Crohnova choroba devastuje lidské životy, útočí hlavně na mladší ročníky

Praha - Téměř 40.000 Češek a Čechů trpí chronickým střevním zánětem a alarmující je, že postihuje stále více mladých lidí, řekl dnes novinářům docent Radan Keil z Fakultní nemocnice Motol. Nejčastěji se nemoc zjistí mezi 20. a 30. rokem věku, mezi pacienty jsou i děti.

"Vzhledem k tomu, že nemoc postihuje hlavně mladé lidi, je potřeba ji včas zjistit, aby se léčbou předešlo nevratnému poškození střevního traktu a zbytečným operacím," řekl Keil. Pacienty ohrožují akutní komplikace, část jich musí jednou i vícekrát za život podstoupit operaci. Ohrožují je i dlouhodobé komplikace, mají vyšší riziko nádorů v zažívací trubici, proto musejí být trvale sledováni.

Mezi chronické střevní záněty se řadí Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Podle statistiků trpí Crohnovou chorobou v ČR 17.783 lidí, což je proti roku 2005 nárůst o 44 procent, a ulcerózní kolitidou 22.134 lidí, což je nárůst o 20 procent.

Toto onemocnění vzniká na základě imunitních procesů a genetické predispozice. Spouštěcím faktorem může být někdy bakteriální či virová infekce. Projeví se obvykle mezi 20. až 40. rokem. Výskyt byl prokázán více u žen než u mužů a vykazuje také značné geografické rozdíly. Zejména v průmyslově vyspělých zemích severní polokoule je Crohnova nemoc zřetelně častější, píše vitalion.cz.

Pokud nastanou komplikace (ucpání střeva, šíření zánětu prostřednictvím píštělí do jiných orgánů a další), nebo nepomáhá jiná léčba, je třeba podrobit se operaci. Chirurg odstraní postiženou část střeva, což někdy vyžaduje vyvedení konce zdravého střeva přes břišní stěnu se zavedením stomie, ale bohužel ani to nezaručuje vyléčení. Operaci během let nakonec podstoupí zhruba polovina pacientů.

Proti tomuto onemocnění bohužel zatím neexistuje žádná zaručená prevence. Uvažuje se o škodlivém vlivu stravy s nadbytkem rafinovaných cukrů a nedostatkem rozpustné vlákniny, která by tak mohla narušit složení přirozené střevní flóry.

Podobný efekt má časté užívání antibiotik. Akutní zhoršení či nové vzplanutí nemoci působí kouření, užívání nesteroidních antirevmatik (Brufen, Acylpyrin, Diclofenak,...) a hormonální antikoncepce.

Onemocnění probíhá většinou chronicky, střídají se období vzplanutí s obdobími, kdy je pacient bez obtíží.

U většiny nemocných se období vzplanutí vyznačuje mírnou až střední aktivitou nemoci. Pacienti mívají bolesti břicha, vleklé průjmy, mírné teploty, cítí se více unavení a hubnou. Může se objevit zvracení, křeče, zástava plynů a zřídka krev ve stolici, ta je typická spíše pro jiné, ačkoliv velmi podobné, zánětlivé onemocnění – ulcerózní kolitidu.

Pokud se tyto potíže po nějaké době několikrát opakují, není dobré přisuzovat je nějaké chybě ve stravování nebo horšímu zažívání, varuje server vitalion.cz. Raději navštivte svého lékaře a on vám doporučí některá vyšetření.

Nemoc podle Keila výrazně zhoršuje kvalitu života. Průzkum Evropské federace sdružení pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu ukázal, že 85 procent pacientů muselo být v posledních pěti letech hospitalizováno, 60 procent trpí křečovitými bolestmi břicha častěji než pětkrát týdně, 96 procent pociťuje únavu, slabost a celkovou vyčerpanost. Celkem 40 procent pacientů uvedlo, že kvůli svému onemocnění nemůže navázat intimní vztah a 43 procent pacientů muselo upravit svůj pracovní poměr.

Keil uvedl, že výraznou úlevu od obtíží přináší pacientům biologická léčba. Podává se v 25 centrech a dostává ji 1600 nemocných, zdravotní pojišťovny ji plně hradí. S nasazením biologické léčby podle Keila zásadní problém není. Je určena jen pro nejvážnější případy. Dostává ji šest až osm procent pacientů, v zemích západní Evropy 15 až 20 procent, v zemích východní Evropy ale výrazně méně než v ČR, uvedl.

Související

Více souvisejících

zdraví nemoci

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy