Pančované potraviny jíme všichni, ničí naše zdraví. A řetězce na tom vydělávají, varuje expert

ROZHOVOR – Známé pořekadlo říká – jsi to, co jíš. O České republice se dlouho hovořilo jako o popelnici Evropy, kde se prodávají potraviny, které jinde nechtějí a které mají mnohdy znatelně nižší kvalitu. Víme, co dostáváme na talíř? I na to jsme se zeptali odborníka na zemědělství a venkov Františka Havláta.

O ČR se v minulosti mluvilo jako o popelnici Evropy – nekvalitní jídlo se dováželo k nám, pod stejnou značkou se prodával jiný produkt než v zahraničí. Potraviny měly horší kvalitu a byly dražší než v Německu. Platí to i dnes?

Určitě ano, řekl bych, že to platí stále - kvalita je velice špatná, možná i horší než dříve. Komplikaci vidím zejména v zahraničních řetězcích, jež raději dovezou levné, nekvalitní potraviny z ciziny, než aby adekvátně zaplatili našim producentům za české, poměrně kvalitní potraviny. Tudíž nám vznikají dvě nerovnoměrně si konkurující kategorie.

První z nich jsou malé firmy (rodinného typu), tam je jednoznačně upřednostněna kvalita před kvantitou, ale pochopitelně se za ni musí o něco více zaplatit. Druhou skupinu tvoří hlavně obchodní sítě vlastněné zahraničními majiteli, kde nehraje kvalita žádnou roli. Všechny produkty obsahují pouze 30 - 50 procent základní suroviny. Z toho vyplývá, že zbytek se ošidí a nahradí něčím jiným, respektive nějakou chemií. A to dnes jíme skoro všichni, protože pančované potraviny nalezneme ve velkém množství všude, vyjma první skupiny.

Jednoduše řečeno, malá firma má na kvalitě založené svoje jméno, nedovolí si, popřípadě nemá důvod jakkoliv pančovat nebo šidit svoje výrobky. Protože dobře ví, co by následovalo, kdyby zákazník odhalil, že kvalita neodpovídá té jemu deklarované - přestal by u něj zkrátka nakupovat. To si myslím, že je ta nejlepší, nejefektivnější a zároveň nejlevnější kontrola, jaká může být.

Psali jsme:
Idioti! Je to promyšlená strategie, která může mít nedozírné následky, varuje odborník Expert: Řešení krize na venkově? Zamezit dovozu plodin, které si dokážeme sami vypěstovat a zpracovat  

A jak tedy ty větší firmy donutit, aby vyráběly kvalitnější potraviny?

Stačí celkem málo, vytvořit a schválit jednoduchým zákon, kde bude přesně napsáno, že pančování potravin je trestný čin, za který hrozí vysoká sankce a propadnutí veškerého majetku. Tuhle eventualitu si umím živě představit. Hlavní východisko musí být založeno na faktu, že pokud si jdu koupit masné výrobky, musí být vyrobené z masa. Zdůrazňuji slovo „masné", neboť kořenem slova je opravdu „mas", tedy maso!

Nevidím v sousloví „masné výrobky" nic podobného ani příbuzného se slovem „separát". Další podstatná i zarážející věc, na kterou upozorňuji je, že do všech výrobků z masa přidáváme chemické látky – aditiva, abychom dosáhli delší trvanlivosti, lepšího vzhledu či příjemnější chuti. Ptám se proč? Je to opravdu nutnost? Podle mě uděláme nejlépe, když záměrně přestaneme klamat naše smysly prostřednictvím chemie a začneme konečně vyrábět kvalitní výrobky ze surovin, jež tam patří.

A v neposlední řadě omezme hypermarkety a supermarkety. Tyto subjekty dováží výrobky především ze zahraničí, proto musí mít úplně jiné zdanění než výrobci v České republice, myslím tím vyšší. Pojďme podpořit české podnikatele a vytvořme jim „živnou půdu" pro podnikání. Považuji za absurdní je likvidovat, a tím ještě více zvýhodňovat velké řetězce. Bohužel, zatím se tak neděje, důkazem je povinné hlášení DPH a následná elektronická evidence tržeb pana ministra Babiše, která výrazně dopomůže k cílené likvidaci českých podnikatelů. Ovšem, jednodušší i rychlejší je šikanovat ty menší a slabší. Domnívám se, že se opodstatněně začínají vyplňovat pochybnosti ohledně ministra financí Babiše a jeho vstupu do politiky.

Srovnání kvality šunky - fofo zde Srovnání kvality salámů - foto zde Srovnání kvality klobás - foto zde

A nevyžene takové vyšší zdanění velké řetězce od nás pryč? Nebudeme pak třeba mít menší možnost výběru potravin?

Obávám se, že nevyžene, i když by to bylo jenom dobře. Čím dříve odejdou, tím lépe pro nás i naše zdraví. Samozřejmě to nebude hned a teď, tudíž musíme počítat s nějakou lhůtou - minimálně pětiletou. Ale právě tato lhůta by se mohla využít k podpoře a rozvoji malých firem, abychom byli připravení na onen den D. Častokrát si kladu otázku, jak je možné, že jsme připustili, aby tady byly obchodní řetězce v takhle velkém množství.

Před nedávnem se na půdě EU mluvilo i o geneticky modifikovaných potravinách. Evropský parlament zamítl návrh, aby členské státy mohly zakázat na svém území prodej geneticky modifikovaných potravin schválených Evropskou unií, což jim chtěla umožnit Evropská komise. Co toto rozhodnutí zjednodušeně znamená pro zemědělce nebo pro spotřebitele?

Především si myslím, že takhle závažnou otázku by v žádném případě neměla projednávat Evropská unie, nýbrž tato pravomoc musí být jednoznačně ponechána na odpovědnost každého členského státu. Všichni víme, že užívání geneticky modifikovaných komodit způsobuje určitě nemalý problém. Je zapotřebí si uvědomit i souvislost, že Evropská unie je vlastně osmadvacítka si konkurujících firem. Je tendence, aby geneticky modifikované zemědělské komodity – hlavně sója, se dovážely právě do zemí, jež jsou typově i charakterově podobné České republice. Ale je to pouze otázkou dohody, že se „někdo" snaží do České republiky nebo celkově do Evropy dovážet geneticky modifikované produkty v hojném množství. Jde o problematiku týkající se obchodních vazeb a dohod, o kterých u nás buď nikdo neví, nebo spíše nechce vědět.

Já osobně zastávám stanovisko, že není dobré vzhledem k přírodě či člověku nějak upravovat nebo pozměňovat genetickou informaci, poněvadž každá rostlina i organismus má od prvopočátku určitou skladbu. Uvědomme si, že když začíná výkrm dobytka geneticky modifikovanými komoditami, tak následně i to maso je jednak nekvalitní, ale i nebezpečné pro člověka a vyplývají z toho zmíněná rizika. Základem je krmit dobytek klasickým způsobem, abychom měli kvalitní maso bez karcinogenních látek. Nechci nějak strašit, ale geneticky modifikované organismy budou mít fatální dopad na naše lidstvo.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, která je součástí Světové zdravotnické organizace, zařadila uzeniny a zpracované maso na seznam prokázaných karcinogenů. Souhlasíte s takovým názorem?

Obecně je známo, že červené maso se tráví hůře než maso rybí nebo drůbeží. Ale musíme zohlednit také to, že většina uzenin je ošizena o hlavní složku – maso. Není podstatné, jestli o vepřové či hovězí. Podstata spočívá v tom, že maso musí být doplněno třeba drůbežím separátem, kde jsou přidaná různá aditiva, aby vylepšila chuť, vzhled či trvanlivost, ale i jiné chemické látky, jež udržují „separovanou hmotu" pohromadě.  Potom je logické, že tyto „náhražkové uzeniny" obsahují oproti tradičním uzeninám všelijaké nebezpečné látky, ohrožující zdraví člověka.

O separátu už dlouho tvrdím, že by se měl podávat pouze masožravým zvířatům, ne lidem! Myslím si, že když z uzenin vyčleníme již zmiňované chemické látky, tak snížíme výskyt rakoviny na polovinu. Ze svého okolí pamatuji lidi, kteří se dožili přes devadesát let, i když jejich jídelníček obsahoval téměř samé masné produkty. Z toho vyplývá, že chyba nebude v samotném mase nebo masných výrobcích. Jednoznačně se zdravím souvisí i životní styl. Dříve lidé měli dostatek pohybu, protože na rozdíl od nás více manuálně pracovali a neseděli u počítačů.

Ministr zemědělství Jurečka uvedl, že by chtěl, aby bylo do roku 2030 české zemědělství soběstačné. Je to reálné?

Nechci brát panu ministrovi Jurečkovi iluze, ale plánovat něco na čtrnáct roků dopředu je absurdní a směšné. My nevíme, co bude za pět let, tak co potom za čtrnáct. Zemědělství rozhodně nepatří do odvětví, kde bychom mohli dlouhodobě plánovat, jelikož je ovlivňováno různými vnějšími činiteli. Ale kdybychom opomenuli všechny okolnosti, tak by se klíč k úspěchu možná našel. Tím klíčem myslím podporu menších podniků, které by poctivě obhospodařovaly půdu, kde by dodržovaly osevní postupy a jiné agrotechnické zásady. Více finančně podpořit také živočišnou výrobu, aby bylo dostatek masné i mléčné produkce. To bych pokládal alespoň z části za první dobré kroky.

Máme spoustu různých označení pro české výrobky, ať už je to Klasa, Český výrobek. Rezort zemědělství také připravuje novelu zákona o „české potravině". Jak se v tom lidé mají vyznat? Jak si mohu být jistá, že opravdu kupuju něco, co bylo vyrobeno v Česku?

Popravdě nevím, kdo se v tomto „byznysovém" označení vůbec vyzná. Sám ministr či ministerstvo? Nebo někdo jiný? Pravděpodobně těžko říci, ale mám podezření, že nikdo. Pravda je taková, že dnes „někdo" doveze výrobky ze zahraničí, tady je přebalí a patřičně označí. Realita, bohužel. Musí to být nastaveno úplně jinak. Ta vlaječka či jiné označení má být vlastně garantem kvality, tudíž pod záštitou Ministerstva zemědělství, Agrární komory nebo Potravinářské komory.

Z toho mi jednoznačně vychází, že by to nemělo být otázkou peněz, ale kvality. To, že výrobci platí za tyto „certifikáty", je jen důkazem věrohodnosti, potažmo nevěrohodnosti pro spotřebitele. Osobně bych to provedl následovně, českou vlaječkou může být označena potravina, která prokazatelně obsahuje 95 procent surovin vyprodukovaných na území České Republiky.

Související

Uznávaný odborník na zemědělství František Havlát

Všechno je špatně, politici dělají chyby. Ať se Čunek věnuje cikánům, těm rozumí, spustil odborník

Brno - Zlínský kraj bojuje proti africkému moru prasat. Nakoupil elektrické ohradníky, které budou osazeny kolem území zamořeného africkým morem prasat na Zlínsku. Dnes by měli na místech pro ohradníky sekat trávu a upravovat terén. Samotné ohradníky by se měly podél ohniska nákazy začít instalovat v pátek ráno. Podle odborníka na zemědělství a venkov Františka Havláta, ale tato opatření přichází příliš pozdě. Otázkou podle něj je, zda jde jen o hloupost zodpovědných osob, nebo o plán s cílem zničit malochovy prasat nejen na Moravě.

Více souvisejících

František Havlát potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Patrik Schick

Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera

Od začátku listopadu se může pyšnit český fotbalový útočník Patrik Schick výtečnou střeleckou fazónou. Tento forvard české reprezentace, v níž je neodmyslitelnou oporou, a Bayeru Leverkusen se právě v dresu tohoto bundesligového celku předvádí v poslední době v nejlepším možném světle. Po návratu po dlouhodobém zranění se mu tam v těchto dnech daří vracet se k výkonům z předešlých let. Vše vyvrcholilo v sobotu čtyřmi přesnými trefami proti Freiburgu, díky kterým se tak stal historicky nejlepším českým střelcem v Bundeslize.

včera

včera

včera

Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok.

RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok

Nejúspěšnější broadwayský muzikál tohoto tisíciletí se dočkal filmové adaptace, respektive její první části. Pohádkový svět problematizující dospělá témata má potenciál stát se pro soudobou generaci moderní filmovou klasikou. Čarodějčina stylizace a celkové uchopení však mají od vycizelovaného a cílevědomého tvaru relativně daleko.

včera

Robert Fico jedná s Vladimirem Putinem v Kremlu. (22.12.2024)

Robert Fico je u Putina v Kremlu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) je v Kremlu a jedná s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jde o jejich první společné jednání od roku 2016 a tedy i od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Fico chce s Putinem jednat o dodávkách ruského plynu. 

včera

včera

včera

Biatlon, ilustrační fotografie.

Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá

Aktuální česká biatlonová jednička mezi ženami Markéta Davidová drží v současném průběžném pořadí páté místo poté, co mimo jiné hned v úvodu sezóny ve finském Kontiolahti po třech letech ovládla sprint a v dalším ze závodů se vešla do první desítky. Zdálo se tak, že bude přinášet opět radost českým fanouškům, jenže do slibně rozjeté sezóny nakonec přichází brzda v podobě vyhřezlé ploténky. V sobotu přišla příznivá zpráva alespoň v tom, že Davidová zatím nemusí kvůli tomu na operaci a to i díky dobře probíhající konzervativní léčbě.

včera

Štědrovečerní večeře

Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Nedílnou součástí štědrovečerní večeře je dnes bramborový salát. Ten je moderním vánočním jídlem, v minulosti si lidé o Štědrém večeru pochutnávali na něčem jiném. Jedny z nejstarších receptů na bramborový salát zaznamenala ve svých kuchařských knihách Magdalena Dobromila Rettigová.

včera

včera

včera

včera

včera

V Praze proběhla pieta za oběti loňské střelby na FF UK. (21.12.2024) Prohlédněte si galerii

Rok od tragédie, která změnila život mnoha lidem. Česko si připomíná nejhorší masovou střelbu v historii

Rok uplynul v sobotu od nejtragičtějšího útoku střelce v historii České republiky na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na den přesně před dvanácti měsíci, tedy 22. prosince 2023, předstoupili policisté před veřejnost a potvrdili, že střelba si vyžádala čtrnáct obětí, přičemž pachatel, který byl v okruhu podezřelých z dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese, spáchal sebevraždu. 

Aktualizováno včera

V Praze proběhla pieta za oběti loňské střelby na FF UK. (21.12.2024) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Česko si připomnělo oběti tragédie na FF UK. Naší společností otřásla, říká Fiala

Česko si v sobotu připomíná loňskou tragickou střelbu v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ke které došlo na den přesně před rokem. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) otřásl útok celou českou společností. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) konstatoval, že v posledních měsících se udělala řada opatření, aby už k podobnému činu nedošlo.  

21. prosince 2024 21:56

21. prosince 2024 20:30

Česká republika

Česká hymna poprvé zazněla před 190 lety. V Tylově Fidlovačce

Krátce před Vánoci, dne 21. prosince 1834, byla veřejnosti poprvé představena divadelní hra Fidlovačka z pera Josefa Kajetána Tyla. Právě zde před rovnými 190 lety poprvé zazněla i píseň Kde domov můj, která se ihned stala velice oblíbenou a později dokonce státní hymnou.

21. prosince 2024 19:33

21. prosince 2024 18:50

Nobelova cena pro Trumpa? Při splnění jednoho předpokladu může být kandidátem

Pokud budoucí americký prezident Donald Trump dokáže docílit vyřešení konfliktu na Ukrajině, mohl by dostat Nobelovu cenu míru. V komentáři pro server Foreign Affairs napsal americký politolog Michael McFaul. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy