Polské maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely směřovalo z valašskomeziříčské společnosti MP Krásno k sedmi odběratelům ve Zlínském kraji. Jsou mezi nimi mimo jiné školy, nemocnice nebo restaurace. Po jednom odběrateli je také v Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V některých provozech už část z 201 kilogramů masa zpracovali a zkonzumovali. ČTK to dnes řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.
"Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl Majer.
Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. "Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není," řekl ČTK dnes odpoledne ředitel školy Jan Košárek. Státní veterinární správa dnes uvedla, že ze zhruba 700 kilogramů polského masa z rizikové šarže, která se našla ČR, se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů a potravin nebo se dále dohledává asi 133 kilogramů. Přibližně polovina z toho se snědla právě na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.
Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Maso do nemocnice přišlo v pondělí, další den se z něj připravovaly středeční obědy.
"Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem," řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Připraveno bylo 170 obědů pro zaměstnance i pacienty.
"Pevně věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná, a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny," uvedl Havrlant.
Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku. Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.
Předseda představenstva MP Krásno Karel Pilčík dnes dopoledne ČTK řekl, že do společnosti přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho podle něj dále prodala devíti odběratelům v Česku, veterináři však mají zprávy o deseti zákaznících. Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.
Podle Pilčíka to však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná. Dnes odpoledne ČTK řekl, že výsledky testů budou k dispozici pravděpodobně v pondělí. Podle něj jde o pochybení, které se může stát, již dříve prý řešil problém s šaržemi se závadným masem z jiných zemí. "A nestalo se to jen Polákům," uvedl Pilčík.
Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).
Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. "Jde o dvě jiné kauzy," uvedl Pilčík. Kvůli případu zavedl stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.
Související
Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny
Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde
závadné maso z Polska , Maso , salmonelóza , potraviny jídlo , Makro , Zlínský kraj
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO
včera
Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel
včera
USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska
včera
Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“
včera
Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí
včera
„Udeřte je do obličeje,“ radí Lukašenko běloruským sportovcům před olympiádou
včera
Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA
včera
V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život
včera
V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině
včera
Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy
včera
Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie
včera
V Číně se zřítila dálnice. Zemřely desítky lidí
včera
Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny
včera
Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho
včera
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno včera
Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
včera
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
včera
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
včera
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
včera
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného.
Zdroj: Lucie Žáková