Roztroušená skleróza či sedavé zaměstnání? Tyto cviky vám zlepší fyzičku

Roztroušená skleróza, RS neboli ereska, je chronické autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá ochranný obal nervových vláken centrálního nervového systému a ovlivňuje schopnost nervových buněk v mozku a míše spolu vzájemně komunikovat.

Průběh a příznaky onemocnění se u jednotlivých osob často liší. Mezi rané příznaky RS patří problémy s pohyblivostí, ztráta citlivosti a mravenčení, ztuhlost, poruchy vidění, chronická únava, slabost, závratě, malátnost, později se mohou projevit potíže s ovládáním močového měchýře, problémy s myšlením a řečí.

„Díky pravidelnému cvičení, relaxaci a psychické pohodě zvládají pacienti s roztroušenou sklerózou své onemocnění mnohem lépe. Cvičení doporučujeme i všem ostatním, zvláště lidem se sedavým zaměstnáním,“ doplnila fyzioterapeutka Mgr. Klára Novotná z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Zdravotně vzdělávací portál mojemedicina.cz připravil ve spolupráci s organizací MSrehab sérii cvičení a rad pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Cvičení se skvěle hodí i všem ostatním, zvláště lidem se sedavým zaměstnáním. Na cvičení spolupracovala fyzioterapeutka Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN, Praha Mgr. Klára Novotná. Rady v oblasti urologie poskytl MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECS.

Cvičení svalů pánevního dna

Dobrá funkce svalů pánevního dna je důležitá pro správnou kontrolu vyprazdňování a sexuální funkce. Správné provedení cviků svalstva pánevního dna by mělo být konzultováno s fyzioterapeutem se znalostí neurologické a urologické problematiky. První díl je zaměřený na cviky vleže, ve druhém díle se naučíte zapojovat jednotlivé svaly pánevního dna vsedě – aktivovat a relaxovat. Vyzkoušíte si cvičení s míčkem mezi koleny a dřepy s aktivovaným pánevním dnem.

Video – 1. díl: Cvičení svalů pánevního dna I. – cvičení vleže

Video – 2. díl: Cvičení svalů pánevního dna II. – cvičení vsedě a ve stoji

Relaxace

Správná relaxace může pomoci lépe zvládat únavu, která často RS provází. Díky schopnosti relaxovat se přetížené svaly lépe zregenerují, mohou lépe fungovat a méně se unaví. Celková relaxace by měla trvat alespoň 20 minut, ale můžete relaxovat i déle.

Video – 3. díl: Relaxace

Leták s tímto cvičením ke stažení ZDE

Cvičení po jízdě autem

Pokud jezdíte autem často, zejména když se jedná o delší cesty, je vhodné zařazovat pravidelné přestávky v jízdě a trochu své tělo protáhnout. Při každodenní nebo delší cestě autem můžeme cítit zvýšené napětí ve svalech nohou a také únavu svalů, zad, krku a paží. Krátké cvičební přestávky při jízdě nám pomohou předcházet bolestem a zkrácení svalů. V tomto videu se naučíte uvolňovat ramena, protahovat trup nebo uvolnit ruce, nohy a nárty.

Video – 4. díl: Cvičení po jízdě autem

Cvičení při sedavém zaměstnání

Při sedavém zaměstnání si můžeme zacvičit přímo v kanceláři u pracovního stolu. Jelikož trávíme v práci velkou část dne, nezbývá nám pak už tolik času na cvičení doma. Využijme proto příležitost zacvičit si přímo v práci. Pravidelné protažení nám pomůže uvolnit svaly, nabrat novou energii a opět se soustředit na důležité pracovní úkony. Několikrát denně se krátce protáhněte a budete se cítit mnohem lépe. Protažení těla je u sedavého zaměstnání velmi důležité.

Video – 5. díl: Cvičení při sedavém zaměstnání

Leták s tímto cvičením ke stažení ZDE

Roztroušená skleróza pohledem urologa

S urologickými a sexuálními obtížemi se během svého onemocnění setká téměř sto procent pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Jak je poznat a jak zmírnit symptomy, to se dozvíte v tomto videu. Pokud mají pacienti s RS urologické nebo sexuální obtíže, měli by se určitě obrátit na specializované urologické pracoviště. Výhodou je, když se jedná přímo o pracoviště spolupracující s RS centrem.

Video – 6. díl: Roztroušená skleróza pohledem urologa

Související

Více souvisejících

roztroušená skleróza zdraví cvičení život nemoci protext

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy