Rathova výpověď u soudu skončila. Mluvil 14 hodin, dnes ho griloval žalobce

U Krajského soudu v Praze dnes skončil výslech bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ve druhé části jeho korupční kauzy. Rath vypovídal tři dny, mluvil zhruba 14 hodin. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi zástupců stíhaných firem. Rath i další obžalovaní braní úplatků a podplácení v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek ve Středočeském kraji popírají.

Rath dnes odpovídal na otázky státního zástupce Jiřího Pražáka i jednotlivých obhájců. Dotazy žalobce se týkaly například ovládací smlouvy mezi Krajskou nemocnicí Středočeského kraje a dalšími oblastními nemocnicemi nebo fungování Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, kterému Rath předsedal. Žalobce se také ptal na role dalších obžalovaných, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové (dříve Pancové) a jejího manžela Petra Kotta.

Na Pražákův dotaz, zda někdy převzal od Kottových finanční prostředky na financování politické strany, Rath odpověděl, že od nich nikdy nepřevzal peníze, o kterých by věděl, že souvisejí s jakoukoli veřejnou zakázkou nebo výkonem jeho funkce. Stejně odpověděl i na dotaz, zda někdy od Kottových převzal peníze v řádech milionů korun. Při projednávání první větve kauzy Rath soudu řekl, že pokud odposlechy pořízené policií zachytily debatu o penězích, nešlo o úplatky, ale o peníze pro ČSSD.

Obhájce někdejšího politika Adam Černý se ptal, zda zakázky, jež jsou předmětem obžaloby, někdy řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rath odpověděl, že o žádných stížnostech neví. Úřad se podle Černého vším zabýval ex post s výsledkem, že je všechno v pořádku. "Zde jsou šetřeny zakázky, které byly z pohledu zákona o zadávání veřejných zakázek naprosto v pořádku, ani úřad nezjistil žádné pochybení," řekl novinářům po skončení jednání Černý.

Černého i Ratha také překvapilo, že se Pražák zajímal o to, jakým způsobem byla financována ČSSD. "Toto mě překvapilo, protože doposud státní zastupitelství tato fakta ignorovalo," řekl po jednání Rath.

Obžaloba klade Rathovi za vinu, že si na přelomu let 2011 a 2012 spolu s Kottovými domlouvali úplatky za zmanipulování výběrových řízení na stamilionové veřejné zakázky středočeských nemocnic a záchranné služby. Chtěli údajně přes 60 milionů korun, dostali však pouze 3,34 milionu, protože je zadržela policie. Spolu s trojicí čelí obžalobě dalších šest lidí, trestní stíhání se týká i osmi firem.

Rathovi hrozí v takzvané druhé větvi korupční kauzy až dvanáctileté vězení. V předchozích dnech hovořil o politických tlacích, které údajně provázejí jeho případ, navrhl vyslechnout například prezidenta Miloše Zemana nebo bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Obžalobu označil za nekonkrétní, podle něj žádné důkazy o ovlivňování zakázek nepředložila.

Rath byl již v první části kauzy nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení. Manželé Kottovi mají jít za mříže na 7,5 roku. Případ je nyní na Vrchním soudu v Praze, odvolací jednání však zatím nařízeno nebylo.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy Praha Kateřina Kottová

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy