Test velikonočních mazanců: Jak poznáte ten kvalitní?

Praha - Velikonoce už se kvapem blíží. Každý si rád vychutná velikonoční mazanec. Jak by takový správný mazanec měl vůbec vypadat? A můžeme to poznat i my, běžní kupující. To nám prozradil pekař a lektor Pražského kulinářského institutu Martin Hanus.

Velikonoční mazanec by měl být krásně vláčný, plný rozinek, mandlí, měl by chutnat po másle a rozplývat se na jazyku. Najdeme vůbec takový na pultech českých obchodů? Pekař a lektor Pražského kulinářského institutu Martin Hanus nám řekl pár základních rad, jak poznat kvalitní velikonoční mazanec od nekvalitního.

Na co bychom si měli při koupi mazance v supermarketu dát pozor? Jde vůbec poznat kvalitní od nekvalitního?

Samozřejmě to jde. Poznáte to tak, když si na něj sáhnete. Některé mazance vypadají, že jsou veliké, ale váha tomu neodpovídá. Je „nafouklý" a střída není tak hutná, jak by u mazance, respektive u vánočky, měla být. Mazanec by měl být vláčný týden a to dosáhnete tím, že je těsto hutné.

A jak poznáme, že těsto je správně hutné?

Pokud vezmete jen střídu, tedy mazanec bez kurky, a zmačkáte ji, tak vám zbude jen vlhká kulička. U průmyslových mazanců se vám to většinou nepovede. A také očka nebo bublinky, které budete na střídě mít, tak budou větší a to není nikdy dobré. Čím větší jsou očka, tím mazanec vysychá dříve.

Na co bychom si při nákupu velikonočního mazance měli dát ještě pozor?

Důležité je také dát pozor na to, jakou má barvu. Zda je dobře vypečený a není příliš bledý, nebo naopak připálený.

Mazanec podle pekaře Martina Hanuse:

Nejdříve smícháme polohrubou a hladkou mouku, kterou dám do mísy. Do důlku, který vytvoříme v těstu, vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme do něj droždí. Ze stran postupně odebereme mouku a pomalu ji mícháme s mlékem a droždím. Až vznikne těsto podobné jako na lívance, vše posypeme malou vrstvou hladké mouchy a necháme těsto odpočívat na teplém místě asi 30 minut.

Následně dodáme všechny zbývající ingredience včetně 1/3 mléka a smícháme těsto. Mandle s rozinkami přidáváme na konec. Následně necháme těsto opět odpočinout 30 minut na dřevěném válu. Následně uděláme z odpočinutého těsto bochánek, dáme na plech a necháme asi hodinu kynout.

Vykynutý mazanec přetřeme rozšlehaným vajíčkem, nasypeme na povrch mandlové plátky a nahoře nařízenme do tvaru kříže. Nakonec mazanec upečeme v předehřáté troubě na 160 minut. Délka pečení je 40 až 50 minut.

Důležité rady na závěr:

• Správná teplota v kuchyni by měla být asi 25 stupňů, v místnosti by neměl být průvan.

• Všechny suroviny zpracujte v pokojové teplotě a máslo musí být opravdu změklé. Mléko pak musí být vlažné, nikoliv horké.

• Do těsta dejte vanilkový cukr, pokud ho nemáte, použijte obyčejný, nikoliv vanilinový.

Test mazanců (Zdroj: tn.cz)

Velikonoční máslový mazanec (Lidl)

Tento mazanec vyhrál z několika jasných důvodů. Zaujal nejvíce díky vanilkové nasládlé chuti a vláčnému těstu, které u jiných mazanců strukturou připomínalo mnohdy spíše suchý chléb! Navíc jsme kromě druhé nejnižší ceny ocenili i nejnižší vyjmenovaná éčka a konzervanty na obalu mazance.31 Kč / 400 g

Mazanec s rozinkami a mandlemi (Delta)

Mazanec s rozinkami také chutnal dobře, ale obsahoval více éček. Rozinek jsme také nenašly závratné množství, ale alespoň podle etikety, jich mělo být v mazanci ukryty až 4 %.30 Kč / 400 g

Mazanec máslový s rozinkami a mandlemi (Inpeko)

Mazenec byl sušší, takž ke snídani s čajem by ještě obstál, ale jako samostatná svačinka by se mohlo stát, že vám úplně ucpe ústa. Také se hodně drobí, ale chuť je stále ještě dobrá. Malinko chutná po droždí. Obstojný je i obsah másla (9%), ačkoliv na našeho favorita již o polovinu ztrácí!72 Kč / 700 g

Máslový mazanec (Globus)

Mazanec potěší o něco vyšším obsahem rozinek, je hodně měkký, ale po ochutnání „vzdušné" těsto připomíná více texturu rohlíku, než mazance. Jinak opět chuťově ještě tento mazanec řadíme k těm pořád lepším, ale horší hodnocení si vysloužil kvůli vysokému obsahu nejrůznějších éček. Navíc vás po rozbalení nepříjemně překvapí podivně zatuchlý zápach.47 Kč / 500 g

Mazanec tukový s rozinkami a mandlemi (InPeko)

Tímto mazancem byste návštěvu příliš dobře nepohostili. Sice na pohled vypadá mazanec lákavě, ale těsto připomíná chléb, je velice suché až dusivé. Bohužel ani co se týče chuti, si tento mazanec nevysloužil více než dvě hvězdičky. Namísto sladké příchuti vás udeří chuť droždí.33 Kč / 400 g

Mazanec velikonoční máslový (Hostivická pekárna)

Jako první nás u tohoto mazance zarazilo nepraktické balení - igelitová fólie, do které se po načnutí jen těžko mazanec balil zpátky. S chutí typického mazance měl jen málo společného, ačkoliv opět na pohled vypadal hodně vábně. Spousta mandliček an povrchu chybějící sladkou a vláčnou chuť mazance nedokázala vyvážit.50 Kč / 600g

Mazanec s rozinkami sypanými mandlemi (Penam)

Ani na tomto mazanci si příliš nepochutnáte. Těsto není vůbec vláčné a minimum rozinek uvnitř celkovému dojmu také nepřidalo.47 Kč / 500 g

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele Velikonoce Obchody

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy