Novela zákona umožňuje pohřeb nenarozeného plodu a vymezuje přestupky podnikatelům

Praha - Nová úprava zákona o pohřebnictví se soustředí na podnikání v oboru pohřebnictví a určuje, co člověk musí splnit, aby koncesi vůbec získal. Ustanovuje také minimální standard pohřbívání, který musí být obcí zajištěn pro všechny.

Dnes začíná platnost novely zákonu o pohřebnictví. Nové změny se především týkají přestupků, koncese podnikání v pohřebnictví a také možnosti pohřbít i nenarozené dítě. O novelu se snažila ministryně Šlechtová a nyní přichází v platnost.

„Novela poprvé v historii právní úpravy pohřebnictví vymezuje přestupky právnickým a podnikajícím fyzickým osobám a mění správní trestání,“ uvedla pro EuroZprávy.cz Veronika Vároši, ředitelka oboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj. Za přestupek nyní může podnikatel dostat pokutu až 10 tisíc korun, společnost může přijít až o 500 tisíc. V některých případech může být trestem odebrání koncese.

Nově také lidé, kteří chtějí podnikat v pohřebnictví, musí splnit státem autorizované zkoušky. Ve zkouškách musí kandidát ukázat praktické dovednosti a také důstojné chování a zacházení se zemřelým. Podle Julia Mlčocha, který je ředitelem Pohřebního ústavu hl. m. Prahy, jsou nyní nároky nižší, než bývaly.

Zajímavou vložkou je omezení vystavování balzamování těla déle než týden po úmrtí a také zákaz pohřbení mimo pohřebiště či krematorium. Vystavování těla bylo však i předtím neobvyklé. „Ve své podstatě je to reakce na výstavu ‚Bodies‘, alespoň tak je to zdůvodněno v Důvodové zprávě. Prakticky je to problematické,“ vysvětlil Mlcoch.

Mnoho žen ocení úpravu, která umožňuje pohřbívat nenarozený plod. Podle Mlcocha nebyl problém při pohřbívání, nemocnice však plod odmítaly vydat. Nyní mají povinnost zárodek vydat, pokud si žena požádá. Nezáleží přitom na tom, jak velký vlastně zárodek je.

Zní to sice dobře, ovšem i s tímto jsou problémy. „Problém však již nastává v tom, jak to fakticky provést. Nemocnice nám chtějí předávat tyto pozůstatky v plastových nádobách a nikdo nezná složení plastu, který má být zpopelněn a jaký to bude mít vliv na exhalace. Uložit tyto jiné lidské pozůstatky do hrobu v tomto obalu nepřichází v úvahu, nedojde k zetlení,“ komentoval Mlcoch.

Kromě těchto změn novela ještě omezuje šíření reklam pohřebních služeb v nemocnicích a u poskytovatelů sociálních služeb. Sjednocuje také postupy pohřbívání a optimalizuje finanční prostředky na zajištění slušného způsobu pohřbení. „Má to pozitivní důsledky, protože stanoví minimální standard pohřbívání, který bude zajištěn obcí pro každého, bez ohledu na výši jeho pozůstalosti či příbuzenstva," dodala Vároši.

Související

Ivo Vondrák

Některá krematoria nestíhají, z Ostravy do Hustopečí bude převezeno 50 těl

Do pátku má Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu počtu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Hamáček dnes po jednání štábu novinářům řekl, že nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita.

Více souvisejících

Pohřební služba pohřebnictví smrt Ministerstvo pro místní rozvoj Hřbitov

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy