Soud vrátil kauzu Nárožného o přípravě vraždy zpět žalobci

Olomouc - Olomoucký krajský soud dnes vrátil do přípravného řízení kauzu Pavla Nárožného z Přerova, která se týká přípravy vraždy jeho příbuzné. Důvodem je právní kvalifikace podané obžaloby. Podle žalobce se činu dopustil opakovaně, což však podle soudu neobstojí. Muž sice už několik let čelí obžalobě z vraždy manželů, dosud ale nebylo prokázáno, že je pachatelem. Soudce Aleš Vašků však dnes odmítl pustit Nárožného z vazby. Obava z pokračování trestné činnosti podle něj trvá.

Podle státního zástupce Jakuba Grmely, který si proti vrácení kauzy podal stížnost, se Nárožný svého jednání dopustil opakovaně, za což by mu hrozila i přísnější sazba 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Odkazoval na případ dvojnásobné vraždy z Přerova, ze které se Nárožný již několik let zodpovídá před soudy.

Podle soudce však jeho vina nebyla dosud prokázána."Důvodem vrácení je jednoznačně právní kvalifikace a to, že se měl trestného činu vraždy dopustit opakovaně. Aby zde mohl být znak opětovně, musí soud prokázat, že před tím, než spáchal tento čin, spáchal dvojnásobnou vraždu," uvedl soudce Aleš Vašků.

Podle podané obžaloby Nárožný zamýšlel a plánoval usmrtit na konci roku 2015 svou příbuznou, která byla opatrovnicí věcí po svém zavražděném bratrovi, otci Pavla Nárožného. Vnímal ji prý jako překážku v užívání domu, kam se po smrti otce nastěhoval. K uskutečnění svých plánů využíval svou tehdejší známou, kterou nechal u sebe bydlet. Spouštěčem jeho jednání mělo být usnesení soudu z podzimu roku 2015, který nařídil vyklizení nemovitosti.

Psali jsme: Nárožný zůstává ve vazbě, krajský soud vyhověl stížnosti žalobce  

Podle obžaloby muž nejprve plánoval sražení příbuzné osobním autem, uvažoval i o tom, že jí po známém pošle otrávenou bonboniéru. Posledním plánem bylo její ubití při procházce se psem. Nárožného tehdejší známá si na jeho pokyn údajně opatřila paruky, ocelovou trubku a hmoždíř. Známá se ale v prosinci 2015 od Nárožného odstěhovala a věc nahlásila policii. Nárožný to popírá, u soudu dnes napadal i trestní řízení. Poukazoval na to, že jeho známou policisté povýšili na svědka a jeho v kauze obvinili.

Muž zároveň čelí obžalobě z dvojnásobné vraždy manželského páru z roku 2009, šlo o jeho otce a otcovu manželku. Jejich těla se dosud nenašla, oba jsou prohlášeni za mrtvé. Třikrát byl však zproštěn obžaloby, naposledy rozsudek vrchní soud zrušil loni v dubnu a případ nařídil jinému senátu. Kauzu má nyní na stole ostravský krajský soud, který věc dosud nenařídil.

Soud ale odmítl propustit Nárožného z vazby na svobodu, kde je od svého zadržení loni v únoru. Důvodem je obava z pokračování trestné činnosti, útěk u obžalovaného nehrozí. "Existuje obava, že by mohl opakovat trestnou činnost. S ohledem na závažnost věci je písemný slib i záruka osob v takové trestné činnosti naprosto nedostatečná záruka," uvedl soudce.

Související

Věznice

Chtěl zavraždit tetu palcátem, trest platí. Pavel Nárožný neuspěl u Ústavního soudu

Pavel Nárožný, jenž si má odpykat 13 let ve vězení za přípravu vraždy své tety, neuspěl s ústavní stížností. Jeho podnět měl řadu procesních a obsahových nedostatků, navíc Nárožný nebyl zastoupen advokátem. Ústavním soudcům tak nezbylo, než stížnost odmítnout. Už dříve Nárožného upozorňovali, že pro řízení před Ústavním soudem (ÚS) potřebuje právníka.

Více souvisejících

Pavel Nárožný Vražda soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy