Kauza Nagyová: Rittiga čeká výslech na policii příští týden

Praha - Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pozvali na příští týden k výslechu podnikatele Iva Rittiga. Výpověď se má týkat případu někdejší šéfky kabinetu experiméra Petra Nečase Jany Nagyové. Podle informací ČTK má Rittig přijít ve středu na služebnu v pražském Perštýně, kde se i dříve odehrála většina výslechů v kauze. Muž žije trvale v Monaku, nyní je podle informací médií v Česku. Policie jej zatím bez obvinění podezírá s dalšími lidmi z korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz.

Kriminalisté dále nařídili výslech Nagyové na 24. září. Dva dny poté by se měl na policii dostavit Rostislav Pilc, který je nyní pověřený vedením Vojenského zpravodajství. Nahradil Milana Kovandu, který je postavený mimo službu kvůli obvinění ze zneužití pravomoci v kauze neoprávněného sledování, kde Nagyová rovněž figuruje.

Rittiga zmiňuje policejní usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Nagyové, která se týká údajného podplacení exposlanců za výměnu mandátu a zneužití vojenského zpravodajství při sledování manželky Nečase. Kriminalisté se podle usnesení dostali k oběma případům loni v lednu na základě prověřování podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby u bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka a dalších lidí.

Prvotní podezření se týká kromě Rittiga také kontroverzního podnikatele Romana Janouška, komunálního politika Tomáše Hrdličky a exšéfa stavebních zakázek na pražském magistrátu Jiřího Tomana.

Rittigem se na konci června zabýval také Městský soud v Praze, když zamítl jeho žalobu na Nadační fond proti korupci. Podnikatel žádal odstranit z webu tvrzení, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Soudce tehdy uvedl, že fond potvrdil pravdivost svých tvrzení, že Rittig byl pravděpodobně přes síť firem konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy.

Na ministerstvo mu zakázali vstup

Rittig (47) si jako zkušený lobbista dokázal udělat známé u mnoha významných politiků, informuje web CT24. Jasně znát to bylo podle Lidových novin například v roce 2009 při kongresu ODS, kterého se Rittig účastnil. "Během kongresu obsadil jeden ze stolků v místním baru, kde se střídali ostatní kmotři jak na běžícím pásu. Chvilku s ním seděl Patrik Oulický, jindy zas bývalý senátor Alexandr Novák. Někdy se zastavili další členové strany. Třeba místopředseda Petr Gandalovič," popisovaly Lidové noviny v listopadu 2009.

Jeho lobbing minimálně v resortu dopravy byl v té době zřejmě tak silný, že následující ministr Vít Bárta (VV) jemu a dalším lobbistům v roce 2010 zakázal na ministerstvo vstup. Jeho jméno je spojené mimo jiné s nejasnými zakázkami v podniku Lesy ČR ještě za vlády ministra Ivana Fuksy (ODS). S Rittigem se před kongresem občanských demokratů loni v listopadu sešel i úřadující předseda Martin Kuba, který prý "mapoval situaci ve straně".

Důležitým oborem pro Rittiga je solární byznys, především ve spojení s firmou Amun.Re. Její vlastnická struktura je velmi neprůhledná, figurují v ní ale jména napojená na Rittiga. Z tohoto oboru u něj měly končit stamiliony. Amun.Re prodala energetickému gigantu ČEZ předražené solární elektrárny (za pět miliard), a také proto se o Rittigovi hovoří jako o jednom ze "solárních baronů".

Už roky Rittig prý spolupracoval s Nagyovou. V jeho bydlišti protikorupční tým během zátahu prováděl prohlídku. Podle mnohých znamená kontakt s Nagyovou jasné napojení na bývalého premiéra, podle Nečase jen to, že Nagyová plnila jeho příkaz. Údajně chtěl expremiér získat zákulisní informace z pražského "podnikatelského suterénu".

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig ÚOOZ Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy