodl v říjnu, dnes odůvodnění zveřejnil.

"Nejvyšší soud rozhodnutím potvrdil názor OSA, že provozovatelé lázní stejně jako provozovatelé hotelů jsou povinni vypořádat práva autorů, což již dříve uznal také Soudní dvůr EU v našem sporu s Léčebnými lázněmi Mariánské lázně," řekl Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

"Myslím si, že bychom poplatky neměli platit, protože ve zdravotnických zařízeních se neplatí a lázně přece jsou zdravotnické zařízení," uvedla ředitelka karvinských Lázní Darkov Pavlína Filipi.

Podle ředitele Léčebných lázní Jáchymov a prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy je nový verdikt jen další etapou dlouhé právní bitvy. Ochranný svaz autorský podle něj vyžadoval poplatky i v době, kdy judikatura NS přiznávala lázním výjimku.

"Je to pro nás důkaz toho, že právní systém je velmi nestálý, když text, který je jasný a říká, že se při poskytování zdravotní péče platit nemá - a my jsme zdravotní péče - tak že to ty soudy vykládají různě a dokonce NS to jednou rozhodne tak, že ta věta je tak, jak je, a nemáme platit, a dva roky na to rozhodne opačně," řekl Bláha. I proto chtějí lázně v zájmu právní jistoty dotáhnout spor až k Ústavnímu soudu.

Soud vydal nový verdikt na podkladě konkrétního sporu, ve kterém Krajský soud v Ústí nad Labem v roce 2011 přiznal Ochrannému svazu autorskému přibližně 554.000 korun od Lázní Teplice v Čechách. Krajský soud tehdy argumentoval evropským právem. Ovšem Vrchní soud v Praze jako odvolací instance rozhodl ve prospěch lázní.

Podle NS je ale nutné přijmout po loňském vyjádření Soudního dvora EU užší a "eurokonformní" výklad výjimky z autorského zákona. Vrchní soud se proto musí konkrétním sporem zabývat znovu. Nejspíš rozhodne ve prospěch Ochranného svazu autorského.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud lázně OSA (Ochranný svaz autorský)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy