Rušná noc pro babyboxy: Miminka byla odložena v Mělníku a H.Brodě

Havlíčkův Brod - Do babyboxu v nemocnici v Mělníku v noci na dnešek někdo odložil novorozenou holčičku. Jde o jedenácté letošní a 92. dítě odložené v síti babyboxů v Česku. ČTK to dnes sdělila mluvčí nemocnice Lucie Zikmundová. V noci na dnešek byla nalezena holčička také v babyboxu nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Holčička z mělnického babyboxu dostala jméno Julinka Mělnická. Měří 50 centimetrů a váží 3160 gramů. Podle Zikmundové je zdravá. "Miminko je podle lékařů neonatologie mělnické nemocnice klinicky donošené a rychle se zadaptovalo," uvedla mluvčí. Jde o první odložené dítě v mělnickém babyboxu, který je v nemocnici od listopadu 2009. Nalezeno tam bylo ve 2:40.

Holčička v Havlíčkově Brodě zatím dostala jméno Rita. ČTK o tom informoval předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. "Děťátko je zdravé a váží 3220 gramů," uvedl Hess. Dívku nalezli ve schránce dnes 1:57. Jde o druhé odložené dítě v babyboxu v Havlíčkově Brodě za necelý rok jeho provozu. Letos 13. června ve schránce pracovníci nemocnice našli dívku, jíž dali jméno Hana.

OSN babyboxy stabilně kritizuje

Schránky, do které mohou matky anonymně odložit dítě, mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Můžeme konstatovat, že dítě odložené do babyboxu, je okamžitě registrované, dostane jméno, českou státní příslušnost a pokud je to možné (dopis rodičů) bude znát své rodiče. Jejich péče mu bude z jejich rozhodnutí odepřena a stát zajistí náhradní rodinnou péči.

Identita dítěte není soubor informací uvedených v matrice, ač pro úřední potřeby tomu tak je. A zde není pochyb, že je povinnost splněná, ač méně obvyklou cestou. Co odpůrci babyboxů mají na mysli, je pravděpodobně psychologický výklad pojmu identita dítěte, informuje server babybox.cz.

Tedy jen krátce se u ní pozastavíme. Osobní identita dítěte se utváří celé dětství v návaznosti na interakci s okolím a jsou to právě blízcí lidé, kteří identitu dítěte pomáhají spoluvytvářet; nicméně ani v dospívání není vývoj identity ukončený, její vývoj a rozvoj pokračuje de facto až do smrti a hovoříme o sociální identitě, protože v dospělosti jsou to sociální role, které se nejvýznamněji podílejí na utváření identity.

Mezi odpůrci babyboxů jsou často lékaři, kteří poukazují zejména na technickou nedokonalost a možnost zneužití babyboxu. Jde o legitimní námitku, která by měla být vyjasněna. Babyboxy mají i mezi odborníky své příznivce, ale pozitivně jsou vnímány především veřejností. To lze vysvětlit skutečností, že veřejnost vnímá „nabídku" služeb ze strany státu a ví, že pro některé maminky a situace je zcela nedostatečná a nedostupná.

Současná forma utajovaných porodů je nedostatečná a realita často nedůstojná, veřejnost o ní není ani dostatečně informovaná a nemluvě o absenci alternativních služeb pro nastávající maminky v situaci akutní nouze. A právě tuto skutečnost zvýraznil Výbor OSN pro práva dítěte ve svém doporučení, kde vyzývá stát, aby řešil příčiny vedoucí k opouštění novorozenců včetně podpory a pomoci pro neplánovaná a nechtěná těhotenství. To by měla být naše zásadní priorita.

Skutečnost, že do českých babyboxů bylo odloženo více než 50 dětí je jednoznačným indikátorem deficitu alternativních služeb a bohužel je pozitivním vysvědčením pro jejich zřizovatele.

Související

Více souvisejících

BabyBox děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy