Nesnášíte muslimy? Nová kniha ukazuje rozdíl mezi kritikou islámu a islamofobií

Praha - Nová publikace "Islamofobie po česku" si klade za cíl uvést téma nejen do tuzemského akademického prostředí, ale oslovit i ty, kdo na něj narazí - novináře, zástupce státní správy, studenty či pracovníky neziskových organizací. Autoři chtěli nastínit, kde končí oprávněná kritika islámu a kde začínají přístupy jako nactiutrhání nebo lhaní. Editorem knihy, na které pracoval kolektiv odborníků, je Bronislav Ostřanský.

"Snažil jsem se, aby problém zmapovali specialisté na jednotlivá témata. Psát o islamofobii není v silách soudného jednotlivce, je tam řada přesahů, které musí zpracovat odborníci. Například tématu protiislámské rétoriky v politice se ujal profesor Miroslav Mareš. Dříve se islamofobie týkala úzké skupiny na naší politické scéně, zatímco dnes je to mainstream," uvedl Ostřanský, který působí v Orientálním Ústavu Akademie věd ČR.

Upozornil, že proti islamofobii nelze bojovat tabuizováním tématu, ale věcností v argumentaci. "Islamofobové vycházejí z relevantních údajů jako kamenování cizoložnic nebo zvěrstva Islámského státu, které jsou nezpochybnitelné. Musí se k tomu ale říct fakta, jak je to rozšířené, kde se to děje a podobně," podotkl.

Podle autorů se nenávist vůči islámu rozmohla vinou štvavých serverů a politiků, kteří pochopili, že s poplašným programem uspějí ve volbách. "V českém prostředí, jemuž tato kniha věnuje samozřejmě převážnou část pozornosti, epidemii zřetelně prospívá, že velmi mnozí naši lidé vědí o islámu jen málo, nikdy se s muslimy vlastně nesetkali a názory si utvářejí z různých, bohužel velmi často dezorientujících zdrojů," píše v předmluvě knihy nakladatelství Vyšehrad orientalista a afrikanista Luboš Kropáček.

Za mylné považuje Ostřanský například kladení rovnítka mezi islám a uprchlický problém. "Většina z uprchlíků jsou muslimové, ale na druhou stranu hledat v islámu vysvětlení migrační vlny nestačí. Islám není absolutní vysvětlení všeho, co se týká muslimů," podotkl.

"Chtěl bych, aby se o tématu islámu začalo hovořit s důrazem na věcnost a aby tahle knížka přispěla ke kultivaci debaty, i když si uvědomuju, že je to naivní přání," uzavřel Ostřanský.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám Muslimové knihy Bronislav Ostřanský

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy