Soudce Havlín křičí z vazby: Televize mě pomluvila, chci půl milionu

Praha - Soudce Ondřej Havlín, který je od února ve vazbě kvůli obvinění z korupce, požaduje omluvu a 500.000 korun od České televize (ČT). Vadí mu loňská reportáž, která ho spojila s trestním řízením proti konkurznímu soudci Jiřímu Berkovi.

Havlín si žalobou na ochranu osobnosti stěžuje na reportáž, kterou Česká televize odvysílala 10. května 2012 v pořadu Události. Tématem příspěvku bylo kárné řízení, ve kterém Nejvyšší správní soud Havlína potrestal půlročním snížením platu. Kárné provinění spočívalo v tom, že se Havlín snažil ovlivnit soudkyni, která rozhodovala v případu Jana Harangozzy známého z kauzy ústeckého soudce Berky.

Havlínovi se nelíbí, že autor reportáže zařadil jeho kárné provinění do kontextu s Berkovým trestním řízením, které se týká údajně zmanipulovaných konkurzů. Reportáž podle Havlína nepravdivě vyzněla tak, že se Havlín na Berkově jednání podílel. Požaduje proto vedle půlmilionového finančního zadostiučinění i omluvu, kterou má ČT zveřejnit v Událostech do 14 dnů od právní moci rozsudku.

Havlín byl obviněn z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dostupných informací údajně zahlazovali za úplatky trestné činy v dopravě, Havlínovo obvinění navíc policie rozšířila i o nedovolené ozbrojování.

Kromě Havlína čelí trestnímu stíhání dalších pět osob: advokát Karel Matějka, žalobce František Fiala, koncipient Štefl a další dvě osoby. Nikdo kromě Havlína za katrem není, do vazby vzati nebyli. Matějkovi a Šteflovi hrozí kromě vězení pozastavení činnosti.

A jak vypadala justiční korupce v praxi?

„To jsem říkal, ty vole, rozumíš, vysolíš prachy, vole, a ještě abych šel sedět? Tak to ne, ty vole," rozčiloval se podle policejního odposlechu v únoru 2010 recidivista Aleš Franc, který necelý rok předtím srazil autem na přechodu v Praze 7 ženu, těžce ji zranil a ujel.

Pomocí úplatků se pak snažil zajistit si beztrestnost, za což byl později i odsouzen. „Já jsem to tam měl zaplacený, jsem zaplatil 300 tisíc, ty vole," svěřoval se svému kolegovi ve vězeňské cele.

Trestu za nehodu, kvůli které uplácel, se ale paradoxně vyhnul. Od Obvodního soudu pro Prahu 2, který ji řešil, totiž odešel s verdiktem „nevinen".

Pod rozsudkem je podepsán soudce Ondřej Havlín.

Na zprošťujícím verdiktu má podíl i další obviněný v justiční kauze, státní zástupce František Fiala. Ten se totiž, stejně jako Franc, na místě vzdal práva na odvolání. Tím byl rozsudek okamžitě pravomocný a vůbec se nedostal ke kontrole nadřízenému soudu.

(Zdroj: Novinky.cz)

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kauza Havlín dohnala i státního zástupce Suchánka, čelí žalobě

Státní zástupce podal obžalobu na žalobce Pavla Suchánka kvůli údajné korupci. Uvedla to dnes Česká televize. Suchánek, který byl loni v říjnu dočasně zproštěn funkce, podle dřívějších informací médií převzal úplatek od už odsouzeného soudce Ondřeje Havlína.

Více souvisejících

Ondřej Havlín Česká televize

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy