Šokující obhajoba vraha z Frenštátu: Za vše si mohou sami nájemníci. Šikanovali ho!

Frenštát pod Radhoštěm - Frenštátský vrah má na svědomí šest lidských životů, přesto i on našel svého obhájce. Přítel Antonína Blažka poslal TN.cz svoji verzi událostí: podle něj obyvatelé domu Blažka k činu dohnali.

Zrovna dneska ve Frenštátě, kterým otřásl nepochopitelný čin důchodce Antonína Blažka, pohřbívají některé z obětí jeho vražedného útoku. Bylo jeho jednání opravdu tak nepochopitelné? Šlo o nebezpečného psychopata, nebo měl Blažek důvody, aby sáhl po krajním řešení? Přítel mrtvého pachatele Radek Bardel zaslal TN.cz svůj pohled na věc. Tvrdí, že spoluobyvatelé domu, který Blažek vyhodil do vzduchu, důchodce k hraniční akci donutili tím, jak s ním jednali.

"Celá republika lituje "oběti", obyvatele zříceného paneláku ve Frenštátě, ale ve skutečnosti právě tyto "oběti" pana Antonína Blažka uvrhly do dluhů a nakonec ho s exekutorem připravily o byt v osobním vlastnictví, od bezdomovectví jej dělilo už jen pár dní. Zaslouží si tito lidé soucit a pomoc, když sami zničili člověka?" ptá se Bardel.

Přítel Blažka tvrdí, že vraha dohnalo k činu zoufalství. Visela nad ním exekuce, dluhy a pocit nespravedlnosti. "Pan Blažek dlužil celkem 140 tisíc korun. Základem dluhu bylo, když Společenství vlastníků ("oběti") v 90. letech povolilo zřídit Večerku v suterénu paneláku, pod bytem pana Blažka. Pan Blažek si mnohokrát stěžoval na hluk a prodej alkoholu nezletilým ve Večerce na frenštátské radnici, zodpovědní úředníci ale nejednali. Pan Blažek na Společenství vlastníků ("oběti") podal soukromoprávní žalobu, jenže prohrál a soud mu uložil úhradu nákladů soudního řízení. Pan Blažek odmítl a toto byl základ dluhu," popsal Bardel příběh ze své perspektivy.

Frenštátský vrah měl být podle slov svého přítele manipulován do situace, z níž nenacházel východisko. "V bytě se mu vytvořila plíseň kvůli zvýšené vlhkosti v důsledku nepovoleného chovu ryb pro prodej v suterénu paneláku, kde vlhkost dosahovala až 80 procent. Dále se Společenství vlastníků ("oběti") většinově rozhodlo rekonstruovat panelák, vyměnit okna atd., pan Blažek na toto neměl peníze, ale byl přehlasován, takže mu vznikl dluh vůči Fondu oprav. Kromě toho pan Blažek dlužil na poplatcích za vodu a elektřinu, proto byl odpojen," napsal Bardel TN.cz.

Bardel dokonce říká, že sousedé Antonína Blažka záměrně trápili a šikanovali. "Sousedé ("oběti") mu ze msty zlomyslně rozbili okna bytu, která měl pak zalepená izolepou, rozřezali mu i pneumatiky u auta. Pan Blažek se živil dříve jako drobný řemeslník a poslední rok roznosem letáků, roznášel i 11 hodin denně, ale výdělek sotva stačil na skromnou obživu, natož úhradu celkového dluhu 140 tisíc korun. Společenství vlastníků ("oběti") předalo pohledávku vůči panu Blažkovi exekutorovi, který byt pana Blažka v roce 2012 dražebně prodal. Poslední lhůta, do kdy měl pan Blažek svůj byt opustit, případně být násilně z bytu vystěhován, a skončit jako bezdomovec, měla vlastně nastat pár dní po výbuchu," líčí přítel frenštátského útočníka.

Přestože má Blažek na svědomí násilný trestný čin a na pomyslných rukou krev šesti lidí, z toho tří dětí, neváhá Bardel zdůrazňovat, že byl věřícím křesťanem. "V tomto zlodějském neprávním státě se bránil, jak to šlo, psal o sobě i na internetu, ale žádné pomoci se od státních orgánů ani spoluobčanů nedovolal. Pan Blažek nebyl "psychopat" ani "krvežíznivý násilník", jak ho lživě prezentuje řada českých médií, dokonce se mohl prokázat i znaleckým psychologickým posudkem v jedné ze svých kauz: Obžalovaný je podle znalce z oboru psychologie v rámci širší normality povahy hodnocen jako osobnost akcentovaná se zvýšeným vztahem k právu a spravedlnosti a s puzením k napravování nepravostí v okolí a ve světě," zakončil Bardel svou obhajobu.

Ať už bylo za frenštátským útokem jakékoli pozadí, nikdo nemůže omluvit a zdůvodnit šest zmařených životů a jedenáct zraněných lidí. Další obyvatelé přišli o své domovy. Policisté nejprve pracovali s verzí, že se jednalo o tragickou nehodu, ale pak zjistili, že ve zříceném paneláku bylo několik zdrojů, odkud unikal plyn, a všechno ukázalo na záměrný trestný čin.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

výbuch krimi neštěstí

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 3 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

Recenze: Jedna noc. Další česká exkurze do života lidí na dně je frustrující

Do českých kin vstupuje sociální drama s ambicemi o sociologický přesah a adrenalinem napumpované vyprávění. Sonda do života lidí na hraně možností a sil je však příliš uzavřená do sebe, topí se v hysterické rétorice a otravuje svou zacykleností. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy