Praha - Náš nejnovější test ukázal, že ani těstoviny z Itálie nejsou vždy zárukou kvality. Poměrně dobře se v testu umístily i ty nejlevnější české. A to je přitom hodnotil skutečný expert, italský šéfkuchař a propagátor stylu "Slow Food" Luigi Valenzano.
Náš velký test špaget zahájil Luigi Valenzano zajímavým vyprávěním o původu a způsobech výroby těstovin. Dozvěděli jsme se tak, že velmi důležité jsou tzv. profily, na nichž se těstoviny vyrábějí. "Ten profil může být buď moderní, tedy teflonový, anebo klasický z bronzu. Ty teflonové povrchy zajišťují, že se těstoviny nesvářejí a nelepí, jako tomu bylo dříve," vysvětlil Luigi Valenzano.
Jenže ouha. Těstoviny vyrobené moderními metodami se v hrnci při vaření možná nelepí, ale proti těm klasickým, vyráběným postaru, mají i poměrně důležitou nevýhodu. "Těstoviny by měly mít drsnější hrubší povrch, aby na sebe omáčku navázaly. Pokud se vyrábějí na teflonových profilech, jsou těstoviny daleko hladší, zatímco výroba na bronzových profilech zajišťuje těstovině hrubší povrch a omáčky na nich lépe ulpí," dodal Luigi Valenzano.
Jak poznat kvalitní těstovinu? Podívejte se, co radí italský šéfkuchař:
Při výběru v českém obchodě se jako správný Ital rozhoduje vždy pro italské těstoviny, ale jak test ukázal, chutnaly mu i některé české. Pokud se u regálu nedokážete rozhodnout, po kterých sáhnout, doporučuje Luigi zaměřit se na barvu. "Klasickou italskou surovinou je krupice durum, která má tmavou barvu. Tmavší těstoviny jsou tedy kvalitnější," shrnuje jednoduše.
Při testu si sice Luigi Valenzano všechny druhy těstovin důkladně prohlédl a sám uvařil, ale před konečným testováním jsme mu jednotlivé druhy špaget promíchali a obaly zakryli.
Po jejich odkrytí, tedy po testu, Luigi Valenzano pochvalně pokýval, že se mu podařilo vyhodnotit jako nejlepší italské těstoviny Barilla, které jsou skutečně kvalitní třídou mezi těstovinami. Nás naopak překvapilo, že poměrně vysoko (4. místo) umístil ty nejlevnější těstoviny značky Euroshopper.
Takhle probíhal test těstovin:
Možné vysvětlení se ukázalo při podrobnějším pohledu na etiketu. Ty nejlevnější špagety testu vyrábí pro řetězec Albert stejný český výrobce, který vyrábí i špagety, které obsadily hned druhou příčku testu...
1. místo: Barilla Spaghetti n.5 (500 g)
Výrobce: Barilla G. e R. Fratelli, Parma, ItálieDoporučená doba varu: 8 minutCena: 33,90 Kč (Billa)
Hodnocení: Nelepí se na zuby, konzistence těstoviny je dobrá.
2. místo: Adriana Pasta (500 g)
Výrobce: Europasta SE, Česká republikaDoporučená doba varu: 7-9 minutCena: 31,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Dobré, podobají se těm prvním. Velmi dobře drží tvar.
3. místo: Spaghetti Lagris (500 g)
Výrobce: neuvedenoDoporučená doba varu: 11-13 minutCena: 26,90 Kč (Billa)
Hodnocení: Tyto špagety mají průměrnou chuť. Ani výjimečné, ani špatné.
4. místo: Spaghetti Euroshopper (400 g)
Výrobce: Europasta SE, Česká republikaDoporučená doba varu: 8-10 minutCena: 6,80 Kč (Albert)
Hodnocení: Trochu lepší než ty předchozí. (Luigi Valenzano hodnotil špagety ve slepém testu a tento výrok se ve skutečnosti vztahuje ke čtyřem značkám špaget, které následují.)
5. místo: Spaghetti Combino (500 g)
Výrobce: uvedeno pouze, že těstoviny byly vyrobené v ItáliiDoporučená doba varu: 7-8 minutCena: 13,90 Kč (Lidl)
Hodnocení: Rozbředlé těstoviny, v ústech se rozpadají na hromádku.
6. místo: Spaghetti Panzani (500 g)
Výrobce: uvedeno pouze, že vývozcem je Panzani, Lyon , FrancieDoporučená doba varu: 7-9 minutCena: 34,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Příliš měkká těstovina.
7. místo: Rosické těstoviny (500 g)
Doporučená doba varu: 6-8 minutVýrobce: Europasta SE, Česká republikaCena: 18,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Od pohledu špatné těstoviny. Trhají se, nedrží tvar.
8. místo: Spaghettini Natural (500g)
Výrobce: Pasta Lensi, ItálieDoporučená doba varu: 5-7 minutCena: 29,90 Kč (Albert)
Hodnocení: Rozbředlé a měkké těstoviny.
Související
Reflexní pásky? Test ČOI dopadl katastrofálně, devět z deseti jich nevyhovuje
V ubrusech z PVC bývají jedovaté ftaláty, varuje Arnika. Pozor i na nádobí pro děti
test pro spotřebitele , Obchody , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 28 minutami
Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu
před 30 minutami
Trump: Paříž a Londýn už jsou k nerozeznání. Otevřely dveře džihádu
před 54 minutami
OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století
Aktualizováno před 1 hodinou
Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO
před 1 hodinou
Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce
Aktualizováno před 1 hodinou
Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska
před 1 hodinou
Chemické zbraně na Ukrajině? Naprosto nepodložené tvrzení, reaguje Kreml
před 2 hodinami
Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny
před 3 hodinami
Mrazivé počasí zdecimovalo úrodu. Česko může zažít nejhorší sklizeň ovoce v historii
před 3 hodinami
Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života
před 3 hodinami
Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě
před 4 hodinami
Kyjev představil novou tvář. Za ministerstvo bude mluvit umělá inteligence
před 4 hodinami
Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu
před 5 hodinami
Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech
před 5 hodinami
Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině
před 5 hodinami
Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích
před 5 hodinami
Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska
před 6 hodinami
Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří
před 7 hodinami
Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo
před 7 hodinami
Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA
Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.
Zdroj: Libor Novák