Praha - Velikonoční pondělí se kvapem blíží. Spousty koledníku si domů donese bohatou výslužku se spoustou vajíček. Co s nimi lze dělat? To nám v rozhovoru prozradil výživový specialista Ivan Mach.
Velikonoce jsou ve znamení vajíček. Každý jich bude mít doma velké množství, lze je nějak skladovat, aby alespoň nějakou dobu vydržela čerstvá? Právě to nám prozradil v rozhovoru výživový specialista Ivan Mach.Jak tedy nejlépe skladovat vajíčka?
Vejce mají rády teplotu okolo 7 °C, proto bychom je neměli mít ve dveřích lednice, jak je mnoho lidí má, ale spíše někde vzadu. Do dveří chladničky totiž při otevírání a zavírání pronikne nejvíce teplého vzduchu, proto je nejlépe je skladovat u zadní strany.
Jak dlouho nám vajíčka vydrží?
Při optimálních podmínkách, tedy při teplotě 7 °C, vydrží vejce třídy A nebo AA dva až tři týdny, vejce třídy B vydrží jeden až dva týdny.
Lze nějak poznat vejce, které bychom raději neměli jíst?
Poznáme to podle toho, když je dáme do nádoby s vodou, tak ta co plavou, už nejsou čerstvá. Nemusí však být nutně zkažená. Vejce by mělo pomalu klesat ke dnu.
Blíží se Velikonoce, většina je vajíček je barvených, mohou ho barviva nějak poškodit?
Měli bychom používat jen barvy, které jsou k tomu určené. Vyvarovat bychom se měli těm nejlevnějším, kde hrozí, že mohou být příliš chemické. Osobně nejraději vejce vařím v cibulových slupkách.
Co se všechno dá s vejci dělat?
V dnešní době je široká paleta jídel, která jdou z vajec udělat. Kupodivu i zdravá, což se dříve příliš nevědělo, protože tomu zlému cholesterolu, který je ve vejcích, se přisuzovalo mnohem více negativních vlastností než dnes. Nyní považujeme vejce za velmi zdravou potravinu, hlavně díky bílkovinové části, která obsahuje albumín. Ten obsahuje látky, které pomáhají k regeneraci svalů a má velký význam pro zdraví. Kromě toho žloutek obsahuje železo. Toto železo je velmi dobře vstřebatelné, více než například ve špenátu. Může to být dobrá alternativa pro vegetariány, kteří nejedí maso, ale mohou si dát občas vejce. Nejstravitelnější jsou vejce nahniličko, to znamená krátce vařená, do tří minut podle velikosti vejce.
10 věcí, které byste měli o vajíčkách vědět:
1. U vajec se musí povinně uvádět země původu.
2. Informace o původu vajec je potřeba hledat pouze na skořápce. Může se stát, že třebaže je na plastové krabičce označení CZ, což signalizuje český původ, na vajíčkách bude PL (Polsko).
3. Jak je možné, že se liší označení vajec na obalu a na skořápce? Vše je podle potravinářských předpisů. Obchodník zásilku zahraničních vajec u nás vytřídí a nechá zabalit ve veterináři schváleném provozu, jehož registrační číslo pak umístí na obal. Země původu dovezených vajec nesmí být přitom na obalu uvedeno, neboť to zakazují předpisy Evropské unie. Úředníci v Bruselu tak předpokládají, že zákazník si může otevřít obal, ve kterém jsou vajíčka, a podívat se na označení země původu. Když je obal zataven, musí být na obalu údaje dva - kód drůbežárny i balírny.
4. Předpisy pro značení vajec na skořápce jsou stejné v celé Evropské unii. Například 2CZ1234 znamená: 2 - označuje metodu chovu nosnic (1-3), CZ je kód státu, 1234 - registrační číslo drůbežárny.
Co jaké číslo znamená? 0 – biovejce. Na metru čtverečním smí být jen šest nosnic, krmiva (90 procent) musí pocházet z ekologického zemědělství. 1 – slepice ve volném výběhu, každá nosnice má výběh aspoň metr čtvereční. 2 – nosnice žijící volně v halách na podestýlce, na metr čtvereční smí připadat nejvýš devět nosnic. 3 – slepice z halového chovu v drátěných klecích. V kleci může být maximálně devět nosnic.
5. Výroba vajec v Česku klesá kvůli drahým krmivům a energii, kdežto v Polsku ve vajec přebytek. Proto většina je v Česku tolik polských vajec.
6. Krabičky z papíru se snáze otevírají a mají i další výhody. Jsou prodyšné, takže se v nich vejce nepotí.
7. Tzv. obohacená vejce by měla mít vyšší výživovou hodnotu. Pro výkrm nosnic se používá proto speciální krmivo – jód, selen atd.
8. Tzv. třízrnná vejce jsou ta, kde v krmné směsi jsou kromě pšenice také kukuřice a ječmen.
9. Hmotnostní skupina se označuje písmeny: S (malá), M (střední), L (velká) a XL (velmi velká).
10. Jak poznat čerstvé vejce? Barva skořápky nesouvisí s kvalitou, ale jen s plemenemnosnic. Pozor, aby byla skořápka čistá a neporušená. Rozhodující pro určení kvality vajíčka je bílek. Ten musí být nezakalený, průhledný a bez krevních skvrn. Sledujte i barvu žloutku, který by měl tmavší. To je způsobeno tím, že slepic pasené ve venkovním výběhu mají žloudek ztmaven barvivem z trávy. Nosnice, které žijí v halách, mají také tmavší barvu žloutku, ale to je díky speciálnímu krmivu.
Související
Co se jedlo na Boží hod velikonoční?
Obchody jsou zatím o Velikonocích otevřené. Nebude to platit po celé svátky
Aktuálně se děje
před 22 minutami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 1 hodinou
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 2 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 2 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 2 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 3 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 4 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 5 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
Českou uměleckou scénu zasáhla smutná zpráva. Ve věku 93 let zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, držitel Oscara, Césara či Českého lva. Proslavila ho zejména úspěšná spolupráce s oscarovým režisérem Milošem Formanem.
Zdroj: Jan Hrabě