Taxikáři vyjeli i do ulic Brna, pražský protest může trvat několik dní

Praha/Brno - Na podporu pražských kolegů proti Uberu dnes vyjelo v Brně od Riviéry na 70 vozů taxislužby na tuřanské letiště po velkém městském okruhu. Vrátit se mají do 14:00 po stejné trase opět na Riviéru. Protest pražských taxikářů není časově omezený, trvat může i několik dní.

Taxikáři nechtějí Brno zablokovat, pouze dát najevo podporu kolegům z metropole, kteří dnes na znamení nesouhlasu s přepravními službami sdílené ekonomiky zablokovali pomalou jízdou cestu na pražské letiště. V Brně protestující taxíky vyjely krátce po poledni normální rychlostí, nikoliv záměrně pomalu jako v Praze. Provoz v postižených ulicích v Brně pouze na pár minut zhoustl, zůstal však plynulý.

V Brně začal Uber fungovat od 1. února, v červenci však Krajský soud v Brně službu zakázal, protože jde podle něj o běžnou taxislužbu. Auta a řidiči však nesplňují řadu požadavků, které taxikářům předepisuje zákon a místní vyhláška.

"Jedeme na podporu kolegů v Praze proti nečinnosti státních orgánů. Nás v Brně magistrát a primátor Petr Vokřál (ANO) maximálně podpořili. Nechápu, že když soud vydá předběžné opatření v Brně, v Praze nic takového nejde," řekl předseda Cechu Taxi Czech Republic Radek Kolář. V Brně je 450 koncesovaných taxikářů, Kolář původně odhadoval, že se zúčastní čtvrtina z nich.

Taxikáři v Praze dopoledne pomalou jízdou téměř zastavili provoz od Evropské ulice směrem k letišti. "Dnes nikam nespěcháme, vyčlenili jsme si na to celý den," řekl v České televizi zástupce Sdružení českých taxikářů David Bednář. Protest ale může pokračovat i v dalších dnech. "Dokud se nějak nedomluvíme," podotkl.

S taxikáři přijela na letiště jednat i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Sdělila, že Praha nemá kompetence Uber zakázat a že na čtvrtek je naplánována schůzka expertní skupiny úřadu vlády, která má hledat řešení. Taxikáři podle ní částečně uznali, že řešení je na vládě a ministerstvech, na protest však vyjeli i tak. Jízdou chtějí tlačit na instituce a zároveň dát lidem na vědomí, že Uber podle nich porušuje zákony.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi. Současně budou muset řidiči Uberu dodržovat podmínky jako taxikáři. Podle Bednáře ale aplikace v telefonu nemohou taxametry nahradit, protože nejsou spolehlivé. "Policie musí mít ocejchovaný radar, kterým měří rychlost. Řezník musí mít ocejchovanou váhu, kterou váží maso. Taxametr musí být zaplombován metrologickým ústavem, že měří dobře. Neexistuje cejch na to, že Google mapy, podle kterých jezdí třeba Uber, je nějakým způsobem ověřená nebo měří dobře," uvedl Bednář.

Související

Letiště Václava Havla Praha

Oficiální taxislužbou pražského letiště bude Uber, garantuje cenu jízdy předem

Taxislužbu na Letišti Václava Havla Praha bude od jara příštího roku nově provozovat společnost Uber. Zvítězila v koncesním řízení, do kterého se přihlásili dva uchazeči. Uber v něm garantoval pevně stanovenou cenu jízdy předem či zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně. ČTK dnes o tom informovala mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dosud provozují smluvní taxislužbu na letišti společnosti TAXI Praha a FIX.

Více souvisejících

Taxi Taxi Uber Praha Brno Adriana Krnáčová Petr Dolínek

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy