Policie obvinila podnikatele Jana Kočku, pozastavuje členství v ČSSD

Praha - Policie obvinila podnikatele Jana Kočku z daňových úniků. Byl podle ní součástí skupiny, která fiktivními obchody s neexistujícími reklamními službami připravila stát na daních asi o 415 milionů korun. Informaci České televize Kočka potvrdil serveru Aktuálně.cz. Serveru iRozhlas.cz pak uvedl, že v souvislosti s kauzou pozastaví své členství v ČSSD.

Dvě firmy a 24 lidí obvinili policisté podle tiskové zprávy na konci května. Po vzájemné domluvě podle kriminalistů kvůli nadhodnoceným reklamním službám soustavně krátili povinnost k dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob. Skupina údajně založila minimálně 21 společností, z nichž část nevykonávala žádnou podnikatelskou činnost.

Dvacítka obviněných je stíhána na svobodě, čtyři lidé, kteří trestnou činnosti podle policie organizovali, jsou ve vazbě. V případě odsouzení obviněným hrozí za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizaci výnosů z trestné činnosti od pěti do deseti let vězení.

Detektivové v rámci případu s názvem Stone provedli 23 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Jako výnos z trestné činnosti zajistili mimo jiné několik luxusních aut, šperky, nemovitosti, peníze na účtech i v hotovosti, vše v hodnotě nejméně 110 milionů korun.

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, soud ho poslal na 12,5 roku do vězení.

Jan Kočka je současně dlouholetým členem sociální demokracie v Praze 7. Dočasné přerušení svého členství ve straně odůvodnil serveru Českého rozhlasu tím, že nechce, aby někdo poškozoval ČSSD. Podle místopředsedy pražských sociálních demokratů Jiřího Bodenlose je to běžná praxe. "Většinou to bývá tak, že se navrhne členovi pozastavení členství. Většinou si to ale členové pozastavují sami, mělo by to tedy vycházet od něj (Jana Kočky)," řekl serveru Bodenlos.

Související

Jan Kočka

Soud poslal podnikatele Jana Kočku do vazby

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal do vazby pražského podnikatele Jana Kočku a dalšího z celkem tří lidí, kteří čelí obvinění z vydírání. Důvodem je obava z možného ovlivnění svědků. Novinářům to dnes po jednání soudu řekl státní zástupce Tomáš Saňa.
Jan Kočka

Policie zadržela Jana Kočku

Policisté dnes odpoledne zadrželi v centru Prahy tři muže podezřelé z násilného trestného činu. Policie o tom informovala na twitteru. Podle České televize je mezi zadrženými podnikatel Jan Kočka. Bližší informace k případu hodlá policie zveřejnit ve středu.

Více souvisejících

Jan Kočka Krácení daní Praha

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy