Brňané mají smůlu. Místo zatmění mohli pozorovat jen blesky

Brno - Lidé v Brně a nejbližším okolí mají dnes smůlu. Sledovat zatmění Měsíce v okolí hvězdárny na Kraví hoře v Brně vyrazily stovky lidí. Doufali že bouřka a oblačnost, které nad město dorazily v podvečer, zmizí. To se ale nestalo.

Okolo 21:00 sice lidé z hvězdárny viděli nad Špilberkem srpek Měsíce, ale o půl hodiny později zmizel v husté oblačnosti. Navíc se nad Brnem rozpršelo.

Zážitek tak měli spíše z blesků, které křižovaly nebe na západ od města, ze světelných instalací v parku a z dokumentu o Měsíci promítaného na zeď hvězdárny. 

Naděje lidí byly marné. Po 21:00 oblačnost přibývala, až měsíc zcela schovala, a ti, co ještě doufali, se schovali pod deštníky. I tak si lidé výjimečný večer užívali.

Související

Zatmění měsíce 16,7,2019

Češi spatří výjimečné polostínové zatmění Měsíce

Z území Česka dnes lidé spatří polostínové zatmění Měsíce. Jev, který jindy pouhýma očima nelze pozorovat, bude viditelný, neboť Měsíc projde těsně nad stínem Země. Pozorování s odborným výkladem pořádají obě pražské hvězdárny i hvězdárna v Ondřejově, kde sídlí Astronomický ústav Akademie věd.

Více souvisejících

Zatmění měsíce Brno Bouřky

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy