Pěstounka s IQ na hranici retardace utýrala dítě, soud vynesl trest

Plzeň - 25leta pěstounka z Rokycan si má odsedět devět let za utýrání dvouleté svěřené dívenky. Verdikt dnes vynesl Krajský soud v Plzni, ještě není pravomocný. Státní zástupce navrhoval trest osm až deset let. Obhájce požadoval, aby s ohledem na nízký intelekt a vyspělost ženy byl trest spíše výchovný, pod hranicí sazby.

Týrání vyvrcholilo 5. října, v den druhých narozenin dítěte. Žena ho podle spisu nejméně třikrát udeřila po hlavě koženým páskem s kovovou přezkou a třásla s ním. Když začalo být apatické, polévala ho vodou, aby se probralo. Děvčátko utrpělo těžké poranění hlavy, otok mozku a krvácení do mozku, na které po čtyřech dnech v nemocnici zemřelo. Za týrání svěřené osoby a těžké ublížení na zdraví hrozilo pěstounce až 16 let vězení.

Obhájce argumentoval, že IQ klientky se podle znalců v některých ohledech pohybuje kolem 70, což je na úrovni asi 12letého dítěte. I státní zástupce v závěrečné řeči připustil, že žena zřejmě nejednala s cílem dítě zabít. I při svém intelektu si ale musela uvědomit, že může tak malému dítěti těžce ublížit. Uvedl, že podle znalců mohlo k tragickým následkům vést i zmíněné silné třesení. Žena se tak snažila probrat dítě, které začalo být po předchozích ranách malátné.

K tomu se přiklonil i soud. Rány páskem do hlavy zřejmě nezpůsobily samy o sobě tak těžká zranění. V kombinaci s předchozími projevy týrání, opakovanými údery a fackami do hlavy, ale zřejmě zavinily krvácení do mozku. "Silné třesení, prováděné s cílem poškozenou probrat, pak zřejmě neštěstí dokonalo. Podílelo se na tom, že nitrolební poranění byla nakonec tak rozshálá, že došlo ke smrti," řekl soudce Martin Kantor. Také senát se přiklonil k tomu, že žena neměla v úmyslu dítě zabít, měla si ale být vědomá, jaké může její chování u tak malého děcka mít následky.

Manželský pár z Rokycan, který se potýkal s exekucemi a insolvencí, dostal do pěstounské péče loni v červenci dvě neteře, dcery mužovy sestry. Děvčátkům bylo v té době půl roku a necelé dva roky. Týráno bylo jen starší dítě. Mužova sestra má s několika muži sedm dětí, všechny jsou u různých pěstounů.

Podle znalců má žena smíšenou poruchu osobnosti, hluboce podprůměrný intelekt na hranici mentální retardace a není se svou strukturou osobnosti vhodnou pěstounkou. Znalci u ní zjistili emoční nestabilitu, špatné sebeovládání, sklony k afektivnímu jednání a agresi či velmi sníženou frustrační toleranci, tedy míru odolnosti. V případě příbuzenského pěstounství ale žádné metodiky neukládají povinnost, dělat pěstounům psychotesty jako v případě nepříbuzenského pěstounství.

Praxe sociálně právní péče je taková, že se dbá na to, aby děti, které nemohou být s rodiči, mohly být umístěny alespoň v širším rodinném kruhu. Psychický stav příbuzenských pěstounů se nemusí zkoumat. "Podprůměrný intelekt k výchově dětí stačí," uvedla u soudu psycholožka Karolína Malá.

I soud se ale pozastavil nad tím, že k obžalované dostalo dítě. "Podle našeho názoru tento příklad názorně ilustruje, že takováto praxe, takto zavedený systém asi není úplně správný," řekl soudce. Podle něj neselhal jednotlivec, ale zřejmě celý systém.

Související

Ilustrační fotografie.

Co jste to za otce, obořil se soudce na muže. Za týrání synů dostal osm let

Brněnský krajský soud v pondělí odsoudil třiatřicetiletého muže k osmi letům odnětí svobody za dlouhodobé týrání dvou nezletilých synů a pokus těžkého ublížení na zdraví. Muž chlapce podle rozsudku fyzicky trestal i za drobné prohřešky, bil je násadou paličky na maso anebo je krmil jídlem určeným psům. 

Více souvisejících

Týrané děti soudy pěstounská péče

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy