Kauza Čechmánek: U soudu vypovídali i bývalí hokejisté, přišli o miliony

Zlín - U zlínského krajského soudu dnes pokračovalo projednávání případu olympijského vítěze z Nagana Romana Čechmánka (46), kterému hrozí až deset let vězení. Jako svědci vypovídali bývalí hokejisté Petr Čajánek a Miroslav Blaťák.

Státní zástupce viní Čechmánka z podvodu. Podle obžaloby Čechmánek půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že své závazky nebude kvůli své tíživé finanční situaci schopen splácet. Způsobená škoda přesahuje podle spisu 15 milionů korun. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítl.

Čajánek dnes řekl, že Čechmánkovi půjčil sedm milionů Kč, které zpět nedostal. Na půjčku prý měli podepsanou směnku. "Peníze se nevrátily, potom jsem se v insolvenčním řízení přihlásil k pohledávce. V mezidobí jsme se bavili, jaká je situace. Věděl jsem, že Roman podniká, měl jsem přehled o tom, co se děje. Nemyslím si, že tam byl záměr mě podvést," uvedl Čajánek, který prý o Čechmánkových finančních potížích věděl.

Půjčené peníze prý Čechmánek následně předal tehdejšímu zlínskému advokátovi Milanu Holomkovi, který je měl zhodnotit. Holomek si později za podvody se škodou přes 233 milionů Kč vyslechl trest devíti let vězení.

O půjčku dvou milionů korun požádal Čechmánek v roce 2013 také Blaťáka. "V mém případě to nebyl problém, znám ho (Čechmánka) dlouho. Myslel jsem, že to bude všecko v pořádku, nevěděl jsem, že pan Čechmánek měl potom nějaké problémy. Řekl mi, že ta půjčka je na pivovar. Říkal mi, že nemá hotovost na účtu. Přišel jsem o své peníze," sdělil Blaťák.

Obžaloba souvisí s Čechmánkovým neúspěšným podnikáním, při němž se zadlužil. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl desítek milionů korun. Od roku 2013 je muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Bývalý hokejista provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, už po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku.

Před soudem vypovídala i bývalá provozní Čechmánkova pivovaru. Svému nadřízenému údajně půjčila dva miliony korun. "Peníze byly použity na umoření dluhu u dodavatelů. Nemyslím si, že pan Čechmánek nechtěl zaplatit. Necítím se poškozena," řekla žena. Svou pohledávku prý později prodala za 400.000 Kč. "Kdyby neproběhla insolvence, tak ten pivovar si vede velice dobře. Uživil by se," doplnila někdejší provozní.

Čechmánek už v pondělí uvedl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny pohledávky dostali. Vedení insolvence považuje za neprofesionální. Zmínil například vydražení zlínského pivovaru za 7,8 milionu korun, byť měl podle něj hodnotu 35 milionů Kč.

Soudní znalec z oboru účetnictví potvrdil, že hodnota Čechmánkova majetku byla vyšší než hodnota pohledávek. "Je otázka, zdali byla hodnota majetku uvedena správně. Investice v Holešově byla podle mě nadhodnocena. V Holešově byly proplaceny fiktivní faktury," uvedl znalec, podle kterého u bytového domu nebylo prostavěno vše, co bylo zaplaceno.

Související

Roman Čechmánek

Náhlá smrt Romana Čechmánka: Pitva vyloučila sebevraždu i cizí zavinění

Policie v případu víkendové náhlé smrti bývalého úspěšného hokejového brankáře Romana Čechmánka vyloučila sebevraždu i cizí zavinění. Hokejoví fanoušci se s olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa mohou rozloučit dnes na utkání mezi Vsetínem, s nímž získal pět extraligových titulů, a Sokolovem. 

Více souvisejících

Roman Čechmánek Petr Čajánek (hokejista) podvod soudy Zlín

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy