Povodně 2013: Jsou srovnatelné s katastrofou z roku 2002?

Praha - Klienti Generali dosud nahlásili přes 600 škod za více než 16 milionů korun. I nadále se však jedná především o škody menšího rozsahu. Ty velké teprve přijdou. Celkem by povodeň mohla mít na svědomí 2000 škod za 200 milionů korun. Konečný účet může ještě výrazně ovlivnit řádění vodních živlů na dolním toku Labe. Lokálně lze letošní velkou vodu přirovnat k povodním z roku 2002.

Mobilní technici a likvidátoři pojišťovny Generali pracují v kalamitním režimu. Přímo v terénu na místech, kde to situace již umožnuje, pomáhají s registrací škod a nabízejí výplaty záloh na pojistná plnění. Díky maximálnímu nasazení, zkušenostem a přijatým opatřením zlikvidovali během dvou dnů šestinu všech nahlášených škod.

Počet příchozích hovorů a e-mailů je v těchto dnech vyšší o desítky procent. Lidé mohou hlásit škody nejen po telefonu 844 188 188, ale také přes internet na www.generali.cz či facebookový profil pojišťovny Generali. Hlášení povodňových škod jsou odbavována s nejvyšší prioritou. Podle vývoje situace budou případně zavedeny mimořádné víkendové směny. Kromě tradičních komunikačních kanálů používáme pro kontakt s klienty také sociální sítě Twitter a Facebook.

Regiony

Z regionálního pohledu dominují škody ze Středočeského kraje, které mají takřka 40% podíl. A přesto, že na řadě míst středních Čech voda ještě neopadla. Prozatím se jedná o 220 škod za 9 milionů korun. Další přibližně stovku pojistných událostí za 4 miliony korun hlásí lidé z Prahy. Stejný počet škod za 1 milion korun dosud nahlásili naši klienti z Jihočeského kraje. Na řadě míst republiky bude voda teprve kulminovat. Výrazné nárůsty škod lze předpokládat počátkem příštího týdne, kdy také očekáváme první velké škody. Teprve po té, co velká voda opadne, je možné začít s jejich sčítáním.

Odvětví

Z pohledu odvětví hrají prim drobnější škody na domácnostech a rodinných domech. Jejich podíl činí 82%! Počet těchto škod za více než 10 milionů korun se prozatím zastavil 490. V následujících dnech ale bude zcela jistě růst. Postupně se začínají objevovat také první škody, které hlásí obce, podnikatelé a zemědělci. Aktuálně se jedná o 50 škod za 4 miliony korun.

Náklady na likvidaci škody součástí plnění

Náklady, které jsou prokazatelně vynaložené na likvidaci škody, mohou být součástí výplaty pojistného plnění. Doporučujeme vést si jejich záznam. S likvidátorem pojistné události je možné dohodnout vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.

Bezplatné zrušení cestovního pojištění

Klientům, kteří budou nuceni z důvodů povodní stornovat zahraniční cestu, bezplatně zrušíme cestovní pojištění. Generali tak vychází vstříc řadě základních škol, které měly v těchto dnech naplánované školní výlety do zahraničí a z důvodu povodní je musely zrušit.

Doporučená opatření pro minimalizaci následků povodňových škod

- vyčerpávání vody, vysoušení a úklid zasažených prostor

- nezapínat zasaženou elektroniku a domácí spotřebiče a podle možností okamžitě předat k opravě do odborného servisu

- jakmile to situace dovolí, provést revizi elektrických a plynových rozvodů, pokud došlo k jejich zatopení

Doporučená opatření pro hlášení povodňových škod

Jakmile to situace dovolí, je důležité vytvořit si seznam všech poškozených a zničených věcí s uvedením jejich popisu, stáří a pořizovací ceny. V případě možnosti je vhodné provést jejich fotodokumentaci. Hodnotu a vlastnictví zasažených věcí je potřeba doložit například záručními listy, účtenkami, či jiným pořizovacími doklady.

V případě, že to situace v místě škody umožňuje, ponechat poškozené a zničené věci v místě škody k následné prohlídce pracovníků Generali. Pokud z hygienických, bezpečnostních nebo jiných vážných důvodů nelze zbytky poškozených či zničených věcí na místě uchovat, provést jejich likvidaci. V tomto případě je nutné prokázat existenci důvodů likvidace – fotodokumentace, nařízení hygienika apod.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 Generali pojišťovna

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy