Vyšetřování zřícení mostu ve Vilémově u konce, obžalováno bylo 10 lidí

Vilémov (Havlíčskobrodsko) - Vyšetřování zřícení mostu ve Vilémově je u konce, kriminalisté podali návrh na podání obžaloby na deset lidí. Při neštěstí v roce 2014 zemřeli čtyři dělníci.

Zástupci stavebních firem, investora i stavebního dohledu jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí jim odnětí svobody od tří do deseti let vězení. 

Spis, který kriminalisté předali státnímu zastupitelství v Havlíčkově Brodě, je velice rozsáhlý. Má přes 2000 stran a spoustu příloh. "Zpracování spisu bude složité. Bude trvat několik měsíců, navíc si někteří obvinění podali žádost o přezkoumání postupu policie," uvedla havlíčkobrodská okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková. Státní zástupkyně poté buď podá obžalobu k soudu, nebo věc vrátí policii k dopracování.

Most ve Vilémově se zřítil v září 2014. Pod mostem pracovalo v té době šest dělníků. Čtyři zahynuli a dva byli zraněni. Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

Související

Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Soud odsoudil pětici mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově k dvouleté podmínce

Soud v Havlíčkově Brodě odsoudil pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Okresní soud se k případu vrátil z rozhodnutí nadřízeného krajského soudu, před tím muže obžaloby zprostil. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali před soudem

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem vězení. Zopakoval, že postupoval podle projektové dokumentace. Ostatní byli zproštěni obžaloby. Soud o věci jedná podruhé, odvolací soud se s jeho závěry neztotožnil a v srpnu jeho rozhodnutí zrušil.

Více souvisejících

Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4.9.2014)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy