Pokaždé, když vyjedeme do zahraničí, máme tendenci přepočítávat tamní ceny na koruny a porovnávat je s těmi tuzemskými. Astronomická se nám pak může zdát například cena hovězího masa ve Švýcarsku, kde lidé za kilogram masa z kýty zaplatí téměř 50 dolarů (asi 1100 korun). Nenechte se ale těmito astronomickými cenami zmást, píše server Bloomberg.
Částka za hovězí maso je ve Švýcarsku asi o 150 procent větší, než je světový průměr, uznává server. Zároveň ale dodává, že je třeba uvědomit si, že tuto cenu platí místní obyvatelé a že i nekvalifikovanému pracovníkovi stačí asi 3,1 hodiny práce, aby si mohl tuto částku dovolit zaplatit.
Takže jakkoliv se tato cena může zdát v českých očích vysoká pravdou je, že Češi „platí" za stejné hovězí ještě víc. Nevěříte? Počítejte s námi. Podle organizace Caterwings stojí kilogram hovězí kýty v České republice necelých 10 dolarů, průměrný český zaměstnanec ale musí pracovat 5,1 hodiny, aby si ji mohl dovolit.
Tyto údaje pocházejí z Indexu ceny masa 2017, který zpracovala skupina Caterwings. Ta srovnala náklady na hovězí maso, ryby, kuřecí maso, vepřové maso a jehněčí v největších městech každé země a porovnala je s minimální mzdou, aby určila cenovou dostupnost jednotlivých druhů masa. V zemích, kde neexistuje minimální mzda, používala průměrnou mzdu pro nekvalifikované pracovníky.
„Ukazuje se, že Švýcarsko má nejvyšší ceny masa, zatímco Ukrajina má nejnižší cenu," cituje Bloomberg ze zprávy Caterwings. Navzdory nízkým cenám v některých zemích musí tamní lidé s minimální mzdou pracovat poměrně dlouhou dobu, aby si mohli koupit kus masa, zatímco třeba v Norové musejí pracovat méně než 1 hodinu při minimální mzdě, aby si to mohli dovolit stejný kus masa. A například v Indonésii musí lidé pracovat 23,6 hodin, aby si koupili stejné kilo hovězího masa jako ve Švýcarsku, i když v Indonésii stojí jen 9,01 dolarů. Nákup kilo kuřecích prsou v Indonésii vyjde na 7,3 hodiny práce.
A kolik za maso v přepočtu za práci zaplatí Češi? Například u ceny vepřového se situace v Česku a ve Švýcarsku poměrně vyrovnává. Švýcar musí na kilo čerstvého vepřového pracovat přesně dvě hodiny, Čech 2,8 hodiny. Drahé je pak ale u nás maso rybí. Z průměrné ceny bílého masa, lososovitého masa a krevet výzkumníkům vyšlo, že Češi musí pracovat na jeden kilogram ryby sedm hodin.
Nejméně se pak Češi napracují na maso kuřecí, které stojí asi 6 dolarů a v přepočtu na práci pak asi 1,8 hodiny. Švýcaři za něj sice zaplatí 27 dolarů, v přepočtu je to ale jen 1,4 hodiny práce.
Pro srovnání - na Slovensku lidé na kilo hovězího musejí pracovat 5,8 hodiny, na kuřecí maso 1,6 hodiny, na ryby 7,8 hodiny a na vepřové asi 2,8 hodiny. V Rusku je to pak 21,8 hodin na hovězí, 6,9 hodin na kuřecí, 40 hodin na rybí a 18 hodin na vepřové maso. A v sousedním Německu je to 2,2 hodiny na hovězí, 0,6 hodiny na kuřecí, 2 hodiny na rybí a 1,2 dolarů na vepřové maso. Kompletní tabulku naleznete zde.
Související
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny
Maso , Ceny zboží , Česká republika , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 18 minutami
Severokorejští vojáci jsou vybaveni falešnými ruskými vojenskými dokumenty
před 1 hodinou
Kreml zveřejnil detaily schůzky Putina s Ficem
před 2 hodinami
Politico: Vítězem voleb v Rumunsku je Putin
před 3 hodinami
Z jádra EU do pozice vyvrhela. Orbán i Fico začali hledat nepřátele společně
před 3 hodinami
12 tisíc nestačí. Kim pošle Putinovi další vojáky
před 4 hodinami
Čelí zneužívání i týrání. Na školách v USA umírají tisíce dětí původních obyvatel Ameriky
před 5 hodinami
Ivanka Trumpová definitivně končí s politikou
před 6 hodinami
Asadova manželka odmítá žít v Rusku. Podala žádost o rozvod
před 7 hodinami
Ukrajina už vyřadila z boje 1100 severokorejských vojáků
před 8 hodinami
Počasí na Štědrý den: Bílé Vánoce budou jen někde, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
včera
Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Nedílnou součástí štědrovečerní večeře je dnes bramborový salát. Ten je moderním vánočním jídlem, v minulosti si lidé o Štědrém večeru pochutnávali na něčem jiném. Jedny z nejstarších receptů na bramborový salát zaznamenala ve svých kuchařských knihách Magdalena Dobromila Rettigová.
Zdroj: Lucie Žáková