Výmluva s kozou nezabrala. Vietnamec si odsedí 10 let za obchod s marihuanou

Olomouc - Vietnamec Hung Dang si odpyká deset let za obchodování s 20kilogramovou zásilkou marihuany. Trest mu dnes definitivně potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Podle rozsudku se pokusila skupina zásilku převézt přes hranice na konci listopadu roku 2012, odhalila ji ale kontrola v celním prostoru na slovenské straně hranic. Kvalitní konopí ve dvou kufrech si členové skupiny předali po předchozí konspirativní domluvě v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, se zásilkou poté jeden z kompliců odjel vozidlem taxi směrem na Slovensko. Ostatní jeho cestu sledovali.

Muži původně hrozilo deset až 18 let. "Trest byl uložen na samé spodní hranici trestní sazby. Obhajoba nepřinesla žádný argument pro to, abychom mohli uvažovat o snížení trestu pod touto hranici. Odvolání hodnotíme jako nedůvodné," uvedl předseda senátu vrchního soudu Vladimír Štefan.

Obžalovaného usvědčovaly především odposlechy, ale i samotné policejní sledování zásilky. Obžaloba poukazovala i na konspirativní domlouvání. Hung Dang se původně hájil tím, že v telefonu mluvil o dvacetikilogramové koze a dvou miskách na krev, známému prý chtěl připravit pochoutku podle tradiční kuchyně. Poté svou výpověď změnil a tvrdil, že šlo o konspirativní řeči, neboť se svým krajanům snažil za úplatu zařídit osvědčení o zkouškách z českého jazyka.

Obhájce dnes poukázal na špatný výklad hovoru. "Není žádný přímý důkaz, nikde nic nikomu nepředával. Policie si sama podle sebe udělala scénář a doplnila si do toho svou verzi. Na tom je postaven celý proces mého mandanta," uvedl obhájce.

Podle předsedy senátu však důkazy do sebe zapadají. "Nestojí to na jednom izolovaném hovoru v určitý den," uvedl předseda senátu Štefan.

Související

soudy

Soud zpřísnil trest inspektorovi ČOI, který napadl vietnamského obchodníka

Soud zpřísnil trest pro inspektora České obchodní inspekce (ČOI), který loni v Jindřichově Hradci napadl vietnamského obchodníka Šona Chunga. Jindřichohradecký soud mu původně uložil peněžitý trest 25.000 korun za výtržnictví a poškození cizí věci, krajský soud to rozšířil o ublížení na zdraví a pokutu zvýšil na 35.000 korun.

Více souvisejících

Vietnamci Marihuana Drogy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy