Zřícení části domu v Praze? Památkáři odpovědnost odmítli, výrok Krnáčové je prý absurdní

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) odmítá odpovědnost za pád stropů v domě v Mikulandské ulici. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odpoledne uvedla, že je potřeba roli památkářů NPÚ prověřit. Budova není památkově chráněná.

V původně novorenesančním školském areálu má vzniknout technologické a dílenské zázemí pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (UMPRUM).

"Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu, který nutil projektanty k nějakým možná i nestandardním postupům," řekla Krnáčová. Stavební úřad městské části Praha 1 se podle ní bude muset vyjádřit, zda byl dodržen technologický postup.

NPÚ považuje takový výrok za absurdní. "Není nám jasné, jak by mohlo aktuální zřícení části stavby v červenci 2018 jakkoliv souviset s úsilím o větší památkovou ochranu dotčené budovy v průběhu let 2015-2016. Navíc již ze samé podstaty věci nemůže odborná organizace památkové péče nést jakýkoliv podíl odpovědnosti za bezchybnost projektu a bezchybnou realizaci stavby," uvedl NPÚ. 

"Na základě fotografické dokumentace zřícené klenby z médií lze podle zkušeností odborníků z NPÚ usuzovat spíše na zanedbání bezpečnostních opatření při realizaci stavby, nicméně bez důkladného vyšetření celé věci se NPÚ zdráhá jakýchkoliv neuvážených soudů. Totéž doporučuje i hlavnímu městu Praze," dodal NPÚ.

Přestavba bývalé základní školy z 19. století má ponechat původní výšku čtyř nadzemních podlaží, z vnějšího pohledu dozná budova minimálních změn. V původním objektu budou dílny pro různé obory, kam mají mít přístup pouze studenti a zaměstnanci školy. 

Rektor UMPRUM Jindřich Smetana již dříve ČTK řekl, že projekt se připravuje od roku 2012. Jeho autorem je architekt Ivan Kroupa, který je tvůrcem například podoby centra moderního umění DOX. Rektor kritizoval pražské pracoviště NPÚ. Ten má sice při projednávání staveb pouze poradní hlas, podle Smetany však přípravu různými obstrukcemi zdržel o tři roky, což se promítlo i do vyšší ceny. 

Související

V Mikulandské ulici v Praze se zřítila část budovy, trosky pohřbily několik lidí

Kdo může za zřícení stropů budovy v Mikulandské? Do kauzy se vložil rektor UMPRUM

Praha – Rektor UMPRUM Jindřich Smetana tvrdí, že Národní památkový ústav (NPÚ) nemá pravdu, když odmítá odpovědnost za projekty, ke kterým dává stanoviska. Uvedl to v rozhovoru s ČTK v souvislosti s budovou v pražské Mikulandské ulici, při jejíž rekonstrukci se v úterý zhroutily stropy. Při incidentu byli zraněni tři dělníci. Budovu dnes policie předala zpět firmě Metrostav, která stavbu pro UMPRUM zajišťuje.

Více souvisejících

zřícení budovy v Mikulandské ulici v Praze (17. 7.2018) Národní památkový úřad Adriana Krnáčová Praha

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy