Zemkovi se odvolali proti trestu za údajné podvody s energií, mají si odsedět celkem 15 let

Brno – Za podvodné získání licencí na solární elektrárny v Chomutově mají Alexander a Zdeněk Zemkovi zaplatit každý sedm milionů korun, navíc si mají odsedět 7,5 roku každý. Bratři však s výrokem soudu nesouhlasí a proti pondělnímu rozsudku brněnského krajského soudu se odvolali.

Rozhodnutí je zatím nepravomocné a bude se jím zabývat Vrchní soud v Olomouci. Zemkovi však pochybení odmítají. V procesu byla vyvrácena všechna tvrzení a také důkazy nesmyslné obžaloby, uvedl dnes v prohlášení otec bratrů miliardář Zdeněk Zemek st., který ovládá hutnický holding Z-Group.

Spolu s jeho syny byla odsouzena například i předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková k 8,5 roku vězení, nebo provozní technici, kteří se na vyhotovení revizních prací podíleli. Vitáskovou poslal soud do vězení za to, že zastavila obnovu správního řízení, v němž mohly být Zemkům licence odebrány. Pochybení odmítá a její právní zástupce Josef Lžičař se proti rozsudku na místě odvolal.

Soud v Brně dospěl k závěru, že bratři získali licence pro provoz svých dvou solárních elektráren nezákonně, na základě falešných revizních zpráv. Dokumenty potvrzují, že elektrárny byly provozuschopné koncem roku 2010, což ale podle soudce Aleše Novotného není pravda. Revizní zprávy jsou podle soudu falešné a vydány byly za situace, kdy byly elektrárny ve výstavbě a tedy nemohly dodávat elektřinu do veřejné sítě.

Převratný byl pro majitele solárních elektráren 1. leden 2011. Stát tehdy ukončil svoji podporu energie z fotovoltaiky. V tu chvíli se velmi výhodná a státem dotovaná cena energie ze solárů ve srovnání s cenou z roku 2010 prudce snížila. Poklesla z 12.150 korun za megawatthodinu energie dodané ze solárních panelů do veřejné sítě na částku 5500 korun za megawatthodinu.

Soud uvedl, že Zemkovi porušili zákon ve snaze získat výhodnější, starší výkupní cenu. „Jádro celé kauzy již od počátku spočívá v naprosté neznalosti technické problematiky týkající se fotovoltaických elektráren ze strany orgánů činných v trestním řízení, které podanou obžalobu postavily na technicky i právně irelevantních skutečnostech," uvedl k věci Zemek st. Dodal, že v kauze bylo vypracováno 20 znaleckých posudků, které „shodně dokládají", že elektrárny byly v den udělení licence (31. 12. 2010) dokončené a provozuschopné. Navíc prý mohly dostat licence dříve.

Prodlevy vznikly podle něj na straně ERÚ, kde podle něj v roce 2010 panoval chaos a zmatek kvůli přetíženosti úřadu „doprovázené nesystematickým a nekompetentním vedením". Podle něj licenční odbor úřadu nebyl schopen řešit žádosti o vydání licencí, tedy povolenek pro zahájení provozu elektráren, v zákonem stanovených termínech a v zákonných mezích.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud dokončil verdikt v kauze solárních elektráren na Chomutovsku

Nejvyšší soud dokončil odůvodnění verdiktu v kauze solárních elektráren na Chomutovsku a poslal spis zpět ke Krajskému soudu v Brně. Jak přesně ve sledovaném případu rozhodl, stále není zřejmé, přestože senát neveřejně zasedal už před necelými třemi měsíci. Krajský soud teď bude teprve doručovat verdikt nejvyšší instance účastníkům řízení. Z databáze InfoSoud je ale patrné, že kauza v Brně přinejmenším částečně obživla, což signalizuje zásah Nejvyššího soudu.

Více souvisejících

Bratři Zemkovi solární energie soudy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy