Deníky Škrlové alias Aničky promluvily. Takto se měnila v dítě

Brno - Barbora Škrlová alias Anička alias Adam je jednou z hlavních postav záhadné kuřimské kauzy týraných chlapců. Vždy se tvářila jako oběť, ale podle úryvků z jejího deníku, které získal a zveřejnil časopis Reflex, se zdá být naopak hlavní organizátorkou celé kauzy.

Barboru Škrlovou (38) potrestal v říjnu 2008 soud pětiletým vězením. Dostala ho za svůj podíl na týrání dvou malých chlapců. Mučení na nich praktikovala prapodivná sekta z dosud nejasných důvodů. Společně se Škrlovou putovalo za mříže dalších pět lidí, kteří byly do celého příběhu namočení. Nejvyšší tresty, tedy devět a deset let vězení, tehdy dostaly matka a sestra týraných chlapců.

Po celou dobu vyšetřování i před soudem se Barbora Škrlová vydávala spíše za oběť než pachatelku násilí. Ani policejní vyšetřovatelé a ani soud na tuto hru nepřistoupili. Škrlová byla právem odsouzena za to, že i ona aktivně mučila a brutálně týrala dva malé chlapce.

Z nově zveřejněných úryvků deníků Škrlové, ke kterým se dostal časopis Reflex, teď však vyplývá, že Škrlová alias Anička byla zřejmě hlavním organizátorem a hybatelem celého neskutečného dění uvnitř sekty. Doslovné citace například dokládají, že sama dobrovolně a ochotně přebírala identitu dítěte.

"Jsem schopna žít plnohodnotné životy současně, vědomě, nemám žádné problémy v orientaci v nich. Záliby v rozpětí od tří let až k zájmům vysokoškolsky zaměřeným jsou však natolik široké, že zde i osobnost nestačí," zní osm let starý zápis v deníku Škrlové, která později skutečně vystupovala jako malá dívka Anička nebo chlapec Adam.

Kvůli této proměně v dítě dokonce Škrlová třeba měsíc hladověla, aby vyhubla. Rovněž si nechala změnšit prsa. O přípravách na operaci se v deníku také zmiňuje: "Musím něco vymyslet s tou vizáží. Oni nejsou blbí. Napřed se musí jít na konzultaci, předoper. vyšetř., kolem 1000, a zákrok kolem 25 000."

V jiné části zmiňuje své zkušenosti a pocity při hladovění a po něm a jogurt přirovnává k pervitinu. Měla snad i s ním nějaké zkušenosti? "Jak lahodně chutná bílý jogurt po 28 dnech hladovky! Tisíce chutí se rozplývá na jazyku a v celé puse. Je hodně sladký, jako by v něm byla hora šlehačky! Funguje okamžitě, jako pervitin! Vidění se zostří, do člověka jako když uhodí el. proud. Chtělo se mně úplně brečet, taková síla! Lidské tělo je na jídle závislé! Chtělo se mi křičet: ,Díky za ten dar!' Lidé si uvědomí nutnost děkovat za jídlo, naučí se děkovat každým soustem, ne slovy, ale tím, jak budou cítit. Až přijde ta doba, naučíme se to všichni."

Že se na svém přerodu v dítě sama přičinlivě podílela, dokládá další záznam. "„Objednat toho doktora. Co vlasy, zjev? Nepočítají s tím, že je budu mít. Co identita, škola (ZŠ)? Zítra začít s chůzí? V pátek musí být zákrok nebo v sobotu. Vytelefonovat datum – sehnat peníze – půjčka. Kdo bude ochotný to udělat? Bez narkózy není třeba doporučení doktora? Předtím ostříhat."

Reflex připomíná, že vyšetřování i znalecké posudky prokázaly, že Škrlová byla iniciátorkou celého dění a rovněž bezcitnou manipulátorkou. Je schopná vystupovat v různých rolích a citově vydírat, i když opakovaná měření IQ prokázala, že ten její se pohybuje kolem 99 bodů, tedy průměru. Její stylizace do role dítěte zřejmě vycházela z toho, že jako dítě se v běžném životě cítí lépe, protože nemusí nést odpovědnost a od ostatních se naopak může dožadovat zájmu, ohledů a soucitu.

Podle odborníků má histriónskou osobnost, je výrazně anomální a má silné sklony k manipulativnímu chování a k vymýšlení si. Sexuologové zase prokázali, že má Škrlová sadomasochistické sklony orientované lesbicky a pedofilně. Jinými slovy to znamená, že ji vzrušuje týrání dětí.

Škrlovou loni soud podmínečně propustil poté, co si odpykala dvě třetiny trestu. Teď žije na panelovém sídlišti v Brně pod jiným jménem v bytě Michala Říhy. Muže, který patří do skupiny, jež Škrlovou kdysi obklopovala a doprovázel ji i v Norsku coby chlapce Adama. Kdysi ho dokonce Škrlová označovala za jednoho z těch, kdo ji údajně také mučili.

Související

Ilustrační fotografie.

Co jste to za otce, obořil se soudce na muže. Za týrání synů dostal osm let

Brněnský krajský soud v pondělí odsoudil třiatřicetiletého muže k osmi letům odnětí svobody za dlouhodobé týrání dvou nezletilých synů a pokus těžkého ublížení na zdraví. Muž chlapce podle rozsudku fyzicky trestal i za drobné prohřešky, bil je násadou paličky na maso anebo je krmil jídlem určeným psům. 

Více souvisejících

Týrané děti Věznice

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy