Kvůli požáru v Unipetrolu obviněni dva lidé, hrozí jim až osm let za mřížemi

Ústí nad Labem - Loni v srpnu zachvátil chemičku Unipetrol u Litvínova požár. Šlo o největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989 odstavila provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Ušlý zisk způsobený havárií dosáhl podle informací holdingu 7,4 miliardy korun. Policisté v souvislostí s havárií obvinili dva zaměstnance z obecného ohrožení. Vyšetřování celé události by mohlo skončit do několika měsíců. Kriminalisté nepředpokládají, že obviní ještě někoho dalšího.

Mluvčí chemičky Jiří Hájek uvedl, že forma ctí presumpci neviny a oba obvinění jsou i nadále zaměstnanci společnosti. „Jakmile se podrobně seznámíme s šetřením policie a vyhodnotíme jeho výsledky, zvážíme další kroky," doplnil. Havárii interně vyšetřoval i Unipetrol, na základě zjištění podle Hájka přijme společnost opatření, která by měla do budoucna měla takové události minimalizovat.

Ohledávání místa výbuchu a požáru trvalo přes měsíc, další týdny čekali policisté na posudky od odborníků. "V průběhu vyšetřování bylo provedeno na 150 výslechů," řekl dnes vyšetřovatel Jiří Vopravil. Znalecké posudky podle něj nekladou vinu celé společnosti Unipetrol, bylo třeba určit konkrétní osoby.

Na etylenové jednotce unikl 13. srpna 2015 etylen. Obvinění prý měli využít spuštění parních a vodních clon, jejichž hlavním úkolem je oddělit uniklý mrak výbušné směsi od kotelny. To se nestalo a v kotelně došlo k iniciaci mraku a k následnému požáru a výbuchu.

Jeden z obviněných působí na řídící úrovni etylenové jednotky, druhý je v zaměstnaneckém poměru. Oba jsou to muži ve středních letech. „Viníme je z nedbalosti," řekl náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování ústecké krajské policie Zbyněk Dvořák. Podle něj věděli, jaký následek může mít jejich jednání, ale domnívali se, že se tak nestane. Obvinění podle vyšetřovatelů nemohli zabránit samotnému vzniku havárie, ale mohli snížit její dopady na společnost i na lidi.

Vyšetřovací tým měl zpočátku 13 členů z řad policistů a hasičů. Ti prošli školením v Unipetrolu, aby věděli, jak to v podniku chodí. „Pak jsem museli načíst desítky směrnic a podkladů, abychom je mohli vyhodnotit. Směrnice jsme dostudovali prakticky v květnu," uvedl Vopravil.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Požár v chemičce Unipetrol (13.8.2015)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy