Fiasko českých politiků: Co to Sobotka a Kuba vyvádějí na internetu?

Praha - Do budoucna se jeví trend v podobě obrovského růstu propagace politických názorů především přes sociální sítě - zvláště podíváme-li se do USA. Sociální sítě udávají současný i budoucí směr ovlivňování lidí. Formulují se zde názory i proudy, lidé testují, co si myslí jejich okolí. "Internet obecně, spolu se sociálními sítěmi, dává lidem do rukou ohromné nástroje," soudí Vojta Bednář, který byl členem volebního týmu Vladimíra Franze. "Facebook je zadarmo, založení webu je otázka pár dnů a několika stovek, Google Docs a sdílené kalendáře či facebookové skupiny nám pomáhaly s organizací, spousta komunikace šla přes Skype a tak by se dalo pokračovat." Dodal Bednář.

Více než 72 % uživatelů internetu je aktivních alespoň na jedné ze sociálních sítí. A přestože lidé využívající internet nejsou vždy nutně reprezentativním výsekem populace té které země, analýza obsahu síťových médií poskytuje solidní základ k předpovědím volebních výsledků, stejně jako je významná její korelace s výsledky tradičních výzkumů veřejného mínění, píše mediaguru.cz.

Webové služby totiž nejvíce využívají muži s vyšším vzděláním. Je třeba ale zmínit, že nestačí pouze počítat množství zmínek nebo tweetů o tom kterém kandidátovi či straně, a na základě toho dospívat k závěrům, je třeba ještě analyzovat kontext a vyznění v rámci tzv. sentiment analysis.

V českém prostředí se na základě analýzy sociálních médií podařilo odhadnout výsledky prvního kola prezidentských voleb 2013 společnosti Semantic Visions. Jako jediná ve své analýze předvídala, že do druhého kola postoupí Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, a to na základě četnosti on-line článků a příspěvků na Facebooku, jejich citového zabarvení a dalších ukazatelů.

„Zatímco sociologické agentury favorizovaly před prvním kolem prezidentských voleb Jana Fischera a Miloše Zemana, naše společnost dokázala díky novým analytickým metodám správně určit pořadí kandidátů na prvních pěti místech. Upozorňuji, že s touto analýzou jsme přišli v době, kdy Karel Schwarzenberg měl dle všech ostatních průzkumů pár procentních bodů. Byli jsme první, kdo ho určil jako jednoho z favoritů," uvedl tehdy Jiří Prokeš, výkonný ředitel společnosti Semantic Visions.

Politické strany nezvládají sociální sítě

ODS cílí před volbami na mladé, vypovídá o tom i její kampaň #Volím_pravici. Komunikaci na Facebooku ale příliš nezvládá. Každý den přidává fotku se sloganem z kampaně. Profil ale zásobuje i videi, na kterých prezentuje program. "ODS na Facebooku hodně sází na videooobsah, který ale kvůli zpracování není zrovna lákavé ani zábavné sledovat. Navíc fanoušci ani nemají možnost na fanpage něco napsat," říká pro iHned.cz Jan Binar z McCann.

Komunikaci na sociálních sítích podle odborníků zcela nezvládá ČSSD. Zaplňuje je pozvánkami na setkání s politiky a plakáty s předvolebními sliby. "ČSSD zvládá udržovat na Facebooku umírněnější atmosféru ve srovnání s ODS nebo TOP 09. Nepřichází ale s žádným konkrétním přístupem, který by sociální sítě využil. ČSSD vyniká velkým množstvím kvalitního obsahu na oficiálních blozích. Ten ale nemá formu využitelnou pro sociální média," říká Martin Ježek z Inspiro Solutions.

TOP 09 v úterý spustila kampaň, kdy předsedu strany Karla Schwarzenberga stylizovala do role agenta 009. Paroduje tak Jamese Bonda. "Hodně čepají ze základu, který si vytvořili v průběhu prezidentské kampaně. Komunikace ale zatím postrádá víc než zpravodajství," říká Jan Binar z McCann.

Obsahem profilu SPOZ jsou především sdílené články z oficiálního webu strany nebo texty z ostatních médií. Nedílnou součástí jsou i fotky ze sbírání podpisů pod petici nebo snímky z návštěv Miloše Zemana po republice. "Při hledání zemanovců je lepší skončit na stránce Kateřina Zemanová - oficiální stránka nebo na některé z fanouškovských stránek Veroniky Zemanové (modelka a herečka - pozn. red.). Je to minimálně zábavnější," tvrdí Tomáš Nádr z Havas Worldwide Digital.

"Velkým překvapením je hnutí ANO, které sází na osobnost Andreje Babiše a jeho vyjadřování ke konkrétním problémům. Facebookový profil servíruje zajímavý obsah a podává ho nenucenou formou. Otázkou je, jestli profil není trochu moc ukecaný a není toho obsahu příliš mnoho, když do voleb zbývá ještě dost času," zamýšlí se Jan Binar z McCann.

Ostatní strany na sociálních sítích zapadají. Například obsahem Facebooku KDU-ČSL jsou hlavně fotky předsedy Pavla Bělobrádka s významnými politiky nebo snímky z kontaktní kampaně. KSČM převážně sdílí články z oficiálního webu strany a kritizuje ostatní partaje. Strana zelených staví převážně na fotkách a vyzývá lidi, aby lajkovali.

Hlavu vzhůru se prosadit neumí. "Sice si snaživě založili profil na Twitteru, YouTube a dokonce Flickeru, nicméně Twitter účet byl suspendován samotným Twitterem, na YouTube je jediné video a na Flickeru jediná galerie. Celá prezentace tak vytváří poměrně podivný obraz strany," dodává Martin Ježek z Inspiro Solutions.

Nevýrazný je také profil hnutí Úsvit Tomia Okamury.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 sociální sítě

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy