Škody po úderu blesku vzrostly dvojnásobně!

Praha - Živelné škody přinesly klientům pojišťovny Kooperativa v roce 2011 přes 26 tisíc pojistných událostí v celkové výši 1,5 miliardy korun, největší škody přitom způsobily požáry, kroupy a blesky. V pondělí o tom informoval mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Požáry způsobily přes 1600 škod za 450 milionů korun, povodně 3100 škod za 350 milionů korun a těžký sníh 5300 škod za 150 milionů korun.Oproti roku 2010 Kooperativa také zaznamenala dvojnásobný nárůst škod po úderu blesku. Při srovnání s rokem 2010 byl loňský rok podstatně příznivější. V roce 2010 Kooperativa registrovala přes 46 tisíc škod v celkové výši 2,5 miliardy korun, což je nejhorší bilance živelných škod od povodní v roce 2002."Největší kalamitu, kterou způsobil těžký sníh, jsme v roce 2011 zaznamenali hned zkraje roku. Registrovali jsme přes čtyři tisíce škod za 92 milionů korun. V červnu se okolím Pardubic prohnalo tornádo, které klientům Kooperativy přineslo přes 50 škod za 30 milionů korun. Nejvíce byly postiženy obce Staré Čivice, Staré Jesenčany a Mikulovice. Největší škodu, za 15 milionů korun, způsobilo tornádo na výrobní hale v průmyslové zóně ve Starých Čivicích. Poškodilo budovu včetně střechy, výrobní zařízení, ale i vozidla zaměstnanců," vzpomíná Miroslav Novák, ředitel Centra likvidace pojistných událostí majetku a odpovědnosti.V červenci se přes Šumavu a Jižní Čechy přehnaly bouřky, které přinesly dalších tisíc škod za 50 milionů korun. Nejvíce jich hlásili klienti na Šumavě (Prachaticko a Klatovsko), v jižních Čechách (Strakonice) a okolí Prahy (Příbramsko)."Registrovali jsme nebývalé množství škod způsobených úderem blesku. Mimo jiné úder blesku poškodil i kulturní památku - Klostermannovu chatu na Modravě. Tato historická dřevěná chata prošla před sedmi lety kompletní rekonstrukcí. Blesk naštěstí nezpůsobil požár chaty, přesto vážně poškodil elektroinstalaci a elektroniku. Celková výše škody přesáhla 100 tisíc korun," dodal Novák.Oproti tomu v roce 2010 byla největším škůdcem velká voda, která klientům Kooperativy celkově způsobila 7700 škod za 810 milionů korun, z toho 370 milionů korun na majetku občanů a 440 milionů korun na majetku podnikatelů a velkých průmyslových areálů.Nejvíce škod mělo v roce 2010 svědomí srpnové krupobití, které zasáhlo Prahu a nejbližší okolí. Kroupy po sobě zanechaly na majetku klientů Kooperativy téměř 12 tisíc škod za více než 500 milionů korun.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy