Hašek (ČSSD): Na Ředitelství silnic a dálnic by se měl udělat forenzní audit

Praha - Předseda Asociace krajů a místopředseda sociální demokracie Michal Hašek vyzval v pondělí kabinet Petra Nečase (ODS), a zvláště pak ministra dopravy Pavla Dobeše (VV), k provedení forenzního auditu na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Policie v minulém týdnu zadržela tři bývalé zaměstnance ŘSD.

"Vzhledem k policejnímu vyšetřování této státní organizace je pravděpodobné, že zde docházelo k nehospodárnému jednání a vyhazování peněz daňových poplatníků z okna," uvedl Hašek.Stát by měl podle něj provést audit, aby ke špatnému hospodaření nedocházelo, a to nejlépe hned na začátku příštího roku. "Jsem si jistý, že takový krok by znamenal hospodárnější stavby dopravní infrastruktury, zejména silnic," dodal.Případné úspory by podle jihomoravského hejtmana mohly být využité na výstavbu infrastruktury v regionech nebo na kofinancování evropských projektů, případně na financování regionální železnice.Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zadržel čtyři muže, tři z nich jsou bývalí zaměstnanci ŘSD. "Všichni byli obviněni z nevýhodného pronajímání pozemků," specifikoval Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie.Například bývalý manažer ŘSD čelí obvinění z trestného činu přijímání úplatku a trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Těchto skutků se měl dopustit tím, že v roce 2006 uzavřel se dvěma obchodními společnostmi smlouvy (a v následujících letech dodatky k těmto smlouvám) o pronájmech pozemků a zbudování obslužných zařízení (odpočívky a čerpací stanice) na dálnicích D47 a D5.Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát pozemky pronajímal bez prostředníků, mohl získat více než 264 milionů korun. Druhý obviněný, majitel dvou obchodních společností, poskytl v letech 2005 - 2006 jako odměnu za uzavření předmětných smluv jednapadesátiletému bývalému manažerovi ŘSD zajištění vlastnických práv k bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 milionu korun.Navíc mu poskytnul další úplatek, a to finanční prostředky ve výši 10 a 5 milionů korun, jejichž úhrada byla zajištěna směnkami, jejichž splatnost byla prodloužena. Tyto směnky byly předány ve středu dopoledne v jedné restauraci v centru Prahy, kdy okamžitě po jejich předání kriminalisté ÚOKFK zadrželi tři osoby. Třiapadesátiletý muž je stíhán pro trestný čin podplácení a trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku.Třetím obviněným je bývalý právník ŘSD, který se z titulu své funkce podílel na vypracování předmětných smluv. Tento muž je stíhán pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Čtvrtým obviněným je bývalý manažer ŘSD, který rovněž umožnil podpis předmětných nevýhodných smluv. Tento muž je trestně stíhán pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku a trestný čin přijímání úplatku.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD řsd audit

Aktuálně se děje

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

včera

Aktualizováno včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

včera

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Výsledkem mírového summitu bude prohlášení lídrů. Návrh textu se dostal na veřejnost

Ve Švýcarsku dnes druhým dnem vyvrcholí mírový summit, na němž světoví lídři hledají cestu k míru na Ukrajině. Podle zjištění agentury Reuters bude jejím výsledkem komuniké, v němž se píše o válce Ruska proti Kyjevu. Návrh také obsahuje výzvu k respektování územní celistvosti Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy