HPV infekce se týká všech. Jaké nemoci vyvolává? Některé jsou smrtelné

Infekce HPV (human papillomavirus = lidský papilomavirus) je v současnosti nejčastější sexuálně přenosná infekce. Za život se s ní setká až 80 % z nás. Ve většině případů se s infekcí organismus vyrovná, ale pokud se tak nestane, může u žen i mužů dojít k rozvoji zdraví i život ohrožujících onemocnění.

Infekce lidským papilomavirem je velice častá a týká se všech sexuálně aktivních žen i mužů, rozhodně to není otázka promiskuity, jak si mnozí myslí. Nezodpovědné chování je pouze jedním z celé řady rizikových faktorů a opravdu nelze předem říci, u koho se infekce HPV rozvine v onemocnění a čí organizmus se s ní naopak vyrovná. U koho z páru byla infekce HPV dříve nelze stanovit – infekce může někdy během pár měsíců odeznít, jindy v těle přetrvává léta a postupně se rozvíjí v onemocnění.

Infekce HPV napadá ženy i muže na různých místech těla a u obou pohlaví může vést až k vypuknutí rakoviny nebo jiného velmi nepříjemného onemocnění. Kromě karcinomu vaginy, vulvy, penisu, análního karcinomu a některých nádorů v oblasti hlavy a krku, jsou to také nezhoubná onemocnění – papilomatóza hrtanu a genitální bradavice.

Rakovina děložního čípku

Mezi veřejností je poměrně rozšířená znalost souvislosti mezi infekcí HPV a karcinomem děložního hrdla, který patří k nejčastějším nádorovým onemocněním způsobených infekcí HPV. Jedná se o jediné HPV onemocnění, jehož počáteční stádia lze odhalit pomocí pravidelných gynekologických prohlídek. Rakovina děložního čípku vzniká průměrně za 15 let od infekce vysoce rizikovými typy HPV (nejčastěji typy 16 a 18). Projevuje se krvácením po styku, bolestmi v zádech a podbřišku a krvavými výtoky.

Genitální bradavice

Genitální bradavice jsou vůbec nejčastějším HPV onemocněním, jehož výskyt v posledních letech dramaticky roste. Podle dat z Velké Británie, kde se výskyt genitálních bradavic sleduje pomocí registrů, se za poslední dekádu zvýšila prevalence genitálních bradavic čtyřikrát. To potvrzují i data z vybraných pracovišť na Slovensku a v České republice – některá hlásí až pětinásobný nárůst, a to zejména mezi mladými lidmi.

Genitální bradavice (tzv. kondylomata) jsou nezhoubné útvary na genitálu, které vznikají již několik měsíců po infekci HPV a napadají ženy i muže. Téměř alarmující vzrůst výskytu tohoto virového onemocnění za posledních několik let by měl být jedním z mnoha důvodů, proč o této chorobě hovořit. Kondylomata významně ovlivňují sexualitu a sebehodnocení postiženého jedince. I po jejich vyléčení je tendence k opakování nemoci, což je frustrující pro pacienty i jejich lékaře.

Další onemocnění v anogenitální oblasti způsobené infekcí HPV

Tím, že má lidský papilomavirus schopnost usídlit se v buňkách kůže a sliznic, může vyvolat nádorové onemocnění, či přednádorové změny i v dalších částech anogenitální oblasti – u žen v pochvě, zevních rodidlech (vulvě), u mužů na penisu, u obou pohlaví v anální oblasti. Jde sice o choroby s nižším výskytem než karcinom hrdla děložního, ale na rozdíl od něj nemají žádný existující screeningový systém. Diagnostika těchto relativně vzácných karcinomů je relativně obtížná, a tak záchyt bývá pozdní.

Karcinom oblasti hlavy a krku

Pojem karcinomy hlavy a krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory, vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Karcinomy této oblasti vznikají v typickém případě následkem poškození sliznice dlouhodobým kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku, ale mnohé případy souvisí právě s infekcí HPV.

Oproti dřívějším dobám se totiž v posledních zhruba 15 až 20 letech objevil znepokojující trend: rychle se zvyšuje počet mladších lidí s nádory hltanu. Spekuluje se, že zvýšený výskyt nádorů spojených s infekcí HPV je dán i změnou v sexuálním chování, tedy počtem sexuálních partnerů a oblibou orálního sexu.

Pacienti s takovým onemocněním si typicky stěžují na bolest v krku, ztížené polykání, nebo pocit cizího tělesa v krku, u vážnějších případů může dojít také ke krvácení z nádoru. Nádory malých rozměrů jsou hůře zjistitelné a léčba je pak složitá a pro pacienta má závažné jak estetické, tak funkční následky.

Papilomatóza hrtanu

Méně závažným, ale stejně tak nepříjemným a omezujícím onemocněním je papilomatózu hrtanu. Ta je způsobena typy HPV 6 a 11, tedy viry s nízkým kancerogenním potenciálem, ale projevy tohoto onemocnění lze charakterizovat jako „zhoubné“.

Chrapot, často i nesnesitelný pocit cizího tělesa v krku a poruchy dýchání jsou pro pacienty mnohdy velmi frustrující. Časté recidivy si vynucují i opakovanou chirurgickou léčbu, což vede k deformaci hlasu a negativním psychosociálním dopadům. Až v 70 % případů je v pozadí sexuální partner s genitálními bradavicemi.

Rekurentní respirační papilomatóza

Dalšími typy onemocnění v souvislosti s infekcí HPV jsou postižení horních dýchacích cest u malých dětí, kteří se nakazí od matky s infekcí HPV v průběhu porodu. Respirační papilomatóza u dětí není sice častým, zato však velmi traumatizujícím onemocněním, které si vyžádá opakované chirurgické řešení – a to již od útlého věku.

Související

Ilustrační fotografie

Od ledna se změní některé preventivní prohlídky u lékařů

Od ledna se změní některé preventivní prohlídky, které lidé absolvují u lékařů. Nově budou praktičtí lékaři lidem ve věku 45 až 61 let doporučovat preventivní oční vyšetření vždy jednou za čtyři roky. Mírně se mění také rozsah prohlídek pro děti.

Více souvisejících

HPV (papilomavirus) rakovina nemoci zdraví Muži ženy protext

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy