Daňová kobra chce obžalovat čtyři lidi, měli způsobit škodu za 166 milionů

Praha - Takzvaná Kobra navrhla obžalovat čtyři lidi, kteří měli krácením daně způsobit škodu přes 166 milionů korun. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let za mřížemi, všichni jsou stíháni na svobodě.

"Podle našich závěrů došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících v určitém systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností, které měly neoprávněně krátit daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty," popsal mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Čtyři lidé podle kriminalistů nakupovali od léta 2009 do poloviny roku 2011 drahé kovy přes obchodní společnosti, jež byly založené na tzv. bílé koně. Kovy pak obvinění prodávali koncovým odběratelům již s daní z přidané hodnoty, daně však neodvedli do státního rozpočtu.

Kriminalisté zajistili během trestního řízení majetek v hodnotě asi 60 milionů korun. "Jde o pozemky, budovy, finanční prostředky na účtech a v hotovosti, dva motocykly značky Harley-Davidson a čtyři vozidla různých značek," dodal Ibehej.

Za dobu své existence Kobra uchránili státnímu rozpočtu téměř 6,2 miliardy korun. Jen za první pololetí letošního roku se jim podařilo zachránit ještě před vznikem škody či zajistit na náhradu již vzniklé škody více než 2 miliardy korun.

Projekt Daňová Kobra byl formálně zahájen 11. dubna 2014 podpisem meziresortní dohody. Fakticky však probíhala součinnost již od počátku roku 2014. Partnery projektu jsou Celní správa, Finanční správa a Policie České republiky. Od počátku roku 2015 došlo k rozšíření určených pracovišť o všechna Krajská ředitelství Policie ČR.

Související

krimi

Daňová kobra v akci: Policie vyšetřuje podvody se škodou přes 220 milionů

Zlínští kriminalisté vyšetřují rozsáhlý případ daňových karuselových podvodů. Stíhají 16 fyzických a jednu právnickou osobu. Škoda, kterou krácením daní způsobili, přesahuje podle policie 220 milionů korun. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. V závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti hrozí některým z nich deset, případně až 12 let vězení, sdělila dnes ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Více souvisejících

Kobra (policejní tým) Krácení daní

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy