Vlna solidarity: Češi poslali sirotkům po hornících ze Stonavy již 600 tisíc

Na konto Spolku Svatá Barbora na pomoc sirotkům po hornících, kteří zemřeli ve čtvrtek v Dole ČSM na Karvinsku, dárci přispěli zhruba 600.000 korun. Výbuch metanu a následný požár nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků. ČTK o stavu sbírky informovala předsedkyně výboru spolku Monika Němcová. Další konto, tentokrát určené pro všechny, tedy i bezdětné rodiny, zřídila Nadace OKD. Na něm se sešlo zhruba 85.000 korun.

Peníze pro sirotky po mrtvých hornících z Dolu ČSM mohou lidé posílat na účet spolku 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí. "K dnešnímu dni je na účtu už okolo 587.000 korun," řekla Němcová.

Peníze spolek rozdělí výhradně mezi sirotky, kteří po zemřelých hornících zůstali. "Jako spolek můžeme podporovat právě jen hornické sirotky," uvedla. Dodala, že půjde minimálně o deset dětí. "Přesný počet ale v tuto chvíli nemáme," řekla.

Druhý účet, na kterém je zatím 85.000 korun, v pátek zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností OKD. "Celkový výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever. Číslo účtu je 342342342/0800," uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Ředitelka nadace Karolína Preisingerová ČTK řekla, že tyto peníze budou rozděleny mezi všechny rodiny bez ohledu na to, zda v nich jsou nebo nejsou děti. "Sbírka není časově omezená. V lednu uvidíme, jak dlouho ji necháme. Záleží na dohodě s OKD," řekla.

Metan explodoval v severní části Dolu ČSM ve čtvrtek odpoledne. Výbuch a následný požár nepřežilo 13 horníků. Dalších deset utrpělo zranění. Těla devíti obětí i nadále zůstávají v podzemí. Záchranáři uzavřeli hrázemi postiženou oblast. Několik týdnů budou odebírat vzorky. Těžba bude v podzemí dolu, mimo postiženou oblast, obnovena ve čtvrtek.

Společnost OKD v sobotu oznámila, že 27. prosince začne vyplácet peníze určené na podporu rodinám horníků, kteří zemřeli. Nejprve půjde podle Čelechovského o okamžitou sociální výpomoc několika desítkami tisíc korun. Další peníze, až 240.000 korun na osobu žijící ve společné domácnosti se budou vyplácet později.

Související

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Více souvisejících

Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) charita OKD

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 26 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 59 minutami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy