O Velkém pátku si křesťané připomínají poslední hodiny Ježíšova života

Praha - Velký pátek je dnem, kdy si křesťané připomínají Ježíšovo ukřižování. Tento den je považovaný za jeden z nejmagičtějších v roce, podle lidové tradice se totiž otevírají skály a země vydává své poklady.

O Velkém pátku se slouží zvláštní bohoslužba, při níž se čte z evangelií. Lidé si připomínají smysl Ježíšova utrpení a smrti, poklekají před křížem. Věřící se též modlí za velké bolesti celého světa. Kristovo ukřižování připomíná i začátek bohoslužby, který je nastaven na stejnou hodinu, kdy měl vydechnout naposledy. Mše o Velkém pátku tak začíná vždy úderem třetí hodiny odpolední.

Specifika bohoslužby o Velkém pátku spočívají i ve způsobu samotného čtení evangelií, která obvykle nepředčítá kněz. Pašije většinou čtou nebo zpívají tři lidé, kteří mají rozdělené role - Kristus, vypravěč a ostatní postavy. Trojici někdy doprovází sbor, který vystupuje v roli lidu.

V minulosti se hrávaly i divadelní pašijové hry. Většina z nich realisticky přibližovala události posledních dnů Kristova života a jeho Zmrtvýchvstání, výjimkou ale nebyly ani hry, které jejich autor doplnil o šprýmy.

Výzdoba katolických kostelů je v tento den chudá - chybí květiny i svíce na oltáři. Současně jde o vůbec nejtišší den z celého roku, písně se totiž zpívají bez doprovodu varhan, slyšet není ani zvony, které se poté, co o Zeleném čtvrtku utichly, znovu rozeznívají teprve následující den.

K tomuto dni se váže řada lidových tradic. Jedna z nich velela vstát brzy ráno a rychle běžet k potoku, kde se dotyčný musel stihnout umýt ještě před rozbřeskem. Tento rituál měl být zárukou pevného zdraví po celý rok. Své vlastní zvyky mají i jednotlivé regiony.

Na Volyňsku se například chlapci potápěli a snažili se ústy vytáhnout kamínek, který hodili levačkou za hlavu. To je mělo podle pověsti ochránit před bolením zubů. V krajích s tradicí plátenické výroby se předly tzv. pašijové nitě, kterými se pak dělalo na šatech několik stehů. Ten, kdo je oblékl, měl jistotu, že se mu zlí duchové vyhnou velkým obloukem. Košile ušitá z pašijových nití měla svého majitele ochránit před úderem blesku.

Volno si tento den mohly udělat pradleny. Lidé věřili, že prádlo prané o Velkém pátku by se nenamáčelo do vody, ale do Kristovy krve. Ten, kdo si právě v tento den potřeboval něco půjčit, si nemohl vybrat nejnevhodnější dobu. Tradovalo se totiž, že věci zapůjčené o Velkém pátku by se mohly vrátit očarované. Kromě toho se nesmělo hýbat se zemí, proto se nepracovalo ani na poli či v sadu.

V řadě zemí je Velký pátek dnem volna. Patří mezi ně například Velká Británie, Irsko, Finsko, Nizozemsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, či Slovensko. Ve většině spolkových zemí Německa jsou navíc na Velký pátek, podobně jako v případě státního smutku, zakázány všechny sportovní akce a taneční slavnosti. V Rakousku mají nárok na volno o Velkém pátku pouze evangelíci, starokatolíci a metodisté. V Dánsku a Norsku je pak svátkem i Zelený čtvrtek.

Související

Více souvisejících

Velikonoce

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy