Praha - Náš nejnovější test ukázal, že ani těstoviny z Itálie nejsou vždy zárukou kvality. Poměrně dobře se v testu umístily i ty nejlevnější české. A to je přitom hodnotil skutečný expert, italský šéfkuchař a propagátor stylu "Slow Food" Luigi Valenzano.
Náš velký test špaget zahájil Luigi Valenzano zajímavým vyprávěním o původu a způsobech výroby těstovin. Dozvěděli jsme se tak, že velmi důležité jsou tzv. profily, na nichž se těstoviny vyrábějí. "Ten profil může být buď moderní, tedy teflonový, anebo klasický z bronzu. Ty teflonové povrchy zajišťují, že se těstoviny nesvářejí a nelepí, jako tomu bylo dříve," vysvětlil Luigi Valenzano.
Jenže ouha. Těstoviny vyrobené moderními metodami se v hrnci při vaření možná nelepí, ale proti těm klasickým, vyráběným postaru, mají i poměrně důležitou nevýhodu. "Těstoviny by měly mít drsnější hrubší povrch, aby na sebe omáčku navázaly. Pokud se vyrábějí na teflonových profilech, jsou těstoviny daleko hladší, zatímco výroba na bronzových profilech zajišťuje těstovině hrubší povrch a omáčky na nich lépe ulpí," dodal Luigi Valenzano.
Jak poznat kvalitní těstovinu? Podívejte se, co radí italský šéfkuchař:
Při výběru v českém obchodě se jako správný Ital rozhoduje vždy pro italské těstoviny, ale jak test ukázal, chutnaly mu i některé české. Pokud se u regálu nedokážete rozhodnout, po kterých sáhnout, doporučuje Luigi zaměřit se na barvu. "Klasickou italskou surovinou je krupice durum, která má tmavou barvu. Tmavší těstoviny jsou tedy kvalitnější," shrnuje jednoduše.
Při testu si sice Luigi Valenzano všechny druhy těstovin důkladně prohlédl a sám uvařil, ale před konečným testováním jsme mu jednotlivé druhy špaget promíchali a obaly zakryli.
Po jejich odkrytí, tedy po testu, Luigi Valenzano pochvalně pokýval, že se mu podařilo vyhodnotit jako nejlepší italské těstoviny Barilla, které jsou skutečně kvalitní třídou mezi těstovinami. Nás naopak překvapilo, že poměrně vysoko (4. místo) umístil ty nejlevnější těstoviny značky Euroshopper.
Takhle probíhal test těstovin:
Možné vysvětlení se ukázalo při podrobnějším pohledu na etiketu. Ty nejlevnější špagety testu vyrábí pro řetězec Albert stejný český výrobce, který vyrábí i špagety, které obsadily hned druhou příčku testu...
1. místo: Barilla Spaghetti n.5 (500 g)
Výrobce: Barilla G. e R. Fratelli, Parma, ItálieDoporučená doba varu: 8 minutCena: 33,90 Kč (Billa)
Hodnocení: Nelepí se na zuby, konzistence těstoviny je dobrá.
2. místo: Adriana Pasta (500 g)
Výrobce: Europasta SE, Česká republikaDoporučená doba varu: 7-9 minutCena: 31,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Dobré, podobají se těm prvním. Velmi dobře drží tvar.
3. místo: Spaghetti Lagris (500 g)
Výrobce: neuvedenoDoporučená doba varu: 11-13 minutCena: 26,90 Kč (Billa)
Hodnocení: Tyto špagety mají průměrnou chuť. Ani výjimečné, ani špatné.
4. místo: Spaghetti Euroshopper (400 g)
Výrobce: Europasta SE, Česká republikaDoporučená doba varu: 8-10 minutCena: 6,80 Kč (Albert)
Hodnocení: Trochu lepší než ty předchozí. (Luigi Valenzano hodnotil špagety ve slepém testu a tento výrok se ve skutečnosti vztahuje ke čtyřem značkám špaget, které následují.)
5. místo: Spaghetti Combino (500 g)
Výrobce: uvedeno pouze, že těstoviny byly vyrobené v ItáliiDoporučená doba varu: 7-8 minutCena: 13,90 Kč (Lidl)
Hodnocení: Rozbředlé těstoviny, v ústech se rozpadají na hromádku.
6. místo: Spaghetti Panzani (500 g)
Výrobce: uvedeno pouze, že vývozcem je Panzani, Lyon , FrancieDoporučená doba varu: 7-9 minutCena: 34,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Příliš měkká těstovina.
7. místo: Rosické těstoviny (500 g)
Doporučená doba varu: 6-8 minutVýrobce: Europasta SE, Česká republikaCena: 18,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Od pohledu špatné těstoviny. Trhají se, nedrží tvar.
8. místo: Spaghettini Natural (500g)
Výrobce: Pasta Lensi, ItálieDoporučená doba varu: 5-7 minutCena: 29,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Rozbředlé a měkké těstoviny.
Související
Reflexní pásky? Test ČOI dopadl katastrofálně, devět z deseti jich nevyhovuje
V ubrusech z PVC bývají jedovaté ftaláty, varuje Arnika. Pozor i na nádobí pro děti
test pro spotřebitele , Obchody , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 22 minutami
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 1 hodinou
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 2 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 2 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 3 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 4 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 5 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 6 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 6 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 6 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 7 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 8 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 9 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 9 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 10 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 10 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 11 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 12 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 13 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 14 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
O víkendu bude kolem oblasti nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou nad naše území proudit teplejší vzduch od jihozápadu až západu, uvedl ČHMÚ.cz.
Zdroj: Libor Novák